Hirdetés
. Hirdetés

Magyar Telekom: nőtt a profit és a bevétel

|

A bevételnövekedést elsősorban a mobil adatforgalom és a vezetékes szélessávú bevételek erőteljes növekedése okozta.

Hirdetés

A Magyar Telekom Nyrt. adózott nyeresége 23,7 milliárd forint volt, éves bázison 101,9 százalékkal nőtt az idei második negyedévben, konszolidált árbevétele 14,0 százalékkal 208,1 milliárd forintra nőtt - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentésében.

Elemzők 112 százalékos profit- és 12,8 százalékos bevételnövekedést vártak.

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója a jelentés szerint elmondta: a negyedévben továbbra is bizonytalanságokkal övezett gazdasági környezetben működtek, miközben változatlanul arra koncentráltak, hogy cégük az ügyfelek "első számú választása" legyen, azáltal, hogy biztos hálózati összeköttetést és kimagasló felhasználói élményt kínálnak. A második negyedév végére 1,3 millió ügyfelük már a gigabit képes hálózatukat használta - tette hozzá.

Közlése szerint az előző időszakhoz képest több mint 25 százalékkal magasabb volt az átlagos mobil adathasználat. Folytatták a többéves mobilhálózat modernizációs programot, és következő lépésként 60 százalékra növelték 5G hálózatuk lefedettségét - jelezte.

A első fél évben a teljes bevétel 13,3 százalékkal 403,9 milliárd forintra nőtt.

A jelentés szerint a negyedéves bevételnövekedést elsősorban a mobil adatforgalom és a vezetékes szélessávú bevételek erőteljes növekedése okozta, amely tükrözi az üzleti növekedést, valamint a 2023. március 1-jétől a magyarországi előfizetési díjakra bevezetett inflációkövető díjkorrekció pozitív hatását. A féléves bevétel javulását ugyanazon tényezők, valamint a rendszerintegrációs és informatikai (RI/IT) bevételek 2023 első hónapjaiban regisztrált bevételnövekedése okozta.

Hirdetés

A mobil bevételek 15,2 százalékkal, 121,3 milliárd forintra nőttek 2023 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest, ami a mobil adatforgalom folytatódó növekedésének és a hangalapú kiskereskedelmi bevételek emelkedésének köszönhető. Az első hat hónapban a mobil bevételek 12,9 százalékkal 233,6 milliárd forintra nőttek.

A vezetékes bevételek 14,8 százalékkal, 67,1 milliárd forintra nőttek a 2. negyedévben, elsősorban a vezetékes szélessávú és televíziós bevételek ügyfélkör-bővülés miatti növekedésének, valamint a magyarországi előfizetési díjakon végrehajtott inflációkövető díjkorrekció kedvező hatásának köszönhetően.

A rendszerintegrációs és IT bevételek 5,1 százalékkal 19,7 milliárd forintra nőttek 2023 második negyedévében, mivel a magyarországi nagyértékű projektekből származó bevételnövekedés ellensúlyozta az észak-macedóniai csökkenést, ami egy jelentősebb egyedi megoldási projektből származó bevétel hiányát tükrözi. A közvetlen költségek éves szinten 7,6 százalékkal, 82,9 milliárd forintra nőttek 2023 második negyedévében, az RI/IT-szolgáltatásokhoz kapcsolódó és egyéb közvetlen költségek növekedése miatt.

Az adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti nyereség (EBITDA) 31,1 százalékkal 75,9 milliárd forintra nőtt a második negyedévben, mivel a magasabb közvetett költségeket ellensúlyozta a bruttó fedezet javulása, míg a teljes 2022. első félévi távközlési pótadó 2022 második negyedévében lett elszámolva. Az EBITDA 2023 első fél évében éves összevetésben 11,6 százalékkal 134,0 milliárd forintra nőtt.

Idén változatlanul a bevételek 5-10 százalék közötti növekedésére számít a Telekom. A módosított nettó eredményt felfelé módosították, már kétszámjegyű növekedést várnak a mérsékelt emelkedés helyett. A szabad cash-flow megközelítőleg 60 milliárd forintot ér el a vállalat célkitűzései szerint, ezen nem változtattak az előző negyedévhez képest.

A Magyar Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, szerdán a papír árfolyama 8,5 forinttal, 1,96 százalékkal 441,50 forintra nőtt, forgalma 326,0 millió forint volt. Az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 276 forint, a legmagasabb 438 forint volt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.