Hirdetés
. Hirdetés

Elon Musk internetet vitt a brazíliai Amazóniában és a bűnözők imádják

|

Az illegális bányászok már régóta használják a műholdas internetet a kommunikációra és a koordinációra, de ez eddig komplikált volt.

Hirdetés

Brazil szövetségi ügynökök három helikopteren szálltak le kedden egy illegális bányaüzem telephelyére az Amazonas esőerdejében. A hatóságok tűzharc után elkergették a bűnözőket, akik néhány egyre ismertebb tárgyat hagytak hátra: Starlink internetes egységeket.

A Starlink Elon Musk SpaceX vállalatának részlege, közel 4000 alacsony pályán keringő műholdat üzemeltet, amelyek összekötik az Amazonas távoli szegleteiben élő embereket, és döntő előnyt jelentenek az ukrán erőknek a harctéren. A könnyű, nagysebességű internetrendszer a brazil illegális bányászok számára is új és értékes eszköznek bizonyult, mivel megbízható szolgáltatással koordinálja a logisztikát, előre figyelmeztetést kapnak a bűnüldöző szervek rajtaütéseiről, és a fizetéseket anélkül teljesítik, hogy visszarepülnének a városokba.

Az említett rajtaütésben a szövetségi nyomozások szerint higanyt, aranyat és lőszert is lefoglaltak, valamint tönkretették a bányászok által használt üzemanyagot és egyéb felszereléseket az Ouro Mil nevű területen, amelyet a legrettegettebb brazil bűnszervezet, a Főváros Első Parancsnoksága néven ismert szervezet ellenőriz.

Luiz Inácio Lula da Silva elnök idei hivatalba lépése óta igyekszik visszaszorítani a környezeti jogsértéseket, különösen az illegális bányászatot a janomami földeken, Brazília legnagyobb őslakos területén. Az elmúlt években a becslések szerint 20 ezer aranyásó az arany leválasztásához használt higannyal szennyezte az életfontosságú vízfolyásokat. Megzavarták az őslakosok hagyományos életét, betegségeket hoztak és széles körű éhínséget okoztak.

Hirdetés

Az Ibama nevű környezetvédelmi ügynökség az elmúlt öt hétben hét Starlink-terminált foglalt le a yanomami földeken - közölte az ügynökség sajtóirodája. Az illegális bányászok már régóta használják a műholdas internetet a kommunikációra és a koordinációra, de ez eddig azzal járt, hogy egy technikust kellett küldeni, általában repülővel, aki egy nehéz, rögzített antennát telepített, amelyet nem lehet elszállítani, ha a bányatelepeket áthelyezik vagy megrohanják. A kapcsolat pedig lassú és instabil volt, különösen esős napokon.

A Starlink - amely először tavaly vált elérhetővé Brazíliában, és gyorsan elterjedt megoldotta ezeket a problémákat. A telepítés házilag elvégezhető, a berendezés még mozgásban is működik, a sebesség olyan gyors, mint a brazil nagyvárosokban, és viharok idején is működik.

A Starlink már régóta lehetőségként tekintett az Amazonasra. Ezt Musk tavaly májusi brazíliai látogatása is alátámasztotta, amikor találkozott Jair Bolsonaro akkori elnökkel. "Szuper izgatott vagyok, hogy Brazíliában leszek a Starlink elindítása miatt, amely 19 ezer vidéki, összeköttetés nélküli iskolát és az Amazonas környezeti megfigyelését szolgálja" - tweetelte Musk akkoriban.

Ez a projekt a kormánnyal azonban nem haladt előre. A SpaceX és a kommunikációs minisztérium nem írt alá semmilyen szerződést, és csak három terminált telepítettek az amazóniai iskolákba egy 12 hónapos próbaidőszakra - közölte a minisztérium sajtóosztálya.

Mindazonáltal a Starlink elindult a régióban, és változások hozott. Atalaia do Norte-ban, a brazil Amazonas nyugati részén, a perui és kolumbiai határ közelében Rubeney de Castro Alves decemberben telepítette a Starlinket a szállodájában. Most már banki átutalásokat és videohívásokat tud lebonyolítani. Sőt még a Netflixet is elkezdte nézni.

A fia egyszer egészen az 1140 kilométerre fekvő Manausba, az állam fővárosába repült, csak azért, hogy konferenciahíváson keresztül tárgyaljon egy turistacsoporttal. Ma már az internet az Atalaia do Norte-ban lévő 11 szobás szállodájában megbízhatóbb, mint Manausban, és Alves szerint vásárolt egy második terminált a túrahajójához, hogy a 10 napos utak során lehetővé tegye a kommunikációt.

Az internet iránti nagy kereslet miatt a folyóparti város 21 ezer lakosa közül naponta több tucatnyian látogatnak el Alves szállodájába. Az erkélye a tizenévesek találkozóhelye, akik órákon át online játékokat játszanak a telefonjukon. "Forradalmat hozott a városunkban" - mondta Alves.

Hugo Loss, a brazil környezetvédelmi ügynökség műveleti koordinátora az AP-nek adott telefonos interjúban elmondta, hogy az Amazonas vidékén a rosszfiúk azonnal észrevették az összeköttetés előnyeit. "Ez a technológia rendkívül gyors, és valóban javítja az illegális bányák kezelésének képességét. Több száz bányatelep kezelése lehetséges anélkül, hogy valaha is betennénk a lábunkat bármelyikbe" - mondta Loss.

A környezetvédelmi ügynökség egy másik tisztviselője az AP-nek elmondta, hogy még csak most kezdték el a bányászok kiűzését a yanomami területről, és a Starlink elterjedése megnehezítette ezt a küldetést. A Starlink egy nem engedélyezett viszonteladója Boa Vistában, a Yanomami területre való beutazás kapujában, egy WhatsApp-csoportban illegális bányászok számára forgalmazta a készülékeket, és aznapi szállítást ígért. Az ő ára egy terminálért 1600 dollár, hatszor annyi, mint amennyit Alves fizet a szolgáltatásért az ő kis szállodájában, Atalaia do Norte-ban. Mások az illegális bányászoknak szóló Facebook-csoportokban árulják a Starlink terminálokat.

Ahogy a törvénysértők hozzáférnek a jobb internetszolgáltatáshoz, a hatóságok maguk is elkezdték használni a Starlinket. A szövetségi ügynökök egy terminált telepítettek az Uraricoera folyónál lévő új ellenőrző pontnál, ami a Yanomami területre belépő bányászok számára fontos folyosó. Az AP-t a keddi rajtaütésről tájékoztató tisztviselő a Starlinket használta, hogy fényképeket, sőt, nagy videofájlokat küldjön az akcióról.

A brazil környezetvédelmi ügynökség e-mailben közölte az AP-vel, hogy más szövetségi szervekkel együtt tanulmányozza, hogyan lehet blokkolni a Starlink jelét az illegális bányászati területeken, és kulcsfontosságúnak nevezte a tevékenység megállításához.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.