Vezetéknélküli töltőrendszereket fejleszt a BME-s startup

|

A Rollin töltőállomás-rendszere az üzemeltetési költségeket is jelentősen csökkenti.

A felsőoktatás szerepe az utóbbi évtizedekben látványosan megváltozott. Az oktatás és kutatás mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a kutatási eredmények piaci hasznosítása, azaz a technológia és tudástranszfer, a társadalmi és vállalati együttműködések kiszélesítése, és nem utolsósorban a startup vállalkozások támogatása. Az egyetemi inkubátorok, akcelerátorok és innovációs központok lendületet adnak a feltörekvő magyar egyetemistáknak.

A BME inkubációs programjába bejutott 15 startup közül a Rollin egy vezeték nélküli töltőrendszereket fejlesztő startup, amelynek technológiai megoldása főként az elektromos rollert gyártó és szolgáltató cégeknek, valamint ipari parkoknak nyújt megoldást. A piacon jelenleg elérhető megoldáshoz képest a Rollin automatizált töltési technológiája közel 60 százalékban tudja csökkenteni a töltési költségeket. Erről kérdezte a Computerworld Déri Huba alapítót:

Hirdetés

CW: Miért fontos egy ilyen programban a részvétel?

Déri Huba: Úgy gondolom, hogy főleg fiatal pályakezdőként nagyon fontos, mivel olyan "skilleket", módszertanokat lehet elsajátítani, viszonylag rövid idő alatt, amelyek megtanítanak minket és a cégünket is startupként működni. Megtanulunk gyorsan reagálni a problémákra és más szemszögből nézni a dolgokat. Emellett, a főként mérnökökből álló csapatnak az üzleti szemléletű gondolkodásba is betekintést enged, ami elengedhetetlen. Ráadásul, a mentorok segítségével sok csapat pivotál (a kereslethez igazítja a meglévő terméket), ugyanis olyan inputokat kap, ami alapján más szemszögből is látja a projektet. Mi is pivotáltunk, töltőállomásos e-roller megosztó szolgáltatás ötletéből töltőállomás fejlesztésre álltunk át.

CW: Mi adta az ötletet az adott megoldás fejlesztésére?

DH: Az alapötlet a rollerek cégek számára történő megosztása, lízingelése volt. Ekkor beleástam magam a témába és akkor futottam össze az e-roller megosztó szolgáltatásokkal, amik az utca emberének teszik lehetővé, hogy a telefonjaik segítségével e-rollereket béreljenek. Európában még nem volt jelen, így gondoltam, hogy csináljuk meg mi. Majd kialakult a csapat és a program keretein belül megváltoztattuk a fejlesztési irányt.

CW: Ebben mely vállalatokkal működnek együtt?

DH: Jelenleg egy magyarországi gyártó partnerünk van, a Melior Laser, aki a dokkoló vázát, fém alkatrészeit gyártja nekünk. Velük kezdetektől fogva együtt dolgozunk, így bármikor adnak nekünk szakmai tanácsot és nem egyszer fordult elő közös egyeztetés a kialakítással kapcsolatban.

CW: Mi várható azon a területen, amelyre a fejlesztés készült?

DH: Várhatóan újabb és újabb szolgáltatók fognak megjelenni, ugyanis az e-roller az egyik legjobb városi közlekedési eszköz, viszont itthon még nincs megfelelően kiépített biciklis úthálózat. Az e-rolleres közlekedés hatásfokát nézve rendkívül jó. A mozgáshoz befektetett energia alig 10%-át használja el a saját tömegének mozgatására.
A töltőállomások egy ideális városi üzemeltetéshez elengedhetetlenek, ugyanis a jelenlegi üzemeltetési forma esetén hatalmas költség a rollerek begyűjtése, feltöltése, kihelyezése vagy pedig a lemerült akkumulátorok cseréje.

CW: Mik a további tervek?

DH: A további terveink a meglévő indukciós elven működő töltőállomások fejlesztése, áramkörök okosítása és a töltési teljesítmény növelése.
Az áramköröket a lehető legkisebb méretre szeretnénk összeállítani, emellett legfontosabb a következő időszakra a minél jobb gyárthatóság, összeszerelhetőség kialakítása.

Egy több mint 150 egyetemi inkubátor és csaknem 900 vállalat részvételével készült tanulmány szerint a felsőoktatási intézményekben létrehozott és gondozott vállalkozások több munkahelyet és több eladást produkálnak, mint az egyetemeken kívül fejlesztett új üzleti kezdeményezések. A globális trendnek köszönhetően számos egyetem igyekszik fokozni vállalkozói és innovációs képességeit, figyelemre méltó programok léteznek például az MIT-n (delta v), a Stanford-on (Y Combinator), az UC Berkeley-n (SkyDeck), a Harvardon (Innovation Lab) és a Georgia Tech-ben (CREATE-X). A UBI Global, az egyetemi üzleti inkubátorok nemzetközi szervezete is rangsorolja a felsőoktatási vállalkozásfejlesztési központokat.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.