Hirdetés
. Hirdetés

Észak-Korea nagyobb hangsúlyt fektet a kémműholdjaira

|

Kim Dzsongun új katonai célokat tűzött ki 2023-ra.

Hirdetés

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a Koreai-félszigeten kialakult feszült helyzetre hivatkozva az ország védelmi képességeinek további megerősítésére szólított fel jövőre. Kim beszéde azt követően hangzott el, hogy Phenjan hónapok óta rendszeresen indít rakétákat, egyes médiumok szerint az ország még rekordot is döntött.

A Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) beszámolt a vezetőnek a kormányzó Munkáspárt 8. Központi Bizottságának hatodik kibővített plenáris ülése előtt elmondott beszédéről, amelyben Kim egyebek mellett felvázolta a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) hadseregére vonatkozó elképzeléseit 2023-ra.

A jegyzőkönyv szerint az észak-koreai vezető hangsúlyozta, hogy az ország "újonnan kialakult, kihívást jelentő helyzettel" néz szembe. Ezt szem előtt tartva Kim "új kulcsfontosságú célokat fogalmazott meg az önálló védelmi képességek megerősítésére".

Az állami média azonban nem árulta el, hogy pontosan melyek ezek a célok.

A KCNA a továbbiakban arról számolt be, hogy a legfőbb vezető tisztázta az "ellenség elleni harc irányvonalát", amelyhez a pártnak és a KNDK kormányának ragaszkodnia kell, hogy megvédje Észak-Korea "nemzeti szuverenitását és érdekeit".

A Reuters szerint Phenjan 2022-ben rekordot állított fel az általa kilőtt rakéták számát illetően, amely állítólag több ballisztikus és cirkálórakétát is tartalmaz.

Hirdetés

Az ország vezetése 2021-ben bejelentette, hogy számos "kiemelt fontosságú" stratégiai fegyver kifejlesztését tervezi, köztük taktikai nukleáris fegyvereket, hiperszonikus csapásmérőket, nukleáris meghajtású tengeralattjárókat és felderítő műholdakat.

Múlt pénteken Észak-Korea két ballisztikus rakétát lőtt a tengerbe keleti partjainál. Ez napokkal azután történt, hogy a KCNA azt állította, az ország hadserege sikeresen tesztelte két rakéta által hordozott kémműholdjait.

Míg Dél-Korea és az Egyesült Államok következetesen azzal vádolja Északot, hogy destabilizálja a régiót, Phenjan ragaszkodik ahhoz, hogy a kilövések nagy része válaszul történt a félszigeten zajló szöuli-washingtoni közös hadgyakorlatokra.

A múlt héten a két ország olyan gyakorlatokat fejezett be, amelyeken amerikai B-52-es nukleáris bombázók és dél-koreai vadászgépek vettek részt.

A feszültség Dél és Észak között hétfőn tovább fokozódott, amikor több, feltehetően Észak-Korea által indított UAV lépett be Dél-Korea légterébe.

A szöuli hadseregnek nem sikerült lelőnie egyiket sem, ami arra késztette Joon Szuk-jeol dél-koreai elnököt, hogy keményebb választ ígérjen a KNDK további "provokációira".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.