. Hirdetés

A felhő a titka mindennek

|

Az empátia célba érkezés nélküli verseny. Éppen csak most kezdtük bemutatni ügyfeleinknek, hogy mindenre, amit teszünk, az ő élményük és elégedettségük késztet bennünket - mondja Bill McDermott, az SAP első embere, és hozzáteszi: - Az ügyfél az egyetlen főnök.

Hirdetés

Semmi kétség, az SAP világszintű informatikai vezetője, Thomas Saueressig belső támogatással alkotta meg azt a dolgozatát, amelyben idézi főnökének egyik szövegéből a bevezetőmben olvasható részét, és amelyre a CIO-knak a digitális transzformációban betöltött szerepéről szóló webes irodalom kutatása során bukkantam. Azt viszont állítom, hogy a www.digitalistmag.com felületén közzétett, a Digital Transformation And The Customer-Centric IT Organization iskolásan érdektelen címet viselő rövidke művével annak ellenére megéri elidőzni négyezer körüli karakter terjedelemben, hogy magán viseli itt-ott a marketingesek-PR-osok keze nyomát.

          

Saueressig számára az ügyfél egyszerre jelenti az SAP-s kollégáit és az SAP által kiszolgáltakat, vagyis az üzleti értelemben vett valódi ügyfeleket. Ügyesen körülírja, hogy nem ő vezeti a cég évek óta folyó saját digitális transzformációját, de övig benne van, ennélfogva kellő tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy megértse ügyfelei élményeit. Következetesen az élményt, angolul az experience-t emlegeti az ügyfelekkel kapcsolatban a CIO, ami azt mutatja, hogy az SAP kommunikációjában az egyébként b2b-jellegű szolgáltató-ügyfél kapcsolatban is szempont, hogy a megoldás, a szoftver használója mit érez, mit gondol, milyen tapasztalatokra tesz szert munka közben.

           

Négy alapelvet követve folyik a cégnél a digitális átformálás. Nem meglepő, hogy a már a mű címében hangoztatott ügyfélközpontúság, amely e felsorolásban a felhasználóközpontúság formát ölti, az első helyen szerepel. Nem mellbevágó újdonság: elvárt közhely ez régóta. Az viszont érdekes kérdés, hogy egy informatikai szervezetnek milyen módszertannal és milyen erőforrásokkal kell rendelkeznie ahhoz, hogy ezen alapelvet képes legyen betartani. Dolgozatában később említi a szerző, hogy az appokban könnyen elérhető módon lehet visszajelzéseket adni a fejlesztőknek, ami kétségkívül egyfajta megoldás a felhasználók elégedettségi szintjének meghatározására. A folyamat további elemeiről volna azonban igazán izgalmas hallani.           

Másodikként említett alapelv a CIO felsorolásában az agilitás, amely számára egyet jelent azzal, ami megrögzött gondolkodás a változásban, és egyáltalán nem meglepően azzal, ami az SAP Cloud Platform használata. E platform a biztosíték arra, hogy az új megoldások és folyamatos javítások gyorsan megvalósuljanak. Saueressig természetesen felhőhívő, és nyilvánvaló, hogy a saját transzformáció során is felhőalapú megoldásokban gondolkodnak a cég informatikusai. Saueressig értelmezése szerint az agilitás lényegében egyenlő a felhőalapú környezettel, helyesebben nincs agilitás, gyors fejlesztés, agresszív fejlődés felhő nélkül.           

Külön pontban ad még egy hangsúlyt a számítási felhőnek a CIO, amikor a felhőben rejlő érték felismerését tartja a harmadik alapelvnek. Szerinte ugyanis a szoftverszolgáltatás (SaaS) és az infrastruktúraszolgáltatás (IaaS) adta lehetőségek kiaknázásával a megvalósítás felgyorsul, a beruházási költségek pedig minimalizálhatók.           

Az üzleti gondolkodás szerepel negyedikként e listán, ami a CIO számára azt jelenti, hogy segíteni kell az üzletet céljainak elérésében, mégpedig folyamatosan javítva az üzleti processzusokat a gépi tanulás és más vezető technológiák alkalmazásával.           

Saueressig szövege olyan, mint a miniszoknya. Kellően rövid ahhoz, hogy láttatni engedjen annyit, ami érdeklődésünket felcsigázza, de kellően hosszú ahhoz, hogy elrejtse azt, amiben különösen izgalmas volna mélyebben elmerülni.           

Mi a pontos felelősségi köre az SAP világszintű CIO-jának? Hogyan és hol húzza meg és tartja fenn a határt a belső és külső IT-rendszerek között? Mi a folyamata az ügyfélvisszajelzések feldolgozásának?

Talán majd egyszer elbeszélgethetek vele.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.