Hirdetés
. Hirdetés

35 milliárd internetezésre

|

Több mint 2 millióan interneteznek itthon, mobilja pedig szinte mindenkinek van.

Hirdetés

Egy év alatt majdnem negyedével növekedett az internetszolgáltatók száma, az előfizetéseké pedig június végén már megközelítette a 2,1 milliót.

Az internet előfizetések 71 százaléka a széles sávú technikához kötődik, ez a szegmens 2007 júniusa óta 28 százalékkal erősödött. A vezeték nélküli kategória még ennél is nagyobb mértékben, 67 százalékkal bővült.

A mobiltelefon előfizetések száma a II. negyedév folyamán 308 ezerrel nőtt, és 2008. június végére átlépte a 11,5 milliót - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A telefonbeszélgetések időtartamának 73 százalékát mobiltelefonokról indított hívások tették ki a vizsgált időszakban. Miközben a kábeles telefonálás egyre népszerűbb, a vezetékes vonalak mennyisége tovább esett.
 
A feltöltőkártyás mobil előfizetések száma egy év alatt 727 ezerrel emelkedett, részarányuk március vége óta nem változott. Az előző év azonos időpontjához képest az előfizetői állomány 1,3 millióval, 13 százalékkal lett magasabb, június végén 100 lakosra már 115 mobil-előfizetés jutott.

A mobilhálózatban a második negyedév folyamán 8 százalékkal több hívást kezdeményeztek, mint az egy évvel korábbi időszakban, eközben 18 százalékkal emelkedett a mobiltelefonálással töltött összes percidő. Egy előfizetésre átlagosan 344 percnyi beszélgetés jutott, ami 4 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Bár egyre több cég, kábeltévé-, illetve internetszolgáltató, kínál vezetékes vonalat és hívásszolgáltatást, a vezetékes fővonalak számának éves szintű esése nem lassul. 2008 első félévének végén - előzetes adatok szerint - 3,2 millió vezetékes fővonal volt üzemben, 133 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, és 42 ezerrel kevesebb, mint március végén.

A 100 lakosra jutó vezetékes fővonalak száma az időszak végén 31,8 volt. A vezetékes szegmensen belül 18 százalék az ISDN-vonalak aránya.

Folytatódott az internetpiac gyors bővülése. 2008 II. negyedévében az internetszolgáltatók száma 415 volt, 81-gyel több, mint egy évvel korábban. A piac erősen koncentrált, 29 cég tudhatja magának az előfizetések 90 százalékát.

Az internet előfizetések száma 2008 második negyedévében 6 százalékkal emelkedett, június végén 33 százalékkal volt több előfizetés, mint egy évvel korábban. A széles sávú interneten belül éves viszonylatban a kábelhálózatos előfizetések gyarapodtak gyorsabban, 40 százalékkal, az xDSL-előfizetések ennél lassabban, 20 százalékkal bővültek.

Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel a második negyedévben majdnem elérte a 35 milliárd forintot, ami folyó áron 26 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.