Hirdetés
. Hirdetés

SpaceX Falcon 9 vitte az űrbe a versenytárs OneWeb szélessávú műholdjait

|

A 40 újonnan telepített műhold lehetővé teszi a OneWeb számára, hogy kiterjessze az internetszolgáltatását.

Hirdetés

A londoni székhelyű OneWeb szélessávú műholdas startup kkor vált a SpaceX riválisává, amikor 2021-ben, amikor az Amazon Kuiper és a ViaSat műholdas cégek jogi harcba bocsátkoztak a SpaceX tervei ellen, hogy módosítsák a mintegy 2800 Starlink műhold működési magasságát. A OneWeb szintén ellenezte a SpaceX terveit a Starlink szélessávú konstelláció kiépítésére, a műholdak ütközésével kapcsolatos aggályok miatt.

Most már azonban a vállalatok együttműködnek, maguk mögött hagyva a múltbeli problémáikat. A SpaceX december 8-án el is indította a OneWeb szélessávú műholdjait. A Falcon 9 rakéta magyar idő szerint 23:17:27-kor emelkedett a magasba a NASA floridai Kennedy Űrközpontjának 39A indítókomplexumából. Összesen 40 OneWeb internetet sugárzó műholdat juttattak alacsony Föld körüli pályára (LEO).

A B1069-4 azonosítójú Falcon 9 elsőfokozatú hordozórakéta, amely ezt a küldetést végrehajtotta, korábban három küldetést indított, többek között: A SpaceX Dragon 24. kereskedelmi utánpótlási szolgáltatási (CRS-24) küldetését a Nemzetközi Űrállomásra a NASA számára, az Eutelsat HOTBIRD 13F küldetését, valamint egy Starlink-csomag telepítését. A hordozórakéta nem sokkal később landolt a Cape Canaveral űrállomás 1-es leszállási zónájában. A SpaceX jelenleg az egyetlen űrkutatási vállalat a világon, amely képes rakéták megbízható helyreállítására és újrafelhasználására. Eddig 128 alkalommal repült újra első fokozatú hordozórakétákkal.

Hirdetés

A OneWeb szerint a tervek szerint 2023-ban eléri a globális lefedettséget. Ez az indítás újabb 40 műholddal bővíti a OneWeb LEO műholdflottáját, és kiegészíti a 648 műholdból álló első generációs konstellációt, amely globális nagykereskedelmi összeköttetést biztosít partnerei számára. Ez a mérföldkőnek számító küldetés jelenti a OneWeb első indítását Floridából, ahol műholdjait szintén a OneWeb Satellites, a OneWeb és az Airbus közös vállalata gyártja.

A 40 újonnan telepített műhold lehetővé teszi a OneWeb számára, hogy kiterjessze az internetszolgáltatást az Egyesült Államokra, Európára, a Közel-Kelet és Ázsia nagy részére, a 35. szélességi körtől északra fekvő minden ponton. A OneWeb-flotta bővítése a Déli-sark és a 35. szélességi körtől délre is lehetővé teszi a lefedettséget, megnyitva az összeköttetési szolgáltatásokat Dél-Ausztráliában, Dél-Afrikában és Dél-Amerika egyes részein. "A OneWeb szolgáltatásai már most is aktívak Alaszkában, Kanadában, az Egyesült Királyságban, Grönlandon és a tágabb sarkvidéki térségben, hogy internetkapcsolatot teremtsenek az ellátatlan és alulszolgáltatott vidéki és távoli közösségek és vállalkozások számára" - áll a vállalat sajtóközleményében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.