Hirdetés
. Hirdetés

Szemrevaló társ a monitor elé: Sniper szemüveg a szem egészségéért

|

Egy nagyon hasznos kiegészítőt próbáltunk ki: a Sniper szemüvege óvja az egészségünket akkor is, ha munkánk és egyéb napi tevékenységeink miatt monitorhoz vagyunk kötve.

Hirdetés

A modern ember tisztában van a testét érő káros hatásokkal, és védekezik is ezek ellen. Ha elmegyünk rollerezni, kerékpározni, sisakot húzunk, ha kimegyünk a strandra, akkor UV szűrős napszemüveget veszünk föl, és persze jöhet a 50+ faktoros naptej, szalmakalap. Télen rétegesen öltözködünk és kabátot veszünk, az eső ellen pedig ernyővel vagy esőkabáttal készülünk.

Van azonban egy olyan káros hatás is, amivel sajnos nagyon kevesek számolnak, pedig több embert érint, mint gondolnánk. Biztosan olvasóink közül is sokan érezték már egy kellemes, akár 10-14 órás, monitor előtt eltöltött munkanap után, hogy égnek a szemei, fejfájása, komolyabb esetben rosszulléte van.

A szem számára a legkárosabb fényspektrum a 380-500 nm közötti kék fény, ami nagy impulzitással halad felénk akadálytalanul a kijelzőinkből, legyen az laptop, monitor, telefon vagy tablet. Ha ez a kék fény tartósan és akadálytalanul jut el a szemben lévő sárgafoltra, mely az éles látás központja, komoly károsodást is okozhat: többek között makuladegenerációt, szemszárazságot, de enyhébb esetben is komoly migrénes fejfájást.

Mit tehetünk, ha szeretnénk óvni a szemeinket a plusz terheléstől?

Lehetőség van a kék fények szoftveres korlátozására. Néhány évvel ezelőtt még csak az informatikusok és a fejlesztők körében volt elterjedt a kék fényt korlátozó alkalmazások használata. Elsők között használtuk az f.lux appot, mely magától átállította a monitorunk szín komponenseit, hogy az éjszakai számítógéphasználat kevésbé ártson a szemnek. Ezek a megoldások olyannyira elterjedtek, hogy már a legtöbb mobiltelefonban operációs rendszer szintjén integrálták különféle éjszakai vagy sötét mód neveken - érdemes ezeket a beállítások között megkeresni és használni.

Van viszont egy közvetlen, fizikai megoldás is. Aki például szemüveges és új szemüveget készíttetett, halhatta már a kérdést, hogy a készülő lencsét ellássák-e "kékfényszűrős" bevonattal. A pár ezer forintos pluszköltséget sokan felesleges kiadásnak gondolják, azonban sok kellemetlenséget és akár későbbi orvosi költséget is spórolhatunk vele. Aki pedig nem hord szemüveget - mint a cikk szerzői sem -, választhatja, hogy olyan speciális, üveglencsés szemüveget szerez be, amelynek nincs dioptriás vagy egyéb korrekciós feladata, viszont speciális bevonatának köszönhetően direkt védelmet biztosít a kék fényspektrum káros hatásaival szemben.

A Computerworld szerkesztőségébe érkezett egy ilyen szemüveg, amit napokig használtunk saját munkánk során. Mutatjuk, mit tud a Sniper Kék Fény Szűrős Monitor Szemüveg!

Mi van a csomagban?

A szemüveg egy ízléses tokban érkezett, amiben biztonságban tudjuk hordozni azt a munkahely és az otthonunk között. Ezen felül egy jó minőségű szemüvegtörlő kendő is a készlet része. A szemüveg teljes egészében műanyagból készült, ezáltal könnyű, az ember még hosszú órák után is szinte észre sem veszi, hogy viseli. A design tekintetében a tervezők nem mutattak semmi extrát és extrémet: diszkrét, egyszerű kinézetről van szó. Az orrnyeregtartó is maga a keret, nincsenek rajta párnázott részek, azonban az anyaghasználat miatt a szemüveg nem hagy nyomot az orron, és nem is csúszik le.

Használat közben

Az elmúlt pár napban a szemüveg szinte a napi munkavégzés alapkellékévé vált. A műanyag lencse kissé jobban gyűjti a port és az ujjlenyomatokat, mint az üvegből készült hasonló termékek, de ez nem zavaró, mivel az ember nem ebben megy koktélpartikra és közösségi rendezvényekre (amit amúgy sem teszünk meg a COVID időszakában ugyebár).

Előnyök és hátrányok

A mérés egyáltalán nem tudományos, empirikus használatból eredő, de a szokásos esti szemmaszírozások száma csökkent, a nap végére kevésbé fáradt el a tesztelők szeme, megritkult az a sokak számára jól ismert égető érzés, amely egy sok órás munkanap végén jelentkezni szokott. A szemüveg másik pozitív hatása, hogy a Zoom-konferenciák sztárja lehet az ember az új kinézetével...

Sajnos a koszolódásra oda kell figyelni. Az ember akarva-akaratlanul odakap a szeméhez, vagy amikor leveszi a szemüveget és rosszul fogja meg, a lencse nagyon gyorsan bemaszatolódik. Ezt több perces tisztogatási szertartással lehet megszüntetni. Feltételezhetően ez minden szemüveggel így van, de újdonsült felhasználóknak ez igen zavaró lehet.

Értékelés

Akinek fontos a szemei egészsége, napi 5-6 óránál többet tölt monitor előtt és nincs kékfényszűrős dioptriás szemüvege, mindenképp megéri befektetni egy ilyen kiegészítőbe. A viseléséhez gyorsan hozzá lehet szokni, az egyetlen apró hibája pedig napi egy-két alkalommal, pár másodperces törölgetéssel kiküszöbölhető, tehát alapvetően egy jól használható segédet kapunk, amelynek előnyei... nos... szemmel láthatóak.

A teszthez kapott szemüveget a Sniper Gamer Szemüveg csapatától kaptuk. Aki sokat dolgozik vagy akár játszik monitor előtt és kedvet kapott ilyen védőszemüveg beszerzéséhez, a snipergamerszemuveg.hu weboldalon 2000 forint kedvezménnyel vásárolhatja meg a COMPUTERWORLD2 kuponkód használatával.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.