Hirdetés
. Hirdetés

Kényelem és biztonság VPN-kapcsolaton keresztül

|

Nemcsak otthoni környezetben, hanem vállalatoknál is kiemelten fontos az adatbiztonság, a személyes információk védelme és a regionális korlátok lebontása.

Hirdetés

Mi az a VPN és hogyan működik?

A VPN, vagyis a virtuális magánhálózat egy titkosított kapcsolat a számítógép (vagy telefon, tablet) és a VPN-szolgáltató szervere között. Ez a kapcsolat egyfajta alagútként viselkedik, amelybe senki sem lát bele: sem a kormány, sem a szolgáltatók, sem pedig a hálózatüzemeltetők nem tudják megfigyelni az adatforgalmat, sőt! Még csak azt sem látják, hogy milyen jellegű adatokat forgalmazunk: VPN-szolgáltatás használata esetén az adatforgalom teljes egészében a VPN-szolgáltató szerverén keresztül történik, így minden meglátogatott weboldal, illetve szolgáltatás számára az látszódik, hogy a kapcsolatot a VPN-szerver kezdeményezte. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a forgalmazott adatokat rejthetjük el, hanem az IP-címünket, és ezzel tartózkodási helyünket is. Számos olyan helyzet van, amikor a VPN előnyös lehet, megmutatjuk, melyek a legfontosabbak, leggyakoribbak.

1. Csatlakozás nyilvános Wi-Fi-hálózatra

A nyilvános Wi-Fi igencsak kétélű fegyver: jó, hogy van, mert ha csatlakozunk rá, akkor nem fogy a mobil adatkeret. Ugyanakkor egy Wi-Fi hálózat esetében még az sem biztos, ami annak látszik! Attól még, hogy egy hálózat neve "Bevasarlo_kozpont" még egyáltalán nem azt jelenti, hogy valóban a Bevásárló központ hozta létre a hálózatot - tartozhat ez akár egy másik látogatóhoz is, aki valamilyen hátsó szándékkal hozta létre, potenciális áldozatokat keresve. És ez csak az egyik veszélyforrás; legalább ennyire problémás az is, hogy a nyilvános Wi-Fi-k esetében a legtöbbször nincs jelszó, illetve csak az nem csatlakozik, és csak az nem látja az adatforgalmat, aki nem akarja. Mondanunk sem kell, hogy az adatvédelem magánadatok (képek, banki információk) esetén is fontos, céges gépet használva azonban jóval több az olyan bizalmas anyag, amire vigyázni kell! Nyilvános hálózatra csatlakozva mindig használjunk VPN-szolgáltatást, hiszen így a teljes, VPN-szerverig terjedő kapcsolatot titkosíthatjuk. Hisz' abba nem lát bele senki: sem a szolgáltató, sem a hálózat üzemeltetője, sem egy esetleges hacker.

2. Extra védelem

Az IP-cím elrejtésével (megváltoztatásával) egy VPN-szolgáltató már önmagában, azzal növeli a biztonságot, hogy a valós kapcsolati információkat láthatatlanná teszi. A NordVPN emellett a CyberSec technológiát is használja annak érdekében, hogy a kártékony weboldalak elérését blokkolja - így sokkal kisebb eséllyel tévedhetünk olyan site-ra, amely például vírust tartalmaz. További, a személyes adatok biztonságát és az anonimitást garantáló extra, hogy a legtöbb VPN-szerveren nem készülnek naplófájlok, így nincsenek ellopható, kiszivárogtatható - vagy hatóságnak kiadható - adatok. Az IP-cím elrejtéséhez egyszerűen csak le kell tölteni egy VPN-klienst, például a NordVPN-t, amelynek bekapcsolását követően az IP-cím és az internetes forgalom is azonnal védve van.

3. Régiók közötti határok lebontása

Az internet végtelen, határokon átívelő lehetőségei ellenére rengeteg olyan szolgáltatás létezik, amelyet üzletpolitikai vagy más megfontolásból nem minden országban lehet elérni. Nem is olyan rég még a Netflix is ezek közé tartozott, de a népszerű magyar hírportálok között is van olyan, amely bizonyos időszakokban korlátozza például a streaming videók külföldi elérését.

Egy VPN-szerver segítségével ezek a korlátok pillanatok alatt lebonthatók: elég csak egy olyan szervert kiválasztani a VPN-szolgáltatónál, amely a célországban található. A NordVPN-nél régiós problémánk biztosan nem lesz, mert a szolgáltató 60 országban, 5200-nál is több szervert üzemeltet.

4. Nem bonyolult

A VPN-szolgáltatók saját klienssel rendelkeznek, amelyet pillanatok alatt telepíthetünk. Ezt követően csak a belépési adatokat kell megadni, és máris biztonságos kapcsolatot használhatunk. A komoly szolgáltatók minden platformhoz kínálnak alkalmazást: a NordVPN szoftvere például Windows, MacOS, Android, iOS és többféle Linux disztribúiciót is támogat. Próbálja ki a NordVPN szolgáltatását, 30 napig ingyen!

5. Trükkös árazás

Szorosan az előző ponthoz kapcsolódik, hogy számos olyan szolgáltatás létezik, amelynek ára nem fix; az üzemeltetők szeretik hozzáigazítani az aktuális árakat a régió átlagjövedelméhez. Az előfizető régióját pedig természetesen IP-cím alapán határozzák meg a cégek. Gyakori az 1 dollár = 1 euró váltás is, így adott esetben jobb áron férhetünk hozzá egyes szolgáltatásokhoz pusztán amiatt, hogy VPN-szolgálatón keresztül intézzük az előfizetést. Akár a Netflix esetében is találunk párszáz forintos eltérést az USA és Magyarország árai között, de repülőjegyeknél, drágább termékeknél néha egészen meglepő is lehet az eltérés mértéke.

6. Biztonságos munka

A távmunka az elmúlt két év során újult erőre kapott, köszönhetően a pandémiának. A munkáltatók sok esetben saját VPN-szervert üzemeltetnek, amivel a céges hálózatra biztonságosan lehet kapcsolódni - azonban a céges VPN hiányában, akár otthonról is érdemes lehet egy VPN-szolgáltatón keresztül csatlakozni a munkahelyi meetinghez, hiszen a vállalati adatok között is rengeteg érzékeny, bizalmas információ található. Külföldről pedig egyenesen kötelező, hiszen biztonsági megfontolásból könnyen előfordulhat, hogy a vállalati szerverekre külföldi IP-címről nem lehet csatlakozni; viszont egy jól beállított VPN-szerverrel minden gond nélkül sikerülhet! Szeretné kipróbálni a NordVPN-t? Regisztráljon a szolgáltatásra itt!

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.