Hirdetés
. Hirdetés

Most fog csak igazán bedurvulni az 5G

|

Az 5G hálózatok kiépítésével párhuzamosan a mobilszolgáltatók stratégiai lépéseket tesznek az 5G bevezetésének előmozdítására és a bevételek növelésére.

Hirdetés

Annak ellenére, hogy a covid-pandémia következtében a világ mobil előfizetői bázisa enyhén csökkent, a különböző piacokon mobilhálózat-üzemeltetők tovább bővítik az 5G hálózat kiépítését. A 2020-as év végére 264 millió előfizetést értek el. Az ABI Research globális technológiai elemző cég előrejelzése szerint az 5G piac azonban tovább gyorsul, és 2026-ra eléri a 2,6 milliárd előfizetést, ami jelentős mértékben hozzájárul a mobilszolgáltatók 942 milliárd dolláros bevételéhez.

A kínai szolgáltatók komoly beruházásainak köszönhetően Kína az 5G-piac fő támogatója, jelenleg a világ 5G-előfizetéseinek több mint kétharmadát adja. Az Egyesült Államok több mint 50 millió előfizetővel a második helyen áll az 5G bevezetésében, amelyet Japán és Dél-Korea követ. "Az üzemeltetők 5G hálózatok bővítésére irányuló erőfeszítései, valamint a gyorsan növekvő 5G okostelefon-penetráció az 5G-előfizetések számát 2021 végére 507 millióra növelik, ami 2020-hoz képest csaknem duplázódást jelent" - kommentálta az adatot Khin Sandi Lynn, az ABI Research iparági elemzője.

Hirdetés

Az 5G hálózatok kiépítésével párhuzamosan a mobilszolgáltatók stratégiai lépéseket tesznek az 5G bevezetésének előmozdítására és a bevételek növelésére. A Verizon elindította az "5G upgrade kampányt", egy promóciós programot, amely arra ösztönzi ügyfeleit, hogy 5G készülékekre frissítsenek. A China Mobile, az 5G felhasználói bázis és a bevételek növelése érdekében új alkalmazások, például 4K élő streaming és felhőalapú 5G-játékok bevezetését indította el. Az 5G felhasználói bázis folyamatos növekedésével egyes szolgáltatók az elmúlt negyedévekben javulást tapasztaltak az egy felhasználóra jutó átlagos mobilbevételben (ARPU). Hasonlóképpen, az 5G hálózat kiépítése az olyan iparági vertikális területeken, mint az egészségügy, az autóipar és az intelligens közlekedés, az ipari alkalmazások stb. várhatóan növelni fogja a mobilszolgáltatók bevételeit az elkövetkező években.

A mobilforgalom, amelyet főként a világjárvány idején a kapcsolattartás szükségessége hajtott, közel 60 százalékkal megugrott, és 2020-ban meghaladja az 591 exabájtot. "A forgalom növekedéséhez hozzájárult, hogy a mobilhálózatokat növekvő mértékben használták a videokonferenciákhoz, a videotartalmak eléréséhez, a digitális fizetésekhez és az online kiskereskedelemhez is. A folyamatban lévő 5G bevezetések az előrejelzési időszakban ösztönözni fogják a mobilforgalom növekedését a magasabb adatcsomagok elfogadása, valamint az olyan adatintenzív alkalmazások használata révén, mint a videostreaming és a játék" - magyarázta Lynn. Az ABI Research előrejelzése szerint a mobilforgalom 2026-ban több mint ötszörös lesz 2020-hoz képest, és a mobilforgalom több mint felét az 5G hálózatok generálják majd.

Ahogy az üzemeltetők felgyorsítják az 5G hálózati infrastruktúra fejlesztését, fontos, hogy új szolgáltatások kialakításával megragadják a bevételt generáló lehetőségeket. "Míg a videó a nagyobb sebességű összeköttetés fő mozgatórugói közé tartozik, az 5G mobilcsomagok AR/VR-alapú szolgáltatásokkal való összekapcsolásának lehetősége az oktatás, az egészségügy és a közösségi hálózatok terén növelheti a technológia üzleti potenciálját a fogyasztói piacon. Az 5G-képesség kihasználása és a végponttól végpontig tartó hálózati szeletelés lehetővé teheti az üzemeltetők számára azt is, hogy megragadják a vállalati lehetőségeket a teljesítménygarantált szolgáltatások nyújtására és a megtérülés maximalizálására" - fejezte be összefoglalóját az elemző.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.