Hirdetés
. Hirdetés

34 gigabájtot fogyasztunk naponta

|

Az amerikai lakosok napi 11 órás információfogyasztását bitesítették a kutatók.

Hirdetés

Meglepő eredményre jutottak a Kaliforniai Egyetem kutatói, amikor az Egyesült Államokbeli lakosok átlagos napi információfogyasztatását és a megmozgatott elektronikus adatok nagyságát próbálták meghatározni. Tanulmányuk alapján ugyanis a tengerentúli lakosok naponta egyenként 34 gigabájnyi adatot használnak fel, ami közben agyuk körülbelül 100 ezer szóval találkozik. Utóbbi az 1980-as évekhez képest 140 százalékos növekedésnek felel meg, míg az elektronikus úton érkező adatfelhasználás 350 százalékkal nőtt meg az elmúlt 27 év alatt.

 

informacio.png


Kutatásuk alapján így összesítve 2008-ban átlagosan 11,8 órát szenteltek információéhségük csillapítására a tengerentúli állampolgárok naponta. Ennek megfelelően egy átlagos amerikai lakos 2008-ban naponta 34 gigabájtnyi adatot fogyasztott el, amely során körülbelül 100 ezer szóval találkozott (a Háború és béke körülbelül 460 ezer szóból áll). Éves mértékben így összesen 3,6 zettabájt információt dolgozott fel egy személy, ami kétségtelenül hatalmas szám. Összehasonlítás képen 1 zettabájt ezermilliárd gigabájtnak, 1000 exabájtnak felel meg, miközben 1 exabájt körülbelül elég lenne egész Minnesota gépállományának (5,1 millió PC) kiszolgálásához. Sőt a kaliforniai kutatók becslése szerint, ha kinyomtatnák a 3,6 zettabájtnyi adatot, akkor azzal hét láb magasan beteríthetnénk az Egyesült Államok területét.

Talán nem meglepő módon az információáramlásért leginkább a mozgóképek felelősek. Éves szinten a televízión keresztül 1,3 zettabájt információt dolgoztak fel az amerikai lakosok, míg a számítógépes játékoknál 2 zettabájt adatot mozgattak meg (a teljes érték 55 százaléka). A kutatók szerint egyébként az utóbbi lehet felelős az információfeldolgozás hatalmas növekedéséért, hiszen a minden eddiginél szebb és jobb videojátékok egyre több és több adatot mozgatnak meg a háttérben.   Jó hír lehet viszont, hogy a kutatók szerint nem csökkent az olvasási kedv. Igaz ugyan, hogy a nyomtatott sajtó fogyasztása visszaesett, az internetes olvasás ellensúlyozza azt, sőt az emberek többet olvasnak összességében, mint valaha.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.