Hirdetés
. Hirdetés

Újabb műegyetemi diákműhold üzemel a világűrben

|

Pályára állt és megkezdte működését az MRC-100, az ötödik Műegyetemi diákműhold.

Hirdetés

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán készült legújabb űreszközt 2023. június 22-én helyi idő szerint 14:10-kor bocsátották ki a hordozóeszközből. A fejlesztőcsapat földi állomásán június 23-a éjjel 0:21-0:33 közötti áthaladása során vették az MRC-100 rádiójeleit, az adatok alapján a műhold helyi idő szerint 15:00-kor bekapcsolt és megkezdte működését, minden rendben üzemel, az adatok és a paraméterek a vártnak megfelelnek.

A projekt fő támogatói a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, és az Amateur Radio Digital Communications voltak - tájékoztatta a BME a Computerworldöt.

A kisműhold az oktatási rendszerbe integráltan, egyetemi hallgatók által tervezve és fejlesztve, egyetemi oktatói szakmai irányítás mellett készült, közel másfél év leforgása alatt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Villamosmérnöki és Informatikai Karon, a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszéken, a Mikrohullámú Távérzékelés Laboratóriumban, együttműködésben a Műegyetemi Rádió Clubbal.

Dr. Gschwindt András, a BME VIK HVT címzetes egyetemi docense, mint a Műegyetemi műhold projektek vezetője korábban elmondta: amit csak lehetett, beleépítettek a kisműhold térfogategységébe. A működést biztosító alegységek (energiaellátó rendszer, fedélzeti számítógép, rádiókommunikációs rendszer), továbbá az elekroszmog vizsgálatát végző berendezésen kívül egy aktív elektromágneses helyzetstabilizáló rendszer, Nap- és horizontszenzor - Konkoly Csillagászati Intézet - egy GPS, egy nagy felbontású kamera, egy totál ionizáló dózismérő rendszer - 27G Technology, AIS vevő, a H-Ion - ATL hőszigetelő anyagvizsgálata is helyet kapott rajta.

Hirdetés

A BME korábbi három kisműholdjának a Föld körüli térség elektromágneses szennyezettségének feltárása, mérése volt a feladata a földi TV-adók frekvenciasávjában. Ezekre alapozva megszületett a világban első, az adott sáv szennyezettségét bemutató térkép.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.