Hirdetés
. Hirdetés

Olyan ország is van, ahol egy elnöki tweet eltávolítása után az egész Twittert kitiltották

|

A kormány állítólag a Twitter-használók letartóztatására és bíróság elé állítására utasította a hatóságokat.

Hirdetés

Nigéria letiltotta a Twitter-hozzáférést az országban, miután a közösségi oldal eltávolította Muhammadu Buhari elnök tweetjét a hét elején.

A nigériai szövetségi információs és kulturális minisztérium pénteki tweet-sorozatában azt mondta, hogy a kormány "határozatlan időre" felfüggesztette a Twittert, mert "a platform kitartóan alkalmazza azokat a tevékenységeket, amelyek alááshatják Nigéria saját jog szerinti létezését".

Szerdán a Twitter eltávolította Buhari tweetjét, mert az kimerítette a "Támadó viselkedés" szabályát - jelentette a Reuters. E szerint egy felhasználó nem vehet részt mások zaklatásában, és nem is buzdíthat ilyenre. Támadónak minősül minden olyan viselkedés, amely zaklatással, fenyegetéssel vagy megfélemlítéssel igyekszik elnyomni egy másik ember véleményét.

Hirdetés

A tweet az 1960-as évek végi, nigériai Biafra régió polgárháborújára hivatkozott és a mai szeparatisták ellen irányult, akiket a kormányinfrastruktúrák elleni támadásokkal vádoltak - jegyezte meg a Reuters, hozzátéve, hogy Buhari a polgárháború idején a hadseregben szolgált és a nyolcvanas években Nigéria katonai vezetője volt.

"Mi, akik 30 hónapon keresztül ott voltunk a csatatéren, tudni fogjuk, hogyan kell kezelni a szeparatistákat, hogy meg is értsék" - írta Buhari az eltávolított posztban. Egy olyan háborúra hivatkozott, ahol legalább egymillió embert mészároltak le.

Sok nigériai megkerüli a tilalmat azzal, hogy virtuális magánhálózatokat használ a Twitter eléréséhez - jelentette a The New York Times szombaton, hozzátéve, hogy a platform rendkívül népszerű a lakosság körében, itt szervezkednek ugyanis az aktivisták, és innen indulnak tiltakozó mozgalmak is a kormány ellen. Eközben a CNN közölte, hogy a kormány utasította a hatóságokat az ilyen Twitter-felhasználók letartóztatására és bíróság elé állítására.

"Mélységesen aggaszt minket a Twitter blokkolása Nigériában. A szabad és az #OpenInternet hozzáférés alapvető emberi jog a modern társadalmakban" - közölte szombaton a Twitter. "Dolgozni fogunk azon, hogy visszaállítsuk a hozzáférést mindazoknak Nigériában, akik a Twitterre támaszkodva kommunikálnak és tartanak kapcsolatot a világgal."

A Twitter, a Facebook és más közösségi oldalak próbálják kidolgozni, hogyan lehetne a legjobban kezelni a politikusok ellentmondásos posztjait. A Twitter például biztosan végleg kitiltotta Donald Trump volt amerikai elnököt, annak erőszakot okozó tweetjei miatt. A Facebook ebben az évben határozatlan időre felfüggesztette Trumpot, és pénteken közölte, hogy Trump Facebook-felfüggesztése legalább 2023-ig tart.

A múlt hónapban Florida állam jóváhagyott egy törvényt, amely bírsággal sújtja a Twitteret, a Facebookot, a Google-t és más technológiai vállalatokat azért, mert politikusokat távolítanak el az oldalukról.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.