Hirdetés
. Hirdetés

Brüsszel: Ami illegális offline, annak illegálisnak kell lennie online is

|

Megállapodás született az online tér átláthatóságát célzó szabályozásáról.

Hirdetés

Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament tárgyalói megállapodtak az illegális, valamint a hamis online tartalmak terjedésének hatékony kezelését és az alapvető jogok védelmét a digitális térben védelmező új szabályokról - jelentette be a két uniós intézmény szombaton.

A digitális szolgáltatásokról szóló törvényről szóló megállapodás a felhasználók számára biztonságosabb és nyitottabb digitális tér létrejöttét, a vállalatok számára egyenlő versenyfeltételeket biztosít.

Hirdetés

"A Bizottság üdvözli, hogy az Európai Parlament és az uniós tagállamok ma gyors politikai megállapodásra jutottak a digitális szolgáltatásokról szóló, a Bizottság által 2020 decemberében előterjesztett javaslatról. A DSA példátlanul új normát határoz meg az online platformok elszámoltathatóságára vonatkozóan az illegális és káros tartalmak tekintetében. Jobb védelmet biztosít az internetfelhasználók és alapvető jogaik számára, valamint egységes szabályrendszert határoz meg a belső piacon, segítve a kisebb platformok méretnövekedését" - írták.

A törvény célja, hogy megvédje a digitális teret a jogellenes tartalmak terjesztésével szemben, csökkentse a demokratikus folyamatokra és a közbiztonságra negatív hatást gyakorló szolgáltatások megjelenését, a nemi alapú erőszakra, valamint a kiskorúakra gyakorolt káros hatások kockázatát, valamint az olyan tartalmak népszerűsítését, amelyeknek súlyos következményei lehetnek a felhasználók fizikai vagy mentális egészségére.

Ursula von der Leyen elmondta:

"A mai megállapodás a digitális szolgáltatásokról szóló törvényről történelmi jelentőségű, mind a sebesség, mind a tartalom tekintetében. A digitális szolgáltatási törvény az EU-ban az összes online szolgáltatás alapszabályait frissíti. Biztosítani fogja, hogy az online környezet továbbra is biztonságos tér maradjon, megvédve a véleménynyilvánítás szabadságát és a digitális vállalkozások lehetőségeit. Gyakorlati érvényre juttatja azt az elvet, hogy ami illegális offline, annak illegálisnak kell lennie online is. Minél nagyobb a méret, annál nagyobb az online platformok felelőssége. A mai megállapodás - amely kiegészíti a digitális piaci intézkedéscsomagról szóló múlt havi politikai megállapodást - erős jelzést küld: minden európai polgárnak, minden uniós vállalkozásnak és nemzetközi partnereinknek."

Az online platformoknak, köztük a közösségi médiának és a piactereknek szigorúbb elvárásoknak kell megfelelniük, illetve intézkedéseket kell hozniuk annak érdekében, hogy felszámolják az illegális tartalmak, áruk és szolgáltatások közzétételét, beleértve a félretájékoztatást is. A médiaszolgáltatóknak információkat kell gyűjteniük és meg kell osztaniuk őket az értékesített termékekről és szolgáltatásokról a megfelelő tájékoztatás céljából. A kiskorúak számára elérhető platformoknak konkrét intézkedéseket kell hozniuk a gyermekek védelme érdekében, a többi között a nekik célzott hirdetések teljes betiltása révén. A digitális szolgáltatások felhasználóinak jogukban áll majd jogorvoslatot kérni a platformok által elkövetett jogsértések miatt elszenvedett károkért vagy veszteségekért, illetve hatékonyabban ellenőrizhetik személyes adataik felhasználásának módját.

Az Európai Parlament és a tanács által elért politikai megállapodást a két társjogalkotónak hivatalosan is jóvá kell hagynia. Az elfogadást követően a szabályozás az Európai Unió egészében, legkésőbb 2024. január 1-jétől lesz érvényes.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.