Hirdetés
. Hirdetés

Környezettudatos adatközpont

|

Az adatközpontokban nagy teljesítményű professzionális szerverek ezrei dolgoznak megállás nélkül, világszerte biztosítva a vállalati informatika és az ügyfeleket kiszolgáló alkalmazások, szolgáltatások azonnali hozzáférhetőségét. A szerverhotelekben hatalmas számítási kapacitás koncentrálódik, ami a hatékony és biztonságos üzemeltetés igényével párosul. A környezettudatos zöld IT-megoldások létjogosultsága ezért pontosan az ilyen komplexumokban a legaktuálisabb. A Computerworld látogatást tett Közép-Európa legnagyobb adatközpontjában, amelyet a Magyar Telekom Nyrt. leányvállalata, a környezettudatosan működő Dataplex üzemeltet.

Hirdetés

A Magyar Telekom üzleti szolgáltatások üzletágának, a T-Systemsnek négy adatközpontja van Magyarországon; a győri és szegedi komplexum mellett Budapesten két helyszínen, az Adatparkban és a Dataplex adatközpontjaiban

Szabó Gábor ügyvezető, Dataplex Kft.
biztosít szerverhosting és kolokációs szolgáltatást - kezdte a beszélgetést Szabó Gábor, a Dataplex Infokommunikációs Infrastruktúra Szolgáltató és Ingatlanhasznosító Kft. ügyvezetője (képünkön). Az Adatpark kisebb alapterületen, elsősorban hosting lehetőséget kínál a kis- és középvállalatok számára, míg a nagyvállalati ügyfelek kolokációs igényeit a Dataplex nagy biztonságú adatközpontja elégíti ki. A kolokáció olyan szolgáltatás, amelynek keretében a vállalatok speciálisan kiépített, magas fokú fizikai és technikai biztonságú, közös, akár biztonsági ráccsal elválasztott vagy dedikált zónákat bérelhetnek saját szervereik üzemeltetésére. A Dataplex informatikai erőműként funkcionál, amely fizikai biztonságot, energiaellátási és hűtési szolgáltatást nyújt azon ügyfeleinek, amelyek kiszolgálóikat nem saját, magasabb költségekkel üzemeltethető szervertermeikben szeretnék elhelyezni, hanem egy olyan létesítményben, amelyet speciálisan ilyen célokra terveztek.

Az adatközpontban elsősorban a különböző ügyfelek szerverei kaptak és kapnak helyet, de itt találhatók a Magyar Telekom-csoport saját informatikájának erőforrásai, a Virtualoso szolgáltatás kiszolgálói, illetve az [origo] csoporthoz tartozó szolgáltatások (iWiW, Freemail)

Dataplex - szerverszoba
háttérrendszerei is. A Dataplex az üzemeltetéshez szükséges magas színvonalú fizikai és technikai feltételeket adja, miközben teljes autonómiát és diszkréciót biztosít ügyfeleinek. A modell működésének előfeltétele az ügyfélbizalom felépítése és fenntartása. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagyvállalatok ma már fenntartások nélkül veszik igénybe ezeket az erőforrásokat, hiszen külföldön is hasonló konstrukcióban működtetik infrastruktúrájuk üzletileg kritikus rendszereit; a kkv-szektor részéről azonban egyelőre bizalmatlanság tapasztalható a hazánkban még viszonylag újnak számító modellel szemben. A komplexumnak közel 80 bérlője van; elsősorban telekommunikációs és pénzügyi területen tevékenykedő vállalatok veszik igénybe az infrastruktúra kiszolgálást.

A Dataplex 2008. augusztus 26-án adta át új, 5600 négyzetméteres szárnyát, így 14 400 négyzetméteres összevont alapterületével Közép-Európa legnagyobb adatközpontja lett, európai szinten pedig az első tíz ilyen létesítmény között tartják számon. A 4,2 milliárd forint értékű bővítési beruházás azért vált szükségessé, mert 2007-re a rendelkezésre álló kapacitás már nem bizonyult elegendőnek. A Dataplex elsősorban hosszú távra kínál kolokációs szolgáltatást hazai, regionális és nemzetközi ügyfeleinek; kihasználtsága jelenleg a bővítéssel együtt 90 százalékos, megközelítőleg 25-30 ezer ICT-berendezésnek, szervernek biztosít helyet, amelyek eszközértéke közelítő becslések szerint mintegy 100 milliárd forintra tehető, míg a szervereken futó adatvagyon felbecsülhetetlen és meghatározhatatlan. A létesítményt magas fokú biztonsági előírások betartása mellett 24 órás technikai személyzet felügyeli, az ügyfelek rendszergazdái pedig távolról vagy a helyszínen irányítják a beállított szervereket.

Környezettudatos megoldások

A Dataplex 2002. február 1-jén nyitotta meg kapuit az ügyfelek előtt; az üzemeltetők a tervezőmérnökökkel közreműködve az eltelt évek tapasztalatai alapján láttak hozzá a 2008-ban átadott új szárny kialakításához. A tervezés és a megvalósítás során a biztonság mellett kiemelt szerepet kapott a fenntarthatóság, a környezettudatosság és a hatékonyság vezérlőelve, ami lehetővé tette, hogy a Dataplex a zöld technológiák hazai alkalmazásában is az élen járjon. - A műszaki koncepció szerint egy robusztus, de költséghatékony adatközponti rendszer kialakítása volt a cél, amely méretgazdaságosságából adódóan olyan előnyökkel szolgál, amilyeneket más létesítmények nem képesek megadni - mondta az ügyvezető.


A biztonságos és hatékony energiaellátás fontos szerepet kap az adatközpontok üzemeltetésében. Elektromos betáplálását több oldalról nyeri a komplexum; az A+B áramellátás nagyfokú biztonságot ad arra az esetre, ha az egyik áramszolgáltatási útvonal ideiglenesen működésképtelenné válna. Az összesen 22,5 MW-os maximális elektromos kapacitás folyamatosságát öt 2 MW-os és öt 2,5 MW-os generátor biztosítja, a redundáns, megszakítás nélküli áramellátást garantáló szünetmentes rendszer (Uninterruptible Power Supply, UPS) tizenöt 500 kVA-es és tizenhat 400 kVA-es egységből épül fel. Ez a biztonsági szempontból felülméretezett árammennyiség körülbelül egy 80 ezres népességű város (például Szolnok, Szombathely) lakossági energiafogyasztásának vagy két átlagos hőerőmű energiatermelésének felel meg. Az új szárnyban a nagyobb kapacitásigény miatt kétszeres az energiasűrűség, vagyis az egy négyzetméterre jutó energiamennyiség. A Magyar Telekom-csoport kb. 190 millió kWh-s éves energiaigényének 38 százaléka összpontosul a Dataplexben.

A létesítményben ezért első számú prioritás az energiafelhasználás racionalizálása. Az UPS-ek a legújabb generációs technológiai minőséget képviselik, és ez a melléjük telepített felharmonikus szűrőberendezésekre is igaz. Az energiaszolgáltatás kimaradásakor működésbe lépő generátorok az iparágban legjobbnak számító Euro-4-es besorolással bírnak. (Az Euro-5-ös szabvány jelenleg csak a személyautók esetében releváns.) Az alacsony károsanyag-kibocsátású berendezések ellátásához 360 ezer liter gázolajat tárolnak a létesítmény mellett; a tartályokat a bővítéskor teljesen felújították, többrétegű oldalfallal és szenzorrendszerrel látták el, a környezetvédelmi veszélyek minimalizálása érdekében. Az adatközpontban dolgozó munkatársak gondoskodnak a környezetkárosító anyagok biztonságos elszállításáról és kezeléséről az ISO 14001-es szabványnak megfelelően.

Az üzemeltetéssel járó energiafogyasztás mellett jelentős tényező a hűtéshez szükséges energiamennyiség, ezért a Dataplexben a szabadhűtéses technológiát alkalmazzák a szervertermek klimatizálására. A téli hideg levegő közvetlen felhasználásával 10 °C-fokosra hűtik a vizet. A rackeken alulról felfelé áramló felmelegedett levegő beltéri hőcserélőkön keresztül jut a kültéri vízhűtőkhöz, ahol a károsanyag-kibocsátásmentes kültéri hűtőgépek visszahűtik a 15 °C-fokosra melegedett vizet, amely 10 °C-fokos hőmérséklettel áramlik vissza a rendszerbe. A régi, kompresszoros megoldást felváltó, a hideg levegő természetes hőhatását kihasználó szabadhűtéses technológia éves szinten 15-20 százalékos megtakarítást jelent az adatközpont energiamérlegében. Másrészt a felgyülemlett hő elvezetésére és felhasználására is lehetőség nyílna (például a környező lakónegyedekben, irodaházakban), ennek lehetőségeit folyamatosan vizsgálják a szakemberek az új fejlesztések tervezésekor.

Az adatközpont mellett lakópark épült, így fontos szempont a lakók megóvása a hangszennyezéstől. A létesítmény tetején működő hűtőrendszereket külső és belső zajvédő falakkal vették körül, ezek biztosítják a szabad levegőáramlást, ami a szabadhűtéses

Dataplex - oltórendszer
technológia alapfeltétele, de kiszűrik a gépek zaját. A megoldás létjogosultságát alapos hangtechnikai mérések támasztották alá.

Az oltórendszer kialakításakor is fontos szerepet kapott a környezettudatosság. Tűz esetén oxigénelnyomásos módszerrel nitrogéngázt pumpálnak az érintett zónába, amely az oxigén szintjét 11 százalékra csökkenti. A tűz 14 százalékos oxigéntartalom alatt már nem ég, az embernek viszont még elegendő ennyi oxigénmennyiség. A nitrogén könnyen kinyerhető a levegőből, előállítása nem környezetszennyező, az oltórendszerben ezért nem használnak káros vegyi anyagokat.

Szemléletformálás

A zöld megoldások alkalmazása tehát fontos tényező volt a létesítmény kialakításakor, a Dataplex azonban emellett arra is törekszik, hogy bérlőit környezettudatos szemléletre ösztönözze.

Az adatközpontban jelenleg mintegy 50 millió kWh az ügyfelek éves energiafogyasztása, ennek egyik részét az eszközök áramfelhasználása, másik hányadát pedig a működés második legnagyobb járulékos költsége, a hűtés emészti fel. A vállalatok, elsősorban a kkv-szektorban általában nem kalkulálnak az új berendezések áramköltségeivel, nem veszik figyelembe a hűtési igényeket, pedig a tudatos tervezés költségoldalon és környezetvédelmi szempontból is előnyökkel jár; különösen igaz ez a nagyvállalatokra. A szakemberek az IT-energia és a hűtési energia viszonyát 1:1 arányban szokták megállapítani, jellemzően ezt lehet megvalósítani a vállalatok saját telephelyein üzemeltetett eszközök esetén; az adatközpontban ennél kedvezőbb, 1:0,7 arányt értek el a tudatos tervezéssel és az üzemeltetés optimalizálásával. A Dataplex 2006-ban bevezetett új üzleti modelljében a hűtési költségeket is hozzászámolják az összköltséghez az úgynevezett hűtési faktor szorzóval, amelynek értéke 0,7. Ez azt jelenti, hogy ha az ügyfél csökkenti áramfogyasztását (korszerűbb energiafelhasználású rendszerek telepítésével és ilyen szemléletű üzemeltetésével), az általa fizetett díjak mértéke a teljes energiamegtakarítás mértékével csökken.

A létesítmény speciális kialakításából adódóan már önmagában is kedvezőbb feltételeket biztosít az ügyfeleknek. A saját vállalati szerverterem ritkán vagy egyáltalán nem képes fenntartani az 1:0,7-es áramfogyasztási arányt. Másrészt a méretgazdaságosság és a kiegyenlített áramfogyasztás miatt a létesítmény jó kondíciókkal, olcsóbban, a piaci ár alatt vásárolja az áramot a szolgáltatóktól. Mindez a bérleti díjakban is megjelenik. A bérlők ilyen módon maguk is tehetnek a fenntarthatóság érdekében, hiszen kevesebb és olcsóbb áramot fogyasztanak.

A komplexumban a hulladékgyűjtésre és -feldolgozásra is gondosan ügyelnek - elemgyűjtőket és szelektív hulladékgyűjtőket találunk a folyosókon, a papírmentes gépterem koncepció pedig a papírhulladék kezelésére kínál költségtakarékos és zöld megoldást - magyarázta Kenyeres Gyula, a Dataplex biztonsági és ügyfélszolgálati vezetője. Az ügyfelek egy része korábban a szervertermekben csomagolta ki berendezéseit, ez hulladékképződéssel járt, és por kerülhetett a hűtőventilátorokba - mindez csökkentette hatásfokukat, hosszú távon pedig meghibásodáshoz vezethetett volna. Ha a gépeket a létesítmény bejáratánál és nem a szerverteremben csomagolják ki a bérlők, az intézmény vállalja a hulladék elszállítását és ISO 14001 szerinti környezetbarát újrahasznosítását.

A Dataplex jó példa a Magyar Telekom azon törekvéseire, hogy zöld megoldások alkalmazásával biztosítsa a fenntarthatóságot saját intézményeiben - nemcsak a Dataplexben -, és ügyfeleit is erre ösztönözze. Hiszen a szemléletváltás a költségoptimalizálás kézzelfogható előnyei mellett azt is lehetővé teszi, hogy a vállalatok hatékonyabbá, egyúttal környezettudatosabbá tegyék mindennapi működésüket - tette hozzá Szabó Gábor.

DataCenter 2020 - innováció az adatközpontban

A bajorországi Szilikon-völgyben, a müncheni DataCenter 2020 központban a T-Systems és az Intel infokommunikációs szolgáltatások ipari megvalósításán és automatizálásán dolgozik; szövetségük célja, hogy megteremtse a lehető legjobb feltételeket egy környezetbarát adatközpont számára. A kutatás első eredményei fogják képezni az új és meglévő adatközpontok ökológiai fejlesztésének alapját.

Ez a világon az első és egyetlen olyan projekt, amelyet teljes mértékben az adatközpontok energiahatékonyságának szentelnek - mondta Olaf Heyden, a T-Systems igazgatója és az ICT-üzemeltetés vezetője. Mivel világszerte növekszik az adatközpontok energiafogyasztása, az elemzés kulcsszerepet fog játszani a szén-dioxid-kibocsátás minimalizálásában és a költségek csökkentésében. A környezetvédelem mindenkit érinti, ezért kutatásunk eredményeit mindenki számára elérhetően, online fogjuk közzétenni.

Christian Morales, az Intel EMEA-régiójának főigazgatója, az értékesítési és marketingcsoport alelnöke hangsúlyozta: Egy adatközpontban az energiaellátás és a hűtés éves költsége ugyanolyan magas lehet, mint az informatikai infrastruktúra-beruházásoké. Az új DataCenter 2020 központban a T-Systems és az Intel azokat a kulcstényezőket fogja tanulmányozni és elemezni, amelyek az adatközpont összköltségére gyakorolnak hatást. Közös kutatásunk célja, hogy tervet dolgozzunk ki a ?jövő adatközpontjának? kifejlesztésére, felépítésére és üzemeltetésére.

A DataCenter 2020 különlegességei közé tartozik a 2,5 és 3,7 méter között állítható magasságú mennyezet, valamint egy füstgenerátor, amely láthatóvá teszi a légáramlásokat. A durván 70 négyzetméteres vizsgálati terület és egy hasonló méretű gépterem a T-Systems adatközpontjában található. Az Intel körülbelül 180 szervert bocsát a projekt rendelkezésére, míg a Deutsche Telekom üzleti ügyfelek ágazata adja az üzemeltetéshez szükséges infrastruktúrát. Mindhárom résztvevőtől kb. 10-10 szakember elemzi az adatközpont különböző elemeinek kölcsönhatását, holisztikusan szemlélve az energiaszempontokat, a szervereken kívül olyan elemeknek is figyelmet szentelve, mint az újrakeringtető hűtők, a terem méretei és a mennyezet magassága vagy a vízkeringés. A T-Systems projektet érintő beruházása önmagában is milliós nagyságrendű.

A kutatás során szerzett tapasztalatokat a T-Systems és az Intel elsőként fogják alkalmazni saját adatközpontjaikban. A projekt egyik fő célja, hogy optimális, 1,3 energiafelhasználási hatékonysági értéket (PUE) érjenek el az új adatközpontokban. (Ez az érték az adatközpont teljes energiafogyasztása és a számítógép-üzemeltetés energiafogyasztásának arányát mutatja.) Az újrakeringtetett levegővel hűtött adatközpontok jelenlegi PUE-értéke átlagosan 1,7-1,8 között mozog.

A cikk a 2010. február 9-i Computerworld-Számítástechnika mellékletében is megjelenik.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.