Hirdetés
. Hirdetés

32 magos szerver processzorral jelentkezik az Intel

|

Az új lapka vektor feldolgozó képességekkel javítja a rendszer teljesíményét.

Hirdetés

Új szerverprocesszor architektúrára épülő lapkát jelentett be az Intel. A nagy feldolgozási teljesítményű konstrukcióban az általánosan használt x86 magok mellett nagy mértékben párhuzamosított tudományos és kereskedelmi adatfeldolgozásra specializált processzormagok is helyet kaptak.

Az Intel eddigi eddigi legerősebb, 500 gigaflops számítási teljesíményű lapkájának neve: Knights Ferry. Az integrált mag architektúra első fecskéje 1,2 GHz órajel frekvencián működik, és először 2010 második felében lesz elérhető, de ekkor még csak fejlesztési példányok formájában.

Az első kereskedelmi forgalomba szánt példány Knights Corner névre hallgat majd és összesen 50 magot tartalmaz. A 22 nanométeres Sandy Bridge architektúra nyomdokain jár majd, amely várhatóan 2011-ben éri el az asztali és hordozható gépek piacát. A jelenlegi, 32 magos fejlesztői lapka még 45 nanométeres technológiát használ.

A Knight Ferry 32 fő magot (Xeon) foglal magába a hozzá tartozó 512 bites vektorfeldolgozásra alkalmas egységekkel és a PCI-Express sínen ül. Négy szálat futtat minden mag, a magok munkáját 8 MB osztott cache teszi gyorsabbá és legfeljebb két gigabájt GDDR5 memóriával egészíthető ki a kísérleti rendszer. A végleges változatban természetesen egyetlen lapkán foglal majd helyet minden hagyományos és vektor mag.

A Xeon lapkák megjelenése óta a Knights architektúra jelenti a legnagyobb váltást. Magában foglalja a Larrabee lapka elemeit, amely egy nagy mértékben párhuzamosított, többmagos x86 rendszerű CPU, nagy teljesíményű és grafikus feldolgozásra. Az Intel épp a múlt héten jelentette be, hogy a Larrabee projektjét leállítja, de a lapka elemeit előbb a szerver processzorokban majd a laptopokban is alkalmazni fogják.

Az új architektúrát alkalmazó Intel processzor egyértelműen az Nvidia Tesla és sz AMD FireStream vetélytársa, ezek a speciális CPU-k magok százait használják a gyorsabb feldolgozás érdekében. Az Intel szerint újdonságuk nem csak egy újabb megoldás a párhuzamosított számítási feladatok lefuttatására, de abban is segít, hogy szabványosított fejlesztői platform jelenjen meg az x86 világában, ez pedig megkönnyíti a szoftverek optimalizált újrafordítását.

Jelenleg az Intel a piacvezető a nagy teljesítményű számítási rendszerek (HPC) terén. A szuperszámítógépek 500-as listájából 408 - azaz több, mint 80% - Intel lapkákat használ, így a lapka óriás ezen a területen jelentős előnyt élvez például az AMD és az IBM előtt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.