Hirdetés
. Hirdetés

2019-ről álmodik a Microsoft

|

Hollywoodi fikciókat megszégyenítő videójuk szerint 10 év múlva már nyoma sem lesz a billentyűzetnek, s még a bögre is intelligens lesz.

Hirdetés

A whartoni Business Technology Conference rendezvényre a Microsoft Office Labs szakemberi elkészítettek egy videót arról, hogy miként is képzelik a jövőt. Az általuk megálmodott 2019-es vízióban nem fogták vissza magukat, hiszen sok utópisztikus hollywoodi filmet megszégyenít az-az ötlethalmaz, amit 5 percben felvonultatnak. Szerintük ugyanis 10 év múlva a klaviatúrákat már gyakorlatilag csak a múzeumokban találhatunk majd, mivel eme "primitív" beviteli megoldást felváltják majd az érintés- és hangvezérelt eszközök, amelyekkel gyakorlatilag bármilyen műveletet elvégezhetünk. A poharak pedig digitálisak lesznek, amelyek külön megjelenítik majd számunkra, hogy milyen hőmérsékletű a benne található kávé, így megvizsgálva azt, hogy az ínyünkre való-e.

<a href="http://video.msn.com/?mkt=en-GB&playlist=videoByUuids:uuids:a517b260-bb6b-48b9-87ac-8e2743a28ec5&showPlaylist=true&from=shared" target="_new" title="Future Vision Montage">Video: Future Vision Montage</a>

A víziójuk szerint például a jövő osztályterme szinte csak nevében fog emlékeztetni a maira. A táblát érintésvezérelt elektronikus társa váltja majd, ami az órán fontos tudnivalók megjelenítésén túl, fejlett konferenciabeszélgetési funkcióval a föld két pontján lévő osztálytermet is képes lesz összekötni, hogy a gyerekek jobban megismerhessenek más kultúrákat. Ebben a valós idejű fordítás lesz segítségükre, ami az általuk kimondott szavakat egy pillanat alatt átfordítja a túloldalon lévő nyelvére. S a két oldalon lévők ráadásul akár dinamikus ábrákat is szerkeszthetnek egyszerre a táblán. Táskát pedig már senki nem fog hordani, hiszen az elektronikus, hajlítható füzettel szinte bármilyen információhoz hozzáférhetnek a nebulók.

Persze e technológiák az élet minden területén meg fognak jelenni. Így az irodákban is, ahol az alkalmazottak már átlátszónak tűnő munkaasztalokon és megjelenőtökön fogják mindennapos tevékenységüket végezni. A csoportmunka pedig a mainál is fejlettebb eszközöket kap, ahol Stephen Elop, a Microsoft üzleti divíziójának az elnökének prezentációja alapján mindez már szolgáltatás alapú szoftvereken fog zajlani (SaaS).

A papír teljesen el fog tűnni, hiszen a helyét az e-ink alapú megjelenítők veszik át, amelyek háttérvilágítás nélkül és bármilyen körülmények között is jól olvashatóak lesznek, ráadásul energiatakarékosan, hiszen csak a frissítéskor, tartalom változtatásakor lesz szükségük energiára. Ennek megfelelően az újságok is elektronikus papíron fognak már megjelenni, teljesen eltávolodva a nyomdáktól. Ennek köszönhetően a lapok már videókat is megjelenítenek majd, így egy cikk esetén akár egy ahhoz kapcsolódó videót is megtekinthetünk majd, a címlapon lévő számunkra felesleges híreket pedig egy mozdulattal eltávolíthatjuk.

msjovo.jpg


Véleményük szerint ezen túl 10 év múlva az X-Wand alapú eszközök is beérnek majd, amelyek érzékelik, hogy éppen milyen eszközre irányították át őket, hogy azokat a felhasználó hanggal és mozdulattal vezérelhesse. Sokuk beépített mini-projektorral is rendelkezni fog, amellyekpéldául - szenzoros érzékelővel kiegészülve - a bevitelhez egy klaviatúrát varázsolnak majd elénk, vagy éppen utat mutatnak nekünk megjelenítve egy kis nyilat.

Stephen Elop szerint nagy jövő várhat még a biometrikus azonosításra és a hely érzékeny szolgáltatásokra is, amikor egy adott eszköz érzékeli, hogy éppen hol tartózkodunk, és ez alapján különböző tartalmakat jelenít meg. Egy repülőgépen ülve például a fentebb említett digitális személyi táblánkkal megnézhetjük azokat a filmeket, amiket a légitársaság elérhetővé tesz számunkra. Ide illeszkedik a Sphere is, ami gyakorlatilag a Surface gömbösített megvalósítása, s amelyből egy bemutatópéldányt már el is helyeztek a Microsoft főhadiszállásán.


Microsoft Visitor Center globe from Long Zheng on Vimeo.

Akinek mindez nem volt elég, az a Microsoft víziójáról szóló hosszabb videót itt tekintheti meg.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.