Hirdetés
. Hirdetés

Egy komoly napvihar internet-apokalipszist okozhat

|

Az új kutatások szerint a meghibásodások katasztrofálisak lehetnek.

Hirdetés

A tudósok már évtizedek óta tudják, hogy egy szélsőséges napvihar vagy koronakidobódás károsíthatja az elektromos hálózatokat, és hosszan tartó áramkimaradásokat okozhat. A következmények a globális ellátási láncoktól és a közlekedéstől kezdve az internet- és GPS-hozzáférésig mindenhol érezhetőek lennének. Eddig azonban kevésbé vizsgálták meg, hogy egy ilyen napkitörés milyen hatással lehet kifejezetten az internetes infrastruktúrára. Az új kutatások szerint a meghibásodások katasztrofálisak lehetnek, különösen a globális internet alapját képező tenger alatti kábelek esetében.

A SIGCOMM 2021 adatkommunikációs konferencián Sangeetha Abdu Jyothi, a Kaliforniai Egyetem (Irvine) kutatója előadásában kifejtette, hogy milyen károkat okozhat a globális internetnek egy gyorsan mozgó, mágnesezett naprészecskékből álló felhő. Abdu Jyothi kutatásai rámutattak az áramkimaradást okozó napvihar egy további árnyoldalra, jelesül, még ha az áramszolgáltatás órákon vagy napokon belül vissza is áll, az internet masszív kiesése továbbra is fennmarad.

Hirdetés

A kutató azt is megállapította, hogy a helyi és regionális internetes infrastruktúrát még egy hatalmas napvihar esetén is alacsony kárveszély fenyegeti, mivel magukat az optikai szálakat nem érintik a geomágneses indukált áramlások. A rövid kábelszakaszokat ráadásul nagyon rendszeresen földelik. A hosszú, kontinenseket összekötő tenger alatti kábelek esetében azonban sokkal nagyobb a kockázat. Egy olyan napvihar, amely képes lenne zavart okozni számos ilyen kábel működésében, az összeköttetések komoly kiesését okozhatná, mivel az országokat a forrásnál elvágná, még akkor is, ha a helyi infrastruktúra érintetlenül maradna. Ez olyan lenne, mintha megszűnne a vízellátás egy házban, egy utcai főnyomócső törése miatt.

"Ami igazán elgondolkodtatott, hogy a pandémia során láttuk, mennyire felkészületlen volt a világ. Nem volt protokoll a hatékony kezelésre, és ugyanez a helyzet az internet ellenálló képességével is. Az infrastruktúránk nincs felkészülve egy nagyszabású napkitörésre. Nagyon korlátozott elképzeléseink vannak arról, hogy milyen mértékű lenne a kár" - mondta Abdu Jyothi a WIRED-nek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.