Hirdetés
. Hirdetés

Sikeresen zárult Magyarország szélessávú fejlesztési projektje

|

Az infrastruktúra kiépítése során mintegy 22,5 ezer km optikai kábel fektettek le, és 8,3 ezer km új alépítményi infrastruktúrát építettek ki.

Hirdetés

Az Európai Unió Digitális Menetrendje és a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia célul tűzte ki, hogy 2020-ra minden háztartás számára biztosított legyen a legalább 30 Mbps sebességű interneteléréshez való hozzáférés lehetősége, valamint az, hogy a háztartások legalább felében 100 Mbps-os internet-hozzáférés álljon rendelkezésre. A vállalt NGA (Next Generation Access, újgenerációs hozzáférés) hálózatfejlesztést kiemelten az ellátatlan, felzárkózó, alacsonyabb népsűrűségű, aprófalvas, elszórt tanyás és ritkán lakott hegyvidéki területekre kellett megtervezni.

A fenti célkitűzések teljesülése érdekében indult el a Szélessávú fejlesztések előkészítéséhez és végrehajtásához kapcsolódó feladatok ellátása elnevezésű (GINOP-3.4.4-16-2016-00001) Szupergyors Internet Program (SZIP). A projekt keretében létrejött egy országos szintű, térinformatikai alapú, elektronikus hírközlési adatbázis is, amely alkalmas volt a hálózatfejlesztési pályáztatás kezelésére és a nyertes pályázatok végrehajtásának felügyelőmérnöki támogatására. A szolgáltatók önerős vállalása keretében mintegy 300 ezer, míg az állami támogatású pályázatok keretében 196 járási pályázatban közel 350 ezer igényhely ellátása valósult meg.

Magyarország 30 Mbps vezetékes internethálózati lefedettsége 2020-ra meghaladta a 95 százalékot, a projekt keretében bevezetett speciális mobilszolgáltatással kiegészítve elérte a teljes lefedettséget. A gigabites elérésre képes háztartások aránya 2022 végére átlépte a kétharmados küszöbértéket. Az infrastruktúra kiépítése során mintegy 22,5 ezer km optikai kábel fektettek le, és 8,3 ezer km új alépítményi infrastruktúrát építettek ki.

Hirdetés

Dr. Spaller Endre, a KIFÜ elnöke a projekt záróeseményén elhangzott köszöntőjében rámutatott arra, hogy a program keretében 3 800 közintézmény, iskola és önkormányzat kapott korszerű optikai hálózati csatlakozást, ami a közigazgatási és közszolgáltatások hatékonyabbá tételét támogatja. A projekt sikere nemcsak a szélessávú hálózatok fejlesztésének köszönhető, hanem a magyar digitális infrastruktúra és gazdaság fejlődésének mérföldköve is. Az elért eredmények hatására Magyarország már most a digitális térkép élmezőnyében található. OECD globális összesítése szerint hazánkban a nyolcadik legmagasabb a letöltési sebesség országos átlaga.

A fejlesztés eredményeként az ország közel teljes területén megvalósult a szupergyors internet kiépítése, így ma már a háztartások közel 97 százaléka hozzáférhet a legmodernebb hálózati kapcsolathoz. A projekt a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szakmai irányításával több mint 3 milliárd forint vissza nem térítendő uniós forrásból valósult meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.