Hirdetés
. Hirdetés

A leggyakoribb MacBook meghibásodások: mely alkatrészek mennek tönkre először?

|

A MacBookok nagyon tartós és megbízható laptopok, de ahogy az elektronikai eszközöknél lenni szokott, néhány év után megjelennek a problémák.

Hirdetés

Az, hogy mikor jelennek meg az első hibák a MacBookodon, elsősorban attól függ, hogyan használod. Ha csak szórványosan kapcsolod be, akkor akár több mint 5 évig is kibírhatja gond nélkül. Ezzel szemben ha mindennap dolgozol rajta, valószínűleg hamarabb találkozol az alábbi hibák valamelyikével.

Hirdetés

Elhasználódott akkumulátor

Az egyik leggyakoribb MacBook meghibásodás az elhasználódott akkumulátor, amely már nem rendelkezik elegendő kapacitással. Így nem tudsz sokáig dolgozni a laptopodon, ha nincs bedugva.

Az elhasználódott akku azonban kockázatokat is rejt magában. Ahogy a MacBook lítiumion-akkumulátorai élettartamuk végéhez közelednek, idővel elkezdhetnek gázt kibocsátani, ami felfúvódáshoz és a belső alkatrészek károsodásához vezethet. A legrosszabb esetben az elöregedett akkumulátor miatt a MacBook kigyulladhat.

Tippünk: Ha úgy érzed, hogy a laptopodban lévő akkumulátor már nagyon elhasználódott, cseréltesd ki minél hamarabb egy újra, hogy elkerüld a további lehetséges problémákat.

Nem működő billentyűzet

A modern MacBookok ultravékony membrános billentyűzeteket használnak. Az ilyen típusú billentyűzetnek azonban van egy hátránya - ha a por az éles szemcsékkel együtt a billentyűk alá kerül, a membrán elszakadhat. Ennek következtében a billentyűzet elromlik, és ki kell cserélni egy újjal.

Praktikus tipp: A billentyűzet élettartamának meghosszabbítása érdekében rendszeresen fújd át sűrített levegővel, hogy eltávolítsd a porszemcséket és egyéb szennyeződéseket.

Túlmelegedés a por miatt

A hűtőventilátorokkal felszerelt MacBook-ok természetesen a hűtőbordákon megtelepedő port is beszívják a belsőjükbe. Idővel a porréteg felhalmozódik, és a hűtők veszítenek hatékonyságukból. Ezáltal a notebook érezhetően túlmelegszik, és egyes alkatrészek gyorsabb elhasználódását, valamint teljesítménycsökkenést okoz.

Emellett a CPU és a GPU hőelvezetését biztosító fontos paszta is elfogy. Az eredmény? Valamelyik fontos alkatrész idő előtt meghibásodik a túlmelegedés miatt, és ki kell cserélni. Hogy elkerüld ezt a problémát, évente legalább egyszer alaposan portalanítsd a MacBook hűtőbordáit.

Repedt kijelző

A MacBook kijelzői nagyon hosszú élettartamúak, de gondatlan kezelés esetén könnyen megrepednek. Az egyetlen megoldás a csere.

Javítani szeretnéd a MacBookodat, akkumulátort cserélni vagy a belsejét tisztítani? A FixShop oldalán megtalálod a szükséges alkatrészeket és szerszámokat!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.