Hirdetés
. Hirdetés

Történelmet írtak a magyar informatikusok a szakmák Európa-bajnokságán

|

Egészen elképesztő sikert értek el webfejlesztő és informatikai rendszerüzemeltető versenyzőink Gdanskban, a vasárnap véget ért EuroSkills 2023 versenyen. A szakmák Európa-bajnokságaként számontartott versenyen Hidvégi János webfejlesztő, valamint a Bandúr Tamás - Koncsik Zsolt összeállítású rendszerüzemeltető csapat is aranyérmet szerzett. Utóbbi két fiatal a legeredményesebb versenyzőnek járó "Jos de Goey Best of Europe" díjat is kiérdemelte.

Hirdetés

A EuroSkills Gdansk 2023 versenyen kiemelkedően szerepelt a teljes magyar csapat. 22 szakmában indulva 5 arany-, 1 ezüst és 4 bronzéremet szereztek, az átlagteljesítményt tekintve az országok rangsorában csak Svájc előzött meg minket. A sikerből oroszlánrészt vállaltak a Skills IT szervezet által felkészített webfejlesztő és informatikai rendszerüzemeltető versenyzőink, akik elképesztően magas pontszámmal nem csak az aranyérmet szerezték meg kategóriájukban, hanem az összes szakma több mint 500 versenyző eredményének összehasonlításában az abszolút első, illetve a harmadik helyet érték el.

A webfejlesztő Hidvégi János a váci Boronkay György Műszaki Technikumban végzett néhány évvel ezelőtt, utána rögtön belevetette magát a munka világába, alig 21 évesen már szenior fejlesztőként alkalmazták. A versenyre közel másfél éven keresztül készült Sisák Zoltán szakértő irányításával. Kiemelkedő tehetsége, kreativitása és rendkívül pozitív hozzáállása alapján már a tréning alatt lehetett sejteni, hogy esélyes a dobogóra. A verseny három napja alatt aztán bizonyította klasszisát, hiszen fantasztikus teljesítményével kétséget sem hagyott afelől, hogy ő most Európa legjobb fiatal webfejlesztője.

A rendszerüzemeltetők két fős csapatban versenyeztek. Hazánkat Bandúr Tamás és Koncsik Zsolt képviselte, akik a budapesti Pataky István Híradásipari és Informatikai Technikum diákjai voltak, de jelenleg már a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának hallgatói. A két fiatal szintén hosszú és nagyon intenzív felkészítésen vett részt Csőke János szakértő vezetésével, aki maga is egykori EuroSkills aranyérmes versenyző. Tamás és Zsolt történelmet írt, mert a szinte hibátlan, 97%-os teljesítményük példa nélküli a verseny történetében.

"Mindig is hittem abban, hogy ha a tehetséges magyar fiataloknak magas színvonalú oktatást és a képességeik kibontakoztatásához szükséges kiváló körülményeket, illetve szakmai támogatást biztosítunk, akkor bárkit képesek maguk mögé utasítani. János, Tamás és Zsolt ezzel a teljesítményükkel igazi példaképpé váltak társaik számára." - kommentálta a sikert Charaf Hassan, a BME VIK dékánja.

"A három versenyző nem csak szakmai kiválóságát, hanem emberi nagyságát is bizonyította a verseny során. Elmondhatatlanul boldog és hálás vagyok, hogy mindezt a helyszínen személyesen is átélhettem. Szívből köszönöm a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint minden szakmai együttműködőnk támogatását, akik nélkül nem érhettük volna el ezt az elképesztő sikert" - tette hozzá Sisák Zoltán, a HTTP Alapítvány elnöke.

Hirdetés

"A hazai IT-ágazat, és ezzel együtt természetesen a mi cégcsoportunk számára is létfontosságú, hogy minél több világklasszis szakemberünk legyen. Meggyőződésünk, hogy az utánpótlás nevelés lehet a siker kulcsa ezen a területen. A három magyar IT-s fiatal fantasztikus sikere bizonyítja, hogy a Skills IT szervezet többi tagjával együtt jó úton járunk" - nyilatkozta Kiss Tibor, a Gloster Infokommunikációs Nyrt. rendszerintegrációs üzletágvezetője.

"Évek óta aktív résztvevői vagyunk EuroSkills és WorldSkills versenyeken induló magyar informatikusok felkészítésének, ennek is köszönhető, hogy két korábbi versenyző már évek óta cégünk legkiválóbb szakemberei közé tartozik. Nagyon örülünk, hogy ismét van három olyan versenyzőnk, akik a teljes európai mezőnyt maguk mögé utasították" - értékelte az eredményt Eperjesi Tamás, a GetCon Hungary Zrt. vezérigazgatója.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.