Hirdetés
. Hirdetés

A városi hálózatok jövője: a perem-felhő és az 5G kapcsolata

|

Szigorúan el kell különülnie a fogyasztói forgalomtól, hogy akkor legyen elérhető, amikor az érzékelőknek szükségük van rá.

Hirdetés

A PwC egy éveleji jelentése szerint az 5G bevezetése számos iparágban értéket fog teremteni, és nem csak azért, mert gyorsabb lesz, mint a 4G vagy nagyobb a hatótávolsága, mint a Wi-Fi 6-nak. Az igazi ok, hogy "legalább 100-szoros sávszélességet nyújt, ami lehetővé teszi, hogy az intelligens járművek (személyautók, buszok, teherautók), a városi térfigyelő kamerák, a közlekedési jelzések és érzékelők, valamint a sürgősségi járművek kommunikációja, illetve több száz más forrás által létrehozott adatok elérjék a felhőt" - számolt be az RC Wireless.

Ha az 5G-t más technológiákkal, például a mesterséges intelligenciával vagy az edge computinggal kombinálva használják, az "lehetővé teszi majd az üzleti élet és a társadalom számára, hogy teljes mértékben kihasználhassa az egyéb technológiai vívmányok előnyeit".

Hirdetés

Jó példa a közlekedés hatékonyabb irányítását segítő, összekapcsolt infrastruktúra fejlesztése. Itt kiiktatható például az érzékelők vezetékes csatlakozása az internetkapcsolathoz. A vezetékes kapcsolat jól működhet, de a kiépítése költséges, másra nem használható, és korlátozza a közszféra innovációs képességét, valamint a jövőbeni egyéb megoldások kipróbálását.

Egy privát 5G hálózat előnye az lenne, hogy rugalmasan teljesítené nemcsak a jelenlegi követelményeket, hanem más jövőbeli alkalmazások csatlakoztathatóságát is. Emellett egy intelligens városi hálózatnak, szigorúan el kell különülnie a fogyasztói forgalomtól, hogy akkor legyen elérhető, amikor az érzékelőknek szükségük van rá. Emellett megfizethető és könnyen karbantartható kell, hogy legyen, hasonló telepítési és karbantartási költségekkel, mint egy Wi-Fi hálózat.

Az is fontos, hogy a rendszer a szolgáltatások szétválasztásával egynél több alkalmazás kiszolgálására is képes legyen, lehetővé téve a közszféra tulajdonában lévő infrastruktúra kereskedelmi célú hasznosítását, és fenntartható üzleti modellt teremtve az infrastruktúrába beruházó helyi hatóságok számára.

A különböző lehetséges csatlakozási forgatókönyvek értékelése után látható, hogy szigorú követelményrendszerre van szükség, amiből felismerhető, hogy az edge cloud technológia a legjobb megoldás a kívánt előnyök, a költséghatékonyság és a rugalmasság eléréséhez.

Egy felhőalapú, kereskedelmi forgalomban kapható számítástechnikai hardveren futó hálózat - amely lehetővé teszi az 5G szoftverek egyetlen szerverről történő futtatását is, minimalizálva a hardverköltségeket - valószínűleg költséghatékony hálózat. De lehetővé teszi további csomópontok hozzáadását és csatlakoztatását is, így a hálózat szükség szerint bővíthető.

A Deloitte becslései szerint 2050-re a lakosság 70 százaléka városban fog élni, és ezzel a növekedéssel olyan problémák is előtérbe kerülnek, mint a forgalmi torlódások és a levegőminőség. Az olyan fejlett technológiák alkalmazása, mint az AI, az adatelemzés és az edge computing sikeres megoldás lesz a fenntartható városi hálózat létrehozására. Ha a kihívások ugyanazok maradnak, az infrastruktúra lehet 5G, WiFi vagy bármilyen IoT-technológia.

A hálózatoknak képesnek kell lenniük a gyors skálázásra és költséghatékonynak kell lenniük, hogy eleget tegyenek az innovációt folyamatosan a piacra hozó alkalmazások igényeinek. Itt egy kulcsfontosságú elv érvényesül: képessé kell válni az infrastruktúra integrálására és aggregálására, hogy a hálózatok könnyen fogyaszthatók és gyorsan skálázhatók legyenek - írja az RC Wireless.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.