Hirdetés
. Hirdetés

Hadüzenet a Big Tech-nek: decentralizált globális számítógéppé alakítják a nyilvános internetet

|

A céljuk az internet kiterjesztése, hogy ne csak a nyilvános hálózat legyen az, amely mindenkit és mindent összeköt.

Hirdetés

A zürichi székhelyű DFINITY Foundation nonprofit szervezet azt tervezi, hogy a nyilvános internetet egy decentralizált globális számítógéppé alakítja át, amely az internet funkcionalitását egy olyan hálózatra terjeszti ki, amely fejlesztők és vállalkozók millióinak nyújt nyilvános számítási platformot a kripto-alapú startupok és blokklánc használatára kész vállalkozások számára. Az Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában található 48 független adatközpont által támogatott Internet Computer megoldja a "blokklánc-trilemmát" egy decentralizált, biztonságos és skálázható blokklánc-hálózat létrehozásával.

Dominic Williams, a DFINITY vezető tudósa és alapítója a TechRadarPronak elmondta, hogy a projekt lényegében az internet kiterjesztése, ahogyan az természetéből fakadóan adódik. Szerinte létrejött ezt a forradalmi, használati engedélyhez nem kötött és nyílt kibertér, amely óriási mennyiségű innovációhoz és növekedéshez, valamint a társadalom működésének mindenféle átalakulásához vezetett. De az egyetlen dolog, amit nem történt meg, hogy a rendszerek és szolgáltatások építésének módja közkinccsé váljon.

"Ha valaki internetes szolgáltatást, vállalati rendszert vagy weboldalt akar építeni, azt zárt magáninfrastruktúrára kell építenie. A célunk az internet kiterjesztése, hogy ne csak a nyilvános hálózat legyen az, amely mindenkit és mindent összeköt" - jelentette ki Williams.

Hirdetés

A kriptoipar számára az Internet Computert úgy tervezték meg, hogy a nyilvános blokklánc-innovációk "szentháromságát"-ideértve a Bitcoint, az Ethereumot és az Internet Computert- teljessé tegye. Az Internet Computer létrehozása egy új szoftverfajtát tesz lehetővé: a tokenizált irányítási rendszerek (más néven autonóm szoftverek) által működtetett nyílt tömegpiaci internetes szolgáltatásokat, például a TikTok, a WhatsApp és a LinkedIn nyílt verzióit, amelyek kevesebb mint ezer sornyi kódot használnak, és több millió felhasználó támogatására képesek.

A DFINITY elárulta, hogy az Internet Computer elindítása egy "Internet Identity" elnevezésű tudományos áttörést is magával hoz, egy olyan új megközelítést, amely lehetővé teszi az Internet Computer számára, hogy natív módon, felhasználónevek, jelszavak és kriptográfiai kulcsok nélkül kezelje a felhasználói identitásokat.

Williams úgy fogalmazott: "A jövőben a DFINITY Alapítvány, az újonnan létrehozott Internet Computer Association és számos más szervezet fáradhatatlanul dolgozik majd az Internet Computer technológia fejlesztésén és az ökoszisztémában résztvevők támogatásán".

A szakember szerint öt éven belül széles körben meg fogják érteni az Internet Computert és annak forradalmi képességeit mind a vállalkozók, mind a végfelhasználók. Tíz év múlva a szélesebb technológiai közösség fel fogja ismerni, hogy az Internet Computer olyan pályán mozog, hogy egy napon az emberiség elsődleges számítási platformjává válik a szoftverek készítéséhez, és a "nyílt internet" fog uralkodni a Big Tech zárt, szabadalmaztatott ökoszisztémája felett.

"Végül 20 év múlva a Nyílt Internet jelentősen nagyobb lesz, mint a Big Tech zárt, szabadalmaztatott ökoszisztémája, amely végleg hanyatlóban lesz, de örökké fog tartani, amíg eltűnik, hasonló okokból, mint amiért a COBOL kód még mindig fut" - vélekedett Williams.

A DFINITY tervei szerint az év végéig 123 adatközpont 4300 csomóponttal fogja fenntartani az Internet Computert, és végül több millió csomópontot működtető adatközpontok ezrei fogják támogatni a nyílt internet évtizedes kiépítési programját.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.