Hirdetés
. Hirdetés

Véget ért a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia Szegeden

|

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát 1989 óta évente rendezik meg a nevezett országok középiskolás korosztályú diákjai számára.

Hirdetés

Véget ért a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (International Olympiad in Informatics - IOI) vasárnap Szegeden. A rangos informatikai tanulmányi versenyen - melyre a világ kilencven országából érkeztek diákok - az abszolút első helyet Tingcsinag Hszü (Tingqiang Xu) érte el Kínából, a második a szintén kínai Szejüan Cseng (Siyuan Cheng) szerezte meg, a harmadik a lengyel Antoni Buraczewski lett.

A magyar diákok közül Tarján Bernát ezüstérmet kapott, Németh Marcell, Németh Márton Tamás, Fülöp Máté, Máté Lőrinc és Molnár István Ádám bronzérmes lett.

Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára záróbeszédében úgy fogalmazott, a feladatok bizonyították, milyen fontos a programozás a mindennapi élet számos területén. A politikus felhívta a figyelmet arra, a programozási tudás felelősséget is jelent, hozzáfűzve, biztos abban, hogy a versenyzők képességeiket a jövőben is etikusan fogják használni.

Benjamin Burton, az IOI elnöke kifejtette, a feladatok nehezek voltak, és vannak olyanok, akiknek a megoldások nem úgy sikerültek, ahogy elvárták maguktól, másoknak azonban jobban, mint arra számítottak, de nem véletlen, hogy részt vehetnek az egyik legrangosabb informatikai versenyen, amely megszervezéséért köszönetet mondott a házigazdáknak.

Hirdetés

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát 1989 óta évente rendezik meg a nevezett országok középiskolás korosztályú diákjai számára. Az IOI a nagy nemzetközi tudományos olimpiák egyike, és a világ egyik legrangosabb informatikai versenye. Az egyéni megmérettetésre országonként négy diák kvalifikálhat előválogató versenyeken, kivéve a szervező országot, amely minden évben nyolc versenyzőt delegálhat. Magyarország korábban egy alkalommal, 1996-ban, Veszprémben adott otthont a versenynek.

Az idei diákolimpia helyszíne a szegedi Pick Aréna volt, ahol a 360 versenyző két versenynapon mérhette össze tudását olyan feladatokban, mint a problémaelemzés, algoritmusok és adatszerkezetek tervezése, valamint a programozás és tesztelés.

A magyar versenyzők nagy sikerrel szerepeltek az elmúlt évtizedek diákolimpiáin: 13 arany-, 38 ezüst- és 52 bronzérmet szereztek. Az aranyérmesek között 1992-ben Magyarország adta az abszolút győztest is. Eddig már tizenegy olimpián fordult elő, hogy az összes magyar versenyző érmet szerzett.

A verseny magyarországi megrendezése egyben tisztelgés Neumann János születésének 120. évfordulója előtt.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát - melyet a Neumann Technológiai Platform, a Szegedi Tudományegyetem és a TechEd Hungary Zrt. szervezi Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatásával - több kiemelt szakmai és közönség rendezvény kísérte. Ezek lehetővé tették, hogy az érdeklődők szélesebb körben kapcsolódjanak a tehetséggondozás, az oktatás és digitális kompetenciák témáihoz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.