Hirdetés
. Hirdetés

A SpaceX-nek már több mint 1 millió Starlink-előfizetője van

|

A SpaceX december 19-én bejelentette, hogy már több mint 1 millió előfizetője van világszerte. A Starlink szélessávú műholdkonstelláció mind a hét kontinens 45 országában lefedettséget nyújt.

Hirdetés

"A Starlinknek most már több mint 1 000 000 aktív előfizetője van - köszönjük minden ügyfélnek és a Starlink csapat tagjainak, akik hozzájárultak ehhez a mérföldkőhöz" - írta a SpaceX a Twitteren. A vállalat egy rövid videót is megosztott, amely bemutatja, hogy milyen egyszerű a Starlink felhasználói terminál beállítása a vezeték nélküli internet-hozzáféréshez.

A műholdas hálózathoz Starlink-készlet szükséges, amely a következőket tartalmazza: egy fázisvezérelt antennás felhasználói antenna, egy Wi-Fi router és egy állványos talapzat. A SpaceX mérnökei szerint a Starlink felhasználói antennának fejlettebb a technológiája, mint ami a vadászgépeken van. Az antenna képes megtalálni a pályán keringő műholdakat, és átállítani magát, hogy az égbolt ideális pontjára mutasson. A felhasználónak egyszerűen csak csatlakoztatnia kell az eszközöket egy áramforráshoz, és követnie kell a Starlink alkalmazás utasításait.

"A Starlink a világ első és legnagyobb műholdkonstellációja, amely alacsony Föld körüli pályát használ a streaming, az online játékok, a videohívások és sok minden más támogatására képes szélessávú internetszolgáltatáshoz. A Starlink a fejlett műholdak és felhasználói hardverek, valamint az űreszközök és a pályán történő üzemeltetés terén szerzett mélyreható tapasztalataink felhasználásával nagy sebességű, alacsony késleltetésű internetet szolgáltat a felhasználók számára a világ minden táján" - állítja a Starlink magáról.

Hirdetés

A SpaceX eddig összesen 3612 Starlink műholdat bocsátott fel, amelyek közül 3221 pályán is maradt. A vállalat azt tervezi, hogy a következő öt évben mintegy 12 ezer műholdat lőnek fel, hogy kiépítsék a világ legfejlettebb internethálózatát. A SpaceX szinte heti rendszerességgel indít Starlink műholdakat részben újrafelhasználható Falcon 9 rakétáival. A fejlesztés alatt álló új Starshipje lehetővé teszi majd a vállalat számára, hogy gyorsabb ütemben telepítsen műholdakat, mivel nagyobb és teljesen újrafelhasználható lesz.

"A legtöbb műholdas internetszolgáltatás egyetlen geostacionárius műholdról érkezik, amelyek 35 786 km magasságban keringenek a bolygó körül. Ennek eredményeként a felhasználó és a műhold közötti oda-vissza adatátviteli idő - más néven késleltetés - magas, ami szinte lehetetlenné teszi a streaming, az online játékok, a videohívások vagy más nagy adatátviteli sebességű tevékenységek támogatását. A Starlink egy több ezer műholdból álló konstelláció, amely a Földhöz sokkal közelebb, mintegy 550 km-es magasságban kering a bolygó körül, és az egész Földet lefedik. Mivel a Starlink műholdak alacsony pályán keringenek, a késleltetési idő jelentősen alacsonyabb, körülbelül 20 ms a 600+ ms késleltetéssel szemben" - világít rá a cég arra fő vonásra, amellyel előnyt akar szerezni az "űrnet" piacon.

A rendszer bizonyítottan megbízható internetszolgáltatást nyújt, különösen a vidéki és távoli régiókban, ahol az internetszolgáltatás általában megbízhatatlan vagy teljesen elérhetetlen. A Starlink a 2022 februárjában történt orosz invázió óta aktívan segíti a sürgősségi segítségnyújtókat és a katonai műveleteket a háború sújtotta Ukrajnában. A szolgáltatás több természeti katasztrófa során is segített a vészhelyzetekben, többek között: a Tongai Királyságban, miután egy vulkánkitörés elpusztította a szigetet az internettel összekötő egyetlen üvegszálas kábelt, de támogatást nyújtott az embereknek az Egyesült Államokban lecsapó hurrikánok után is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.