Hirdetés
. Hirdetés

Oroszország titokban tartja az orosz SWIFT tagjainak kilétét

|

A központi bank a továbbiakban nem hozza nyilvánosságra az SPFS-t használó vállalatok nevét.

Hirdetés

A legtöbb nemzetközi pénz- és biztonságos átutalás mögött a Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications (SWIFT), azaz a világméretű bankközi pénzügyi telekommunikációs rendszer áll. A SWIFT tulajdonképpen egy hatalmas üzenetküldő hálózat, amelyet a bankok és más pénzügyi intézmények használnak az információk, például a pénzátutalási utasítások gyors, pontos és biztonságos küldésére és fogadására. A részletes működésről ebben a cikkünkben írtunk. Néhány orosz bankot a közelmúltban elvágtak a SWIFT-től, ami gyakorlatilag megtagadta tőlük a hozzáférést a nemzetközi piacokhoz. A tiltás része volt a legújabb nyugati szankcióknak, amelyek Oroszországot célozták meg az ukrajnai háború miatt.

Az orosz központi bank (CBR) a hét elején viszont bejelentette, hogy a továbbiakban nem hozza nyilvánosságra a pénzügyi üzenetek továbbítására szolgáló orosz rendszer (SPFS) - az ország SWIFT alternatívája - résztvevőinek kilétét. A listát egészen a közelmúltig a szabályozó hatóság honlapján tették közzé.

Hirdetés

"A jelenlegi körülmények között úgy döntöttünk, hogy nem hozzuk nyilvánosságra a honlapon a rendszerhez csatlakozott vállalatok listáját" - közölte a CBR sajtószolgálata, hozzátéve, hogy "a rendszer felhasználói továbbra is láthatják a listát".

A központi bank kormányzója, Elvira Nabiullina szerint a legtöbb orosz banknak, valamint 12 ország 52 külföldi szervezetének van hozzáférése az SPFS-hez.

"Amíg nem volt ekkora veszélye annak, hogy az oroszokat elzárják a SWIFT-től, addig a külföldi partnerek nem nagyon siettek a csatlakozással, de most arra számítunk, hogy nagyobb lesz a hajlandóságuk" - tette hozzá.

Az orosz SPFS fizetési mechanizmus hasonló funkciókkal rendelkezik, és lehetővé teszi az üzenetek SWIFT-formátumban történő továbbítását. A SWIFT analógjaként jött létre, amelyet 2014 óta fejleszt az orosz jegybank.

A Coface francia hitelbiztosító márciusi jelentése szerint az SPFS-hez többek között német, svájci, francia, japán, svéd és török bankok csatlakoztak. Az Interfax szerint február végén 331 szervezet kapcsolódott az orosz fizetési rendszerhez, köztük fehérorosz, örmény, kirgiz, kazah, kazah, tadzsik és kubai bankok.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.