Hirdetés
. Hirdetés

Az Inmarsat új műholdas hálózatot indít Musk és a OneWeb ellen

|

Az Inmarsat Group az Egyesült Királyság legnagyobb műholdas vállalata alacsony Föld körüli pályára állított űreszközökből álló flottát fog indítani, hogy azzal 5G vezeték nélküli hálózatot létesítsen. Ezzel bekapcsolódik az űrverseny egy új szegmensébe, ahol Elon Musk a fő konkurens.

Hirdetés

Az Orchestra nevű projekt az Inmarsat meglévő geostacionárius műholdas technológiájából, szárazföldi 5G hálózatokból és alacsony Föld körüli pályán keringő műholdakból álló hibrid hálózatot hoz létre - közölte Rajeev Suri, az Inmarsat vezérigazgatója. A rendszer a következő generációs 5G szolgáltatást nyújt majd azokon a területeken, ahol nagy a kommunikációs igény. Így például megjelenik a kikötőkben, de növeli a sebességet és a kapacitást a digitális torlódási pontokon, mivel várhatóan az adatforgalom ugrásszerűen növekszik.

Suri szerint a gyorsabb szolgáltatások mellett az 5G és az alacsony földkörüli pályán (LEO) keringő műholdak olyan új alkalmazásokat is lehetővé tehetnek, mint a pilóta nélküli tengeri és szárazföldi járművek. Várakozásai szerint a terv első ötéves szakasza körülbelül 100 millió dollárba fog kerülni. Az Inmarsat először a földi 5G berendezésekbe, új terminálokba és a spektrumba fog beruházni, míg az új LEO-hálózat 150-175 műholdja valószínűleg csak 2026 után foglalja el pályáját.

"Ez a projekt több hálózati elemet hoz összhangba, egyetlen egységes hálózattá. Egyetlen más vállalatnak sincs ehhez hasonlója" - mondta Suri, aki márciusban vette át az Inmarsat irányítását, azután, hogy távozott a Nokia finn távközlési óriás vezetői székéből. Suri konzervatívabb megközelítést alkalmaz a rendszer kiépítéséhez, mint néhány riválisa. Az Inmarsat ennek megfelelően továbbra is üzemeltet és indít geostacionárius műholdakat, miközben létrehozza a LEO-flottát.

Hirdetés

Az Elon Musk felügyelte Space Exploration Technologies vállalata több ezer Starlink műhold felküldését tervezi, ami akár 30 milliárd dollárba is kerülhet. A OneWeb, amelyet tavaly az Egyesült Királyság kormánya és az indiai Bharti Global légitársaság mentett meg a csődből, egy 648 műholdból álló kezdeti műholdflottát indít 2,4 milliárd dollárért. Az Amazon pedig 10 milliárd dollárt szán a Project Kuiper műholdas melléktevékenységére.

De ellentétben Muskkal és az Amazonnal, amelyek a fogyasztók globális internet-hozzáférését célozzák meg, az Inmarsat továbbra is a tengeri vállalatokra, a légitársaságokra és a kormányokra összpontosít. A OneWeb szintén ipari ügyfeleket céloz meg.

"Ez lehetővé teszi számunkra, hogy a legnagyobb sebességet érjük el, mind világszerte, mind a hotspotokban. A hotspotok torlódása nagy probléma, különösen a tengerészetben" - mondta Suri a Bloomberg tévének adott interjúban. Hozzátette, hogy a rendszer "a leggyorsabb átlagsebességet, egyedülálló rugalmasságot kínál majd a feladatok elvégzése szempontjából kritikus alkalmazások számára, és a legalacsonyabb átlagos késleltetést bármely tervezett vagy meglévő hálózat közül".

Suri arra összpontosít, hogy a magántőkések kezében lévő Inmarsat visszatérjen a bevételek növekedéséhez, miután a Covid-19 lecsapott a korábban gyorsan növekvő repülési üzletágára. Új vezetőket vett fel, és arra számít, hogy az egész éves értékesítés meghaladja a tavalyit. Ezek a lépések segíthetnek abban, hogy a vállalat az iparág konszolidációja során részt vegyen az üzletkötésekben - mondta Suri, aki szerint "az Inmarsat a legjobb helyen van, és valószínűleg sok érdeklődő táncpartnere lesz".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.