Hirdetés
. Hirdetés

OpenStack vagy Azure? A felhőtechnológia két nagy szereplőjének összehasonlítása

|

Az OpenStack és az Azure két kiemelkedő szereplő a felhőalapú infrastruktúra és szolgáltatások piacán. Mindkettő lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy rugalmasan építsenek és kezeljenek felhőalapú környezeteket, azonban lényeges különbségek vannak közöttük.

Hirdetés

Ebben a cikkben összehasonlítjuk az OpenStack és az Azure architektúrát, tárolási megoldásokat, költségeket és hardver kompatibilitást, hogy bemutassuk, melyik lehet a jobb választás. Az Aruba Cloud kínálatában előre konfigurált OpenStack virtuális szerverek és VMware és Hyper-V testreszabható virtuális szerverek érhetők el.

Architektúra

Az OpenStack egy nyílt forráskódú szoftver, amely számos előnnyel rendelkezik, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy saját felhőalapú infrastruktúrájukat hozzák létre és kezeljék. Az OpenStack moduláris, így a felhasználók szabadon választhatnak a különböző komponensek közül, hogy testre szabják és stressz nélkül frissítsék a felhőalapú környezetüket.

Ezzel szemben az Azure a Microsoft felhőalapú szolgáltatása, amely számos infrastruktúrát, platformot és szoftvert kínál, mint szolgáltatás (IaaS, PaaS, SaaS). Az Azure egy zárt forráskódú rendszer, amely kevesebb testreszabási lehetőséget ad, de a felhasználók számára kényelmes és egységes élményt biztosít.

Tárolási megoldások

Az OpenStack Swift és Cinder komponensei számos tárolási lehetőséget kínálnak, beleértve az objektum alapú és a blokk alapú tárolást is. A tárolási architektúra rugalmas és könnyen skálázható, hogy igazodjon az ügyfelek igényeihez.

Az Azure Storage pedig több tárolási lehetőséget is kínál, mint például a Blob Storage, az Azure Files és a Managed Disks. Az Azure tárolási megoldásai egységesen integrálódnak a Microsoft egyéb felhőszolgáltatásaival, mint például az Azure SQL és az Azure Cosmos DB.

Költségek

Az OpenStack előnye, hogy nincsenek licencdíjak vagy jogdíjak, így a felhasználók csak a saját hardver- és üzemeltetési költségeikkel kell számoljanak. Emellett az OpenStack lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy saját hardverüket használják, amely tovább csökkentheti a beruházási költségeket.

Ezzel szemben az Azure költségeit a felhasznált erőforrások és szolgáltatások alapján számítják ki. A Microsoft több előfizetési tervet és rugalmas fizetési opciókat kínál, azonban a hosszú távú használat során ezek a költségek gyorsan felhalmozódhatnak. Ugyanakkor az Azure kedvezményeket és ingyenes szolgáltatásokat is nyújt, amelyek vonzóvá tehetik a rendszert a kisebb vállalatok és a startupok számára.

Hardverkompatibilitás

Az OpenStack nyílt forráskódú jellege miatt támogatja a legtöbb hardverplatformot és eszközt, lehetővé téve a vállalatok számára, hogy meglévő infrastruktúrájukat használják, anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötniük a rendszer kompatibilitása miatt. Ez lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy testreszabott felhőalapú infrastruktúrákat hozzanak létre, amelyek megfelelnek saját igényeiknek és erőforrásaiknak.

Az Azure mint a Microsoft terméke, elsősorban a saját hardver- és szoftverplatformjaival kompatibilis, például a Windows Serverrel és az SQL Serverrel. Bár az Azure támogat néhány nem Microsoft terméket is, a legnagyobb integrációt és kompatibilitást természetesen a saját termékeikkel érik el.

Összefoglalás

Az OpenStack és az Azure közötti választás elsősorban az egyéni igényeken és a vállalatok erőforrásain alapul. Az OpenStack nyílt forráskódú jellege, valamint a rugalmas és testreszabható architektúrája előnyt jelenthet a nagyobb vállalatok és azok számára, akik teljes mértékben ki akarják használni a meglévő infrastruktúrát. A költséghatékonyság és a szabadalmi díjak hiánya szintén vonzó tényező lehet kisvállalkozások számára is. A témában ajánljuk még az OpenStack: A fejlődés következő lépcsője az Arubánál cikket.

Ezzel szemben az Azure egy zárt rendszer, amely kényelmes, egységes felhasználói élményt és nagyfokú integrációt kínál a Microsoft termékcsaláddal.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.