Hirdetés
. Hirdetés

Tehetségháború készülődik - a hatalmas tempójú felhő növekedését lassíthatja a rátermett szakemberek hiánya

|

A felhő-ismeretekre nagy igény mutatkozik az ügyfelek részéről, különösen azoknál, akiknek nincs saját szakembergárdájuk, vagy még nem képezték ki őket a felhőre.

Hirdetés

A UBS pénzügyi konglomerátum jelentése szerint az Amazon, a Microsoft és a Google felhőit az IT-tehetségek hiánya fenyegeti. Ezt a helyzetet a felhő iránti világméretű kereslet tovább rontja. A UBS elemzői az általános kockázatot "mérsékeltnek" nevezték, mások azonban arra figyelmeztetnek, hogy tehetségháború várható.

A UBS új kutatási jelentése rámutat a legyőzhetetlennek tűnő, és a pandémia idején jelentős növekedést felmutató Amazon, Microsoft és Google felhők potenciális Achilles-sarkára. A Nagy Hármas 15 vállalati ügyfelével és felhőpartnerével beszéltek, 2021 második negyedévében először hallottak "következetes megjegyzéseket" az IT-tehetségek hiánya miatti aggodalmakról - írja a Business Insider.

A nagy felhők mindegyike a menedzselt szolgáltatásokat nyújtó társaságokra és informatikai partnerekre támaszkodik, hogy segítsék ügyfeleiket a felhőre való áttérésben. Ahogy a világjárvány idején felgyorsultak a felhőátállások, úgy nőtt az igény az ilyen területen dolgozó tehetségek iránt, akik segítenek végigvezetni ezeket a nagy IT-változásokat. Ez olyan keresletet generál, amely a UBS figyelmeztetése szerint meghaladhatja a kínálatot, ami viszont összességében visszavetheti a felhőüzletágat.

"Az AWS, a Microsoft Azure és a Google Cloud számára nyilvánvaló kockázatot jelent, hogy az ügyfelek a létszámhiány miatt nem tudnak előrehaladni a tervezett migrációs projektekkel" - írták az elemzők. Ez lényegében azt mutatja, hogy a lekötött üzletek milyen ütemben jutnak el az élesítésig, illetve juttatják fogyasztási bevételekhez a Big 3-t. Néhány felhő-ügyfél még azt is elmondta a UBS-nek, hogy egyes projektjeik már most több hónapos késedelmet szenvednek, miközben az informatikai partnereik igyekeznek ledolgozni a lemaradást.

Hirdetés

A szóban forgó felhő-ismeretekre is nagy igény mutatkozik az ügyfelek részéről, különösen azoknál, akiknek nincs saját szakembergárdájuk, vagy még nem képezték ki őket a felhőre. Sid Nag, a Gartner alelnöke korábban az Insidernek elmondta, hogy a kutatócég felmérése szerint a szervezetek több mint 40 százaléka keresi harmadik fél segítségét a felhőhöz vezető úton.

Ez azt jelenti, hogy még ha az ügyfelek továbbra is az Amazontól, a Microsofttól és a Google-től vásárolnak felhőszolgáltatásokat, akkor sem fogják látni a befektetésük előnyeit, amíg a technológia teljes körű bevezetése meg nem történik. A késedelmek pedig további kérdéseket vethetnek fel a felhő költségeivel és értékével kapcsolatban.

A felhőszakemberek hiánya tehát nem csak a három nagy cég, hanem a személyzetet igénylő kisebb és nagyobb IT-szolgáltatók, valamint a felhőalapú számítástechnikában járatlan ügyfelek számára is kongatja a vészharangot. A UBS egyik interjúalanya szerint "a nagy felhőinfrastruktúra-partnerek között őrületes a tehetségekért folytatott háború", és "sem az ügyfelek, sem a (rendszerintegrátor) cégek nem tudnak elég gyorsan felvenni megfelelő embereket".

Egy másik nyilatkozó szerint még a legnagyobb IT-partnerek közül is néhányan megpróbáltak kisebb, speciális cégeket felvásárolni, hogy segítsenek a tehetséghiány megszüntetésében. "Mostanában rendszeresen megkeresnek minket a globális rendszerintegrátorok" - állították.

"Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a felhő bevezetéséhez szükséges készségek. Mindenkinek több tehetségre van szüksége ebben az ökoszisztémában, és ez a felhőszolgáltatókra is igaz" - mondta az Insidernek Lydia Leong, a Gartner alelnöke.

Végső soron a UBS elismeri, hogy az Amazon, a Microsoft és a Google továbbra is erős lendületet mutat, ami valószínűleg nem fog egyhamar alábbhagyni, de a tehetséghiány még mindig nagyon is valós probléma. Leong szerint ez egy olyan probléma, amely nem fog egyik napról a másikra megoldódni a nagy hármas számára. "Ez az egyik olyan dolog, ahol ügyfeleink számára a legnagyobb kihívást látjuk" - jelentette ki.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.