Hirdetés
. Hirdetés

Így tehetünk egyszerűen az elektromos hulladék keletkezésének csökkentéséért

|

Becslések szerint évente akár 53 millió tonna e-hulladék is keletkezik világszerte, és ennek csak elhanyagolható részét - körülbelül 15-20%-át - hasznosítjuk újra. Hogyan lehet ezt a problémát hatékonyan megelőzni? Megkérdeztük a FixShop szakértőjét.

Hirdetés

Valószínűleg nem meglepő, hogy az e-hulladék a leggyorsabban növekvő hulladéktípus a világon. 

Az e-hulladék elleni küzdelem nem csak a fogyasztókról és viselkedésükről szól. Nagymértékben függ a készülékgyártóktól is. Ők diktálják, hogy okostelefonjaik, okosóráik, táblagépeik és laptopjaik könnyen javíthatók és szétszerelhetők legyenek, vagy a vásárlónak egy kisebb hiba esetén is új készüléket kelljen vásárolnia.

A javításhoz való jog

Az e-hulladék csökkentése érdekében jött létre a javításhoz való jog mozgalma, amely a fogyasztóknak a készülékek javíttatásához való jogát hirdeti. A javításhoz való jogot a FixShop is támogatja, amely azon dolgozik, hogy a meghibásodott elektronikai eszközök megjavításra kerüljenek, és ne váljon belőlük veszélyes hulladék

Az elektronikai javításra vonatkozó törvény

Jelenleg olyan törvény van érvényben, amely előírja a hűtőszekrények, televíziók, mosogatógépek és hajszárítók gyártóinak, hogy olyan készülékeket gyártsanak, amelyek 10 éven belül javíthatóak. Sajnos ez a törvény nem vonatkozik a kisebb elektronikai eszközök - okostelefonok, táblagépek, okosórák vagy laptopok - gyártóira.

Hirdetés

Engedélyezett szerviz és eredeti alkatrészek pótlása

Az elektronikai gyártók a lehető legtöbb profitot szeretnék elérni, ezért igyekeznek rávenni ügyfeleiket, hogy minél több új terméket vásároljanak. Ezért lehetetlenné vagy nehézkessé teszik a javítást. Olyan szoftverzárakat és tervezési megoldásokat alkalmaznak, amelyek gyakran nem hagynak más választást a vásárlónak, mint hogy a hibás készüléket az elektronikai hulladékgyűjtőbe dobja, és újat vásároljon.

Ennek eredményeképpen gyakran olyan okostelefonok is a kukában végzik, amelyek még több évig működhetnének, ha egy-egy alkatrészt megjavítanának. A független javítóműhelyek és alkatrész-kereskedők világszerte, köztük a FixShop is, aktívan küzdenek ez ellen a tendencia ellen.

Hogyan lehet hozzájárulni a környezetvédelemhez?

Ha hozzá szeretnél járulni a környezetvédelemhez és minimalizálni az e-hulladék mennyiségét, a FixShop szakértője szerint a következő alapvető lépéseket kell megtenned.

1. Berendezések javítása

Ha a berendezés elromlik, próbáld meg megtalálni a javítás módját. Az engedélyezett szervizek gyakran nem végezhetnek el bizonyos javításokat. Vidd tehát az elektronikai eszközeid egy független szervizbe. Szlovákiában a FixShop saját szervizhelyszíneket üzemeltet, ahol tapasztalt technikusok dolgoznak, akik a bonyolult javításokat is el tudják végezni.

Tudta: A FixShop a készülékjavítást is támogatja azzal, hogy egyértelmű javítási útmutatókat készít mobiltelefonokhoz és más elektronikai eszközökhöz? Ez megkönnyíti a független technikusok munkáját.

2. Újrafelhasználás

Fontos a sérült alkatrészek újrahasznosítása. A FixShop olyan vállalatokkal dolgozik együtt, amelyek régi alkatrészekből újakat készítenek. Az újrafelhasználásra nem alkalmas alkatrészeket környezetbarát módon ártalmatlanítják.

A FixShop a piacon kapható valamennyi minőségű pótalkatrész széles választékát kínálja. Ez megkönnyíti, hogy olyan alkatrészeket is találj a készüléked javításához, amelyeket a hivatalos szaküzletek nem kínálnak.

3. Felújított okostelefonok

Korunk egyik legnagyobb problémája, hogy folyamatosan új készülékeket vásárolunk, és ennek következtében egyre több e-hulladék halmozódik fel. Ha nem szeretnél részese lenni ennek a kellemetlen trendnek, akkor inkább vásárolj használt, felújított okostelefonokat.

Ha minőségi, tesztelt, felújított készülékeket keresel, látogass el a FixShop webáruházba, ahol a különböző modellek széles választékát találod. Használt okostelefon vásárlásával nem csak a környezetet véded, de több tízezer forintot is megtakaríthatsz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.