Hirdetés
. Hirdetés

Salamat – ébredés az intenzíven

|

November 15-én éjszaka 11 órakor ébresztettek fel a 15 és fél órás altatásból. Egy Fülöp-szigetekről származó ápoló ügyelt rám akkor, őt vezényelték az én szobámba arra az éjszakára a müncheni klinika nemzetközi csapatából. Később is volt még néhányszor éjszakás, és miként a többiek, ő is mindig alázattal, türelemmel és teljes odaadással segített nekem túljutnom új életem első nehézségein.

Hirdetés

Volt még egy Fülöp-szigeteki ápoló abban a csapatban, amely mindent megtett a gyógyulásomért az intenzíven, ő tanított meg a köszönömre a maga nyelvén. Salamat, mondta, és én megtanultam azonnal, mondtam is gyakran - bőven volt rá alkalmam.           

Úgy hozta a sors, hogy a múlt évben megismerhettem a gyógyítás, az egészségügy világának mélyvizét, különösen az utolsó másfél hónapban kerültem közel azokhoz, akiknek munkájától, fegyelmétől, döntéseitől a szó legszorosabb értelmében emberi életek függnek.

Hirdetés
          

A velem foglalatoskodó szakemberek mellett rendkívüli figyelmet fordítottam arra is, milyen eszközök, gépek, informatikai megoldások segítik a személyzet munkáját, csökkentik a vállukra nehezedő felelősség súlyát. Azt is mérlegeltem, hogy egy tehetősebb intézmény mennyivel jár előbbre annál, amelyiknek fejlesztésére egyelőre láthatóan nem jut elegendő forrás.           

Volt időm gondolkodni azon, hogy a korszerű technológiák hol léptek már be a gyógyítás területére, és váltak visszafordíthatatlanul a mindennapi gyakorlat részévé. Mivel az intenzívet felügyelő főorvos különös kegyet gyakorolva megengedte, hogy használhassam az okostelefonomat, olykor bóklásztam a különféle orvostechnikai eszközök, gyógyászati megoldások weboldalain.           

Különös vízió kerítheti hatalmába, aki csak egy kis időt is szentel az élenjáró egészségügyi fejlesztések feltérképezésére. A diagnosztikától a sebészeti beavatkozásokon és az egészégmegőrzésen át az emberi testbe vagy testre épített eszközökig már napjainkban is széles azon megoldások választéka, amelyek az új technológiák adta lehetőségeket igyekeznek kiaknázni.

           

Az előbbiek alapján talán nem meglepő a választásom lapunk idei évet átfogó fő témáját illetően. Tavaly a Computerworld a tesztelés évét élte. Cikkeink között megjelentek az informatikai tesztelésekről szóló írások, és konferenciáink mindegyikén volt olyan előadás, amely e témában adott hasznos körképet vagy éppen meggondolásra késztető részleteket azoknak, akik a vállalati, intézményi informatikai szervezetek fejlesztéséért, működtetéséért felelnek.           

Lapunk fókuszában 2019-ben az egészség áll majd. Természetesen a mi nézőpontunkból, tehát az informatika, a technológia felől tekintve a témára. Bizonyára olyanok számára is inspiráló lesz e témakörben megismerni az újdonságokat, a főbb trendeket, akik egyébként nem az egészségügy területén tevékenykedő vállalkozás, intézmény informatikai szervezetét vezetik, vagy annak működtetéséből veszik ki a részüket.           

Adattárolás, személyi adatok védelme, nagyadatalapú alkalmazások, távdiagnosztika, távfelügyelet, távgyógyászat, sebészrobotok, 3D-s nyomtatás és kiberbiztonság az egészségügyben - tényleg csak találomra szemezgetek azokból a témákból, amelyekkel kapcsolatban bírok bizonyos információkkal, de rengeteg kérdés foglalkoztat.           

Salamat - miután megtanultam honfitársától megköszönni a Fülöp-szigetekiek nyelvén a nekem tett jót, többször mondtam annak az ápolónak is, aki felébresztésemkor jelen volt. Az egyébként rém udvarias fiatalember dünnyögött valamit ilyenkor, ami a legjobb indulattal sem volt válaszként értelmezhető. E cikkre készülve utánanéztem a dolognak, és azt találtam, hogy e szó valóban a köszönömöt jelenti, mégpedig a legtöbb Fülöp-szigeteki nyelven. Dünnyögése azt üzenhette, hogy az ő nyelvén nem így mondják. Kérdeznem kellett volna őt erről, de akkor nem rendelkeztem kellő tudással ahhoz, hogy jót kérdezhessek.

Legyen tehát az egészség éve 2019 a Computerworldben, hogy elmélyíthessük tudásunkat e fontos témában, és hogy tudjunk jót kérdezni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.