Hirdetés
. Hirdetés

4iG: szeretnének megkerülhetetlenné válni

|

Fennállásának legkiemelkedőbb teljesítményét nyújtotta 2015-ben a 4iG cégcsoport: árbevétele 26,4 százalékkal nőtt, és megközelítette a 16,5 milliárd forintot, az EBITDA pedig 927 millió forint lett, ami 2014-hez képest 53,8 százalékos növekedést jelent.

Hirdetés

Az egyik legnagyobb magyar tulajdonú informatikai vállalkozás éveken át tartó tudatos építkezés és a stratégia módosítása után stabil tőzsdei részvényárfolyammal és osztalékfizetési politikával várja az idei év további kihívásait. A cég papírjainak tulajdonosai ebben az évben részvényenként 100 forint osztalékot kapnak. Ez névértékre vetítve 10, az aktuális árfolyamot tekintve pedig 5 százalékos hozam. A két évtizedes múltra visszatekintő FreeSoftból 2014 tavaszán lett a cégcsoport a négy "i" (international, innovative, IT, investment) megtestesítője.

2015 nemcsak az árbevétel, hanem a foglalkoztatottak létszámának szempontjából is a növekedés éve volt. Tavaly már átlagosan 356-an dolgoztak a cégcsoportnál, de a hatékonyság ennél is gyorsabban javult: az egy főre jutó árbevétel és az egy főre jutó EBITDA is nőtt - hangsúlyozta a holding sajtótájékoztatóján Fehér István, az igazgatóság tagja. A holdingszerű működés tavaly valósult meg azzal, hogy a cégcsoport valamennyi tagvállalata száz százalékban a 4iG tulajdonába került.

Hirdetés

A 4iG Nyrt. részvénycserével akvirálta a Humansoft Kft. menedzsmentjének kisebbségi üzletrészét. Az eredményekhez 2015-ben a Humansoft Kft. mellett már jelentős mértékben hozzájárult a többi leányvállalat is. Az Axis Rendszerház Kft. 11 millió forintról 175 millió forintra, a Banksoft Kft. 9 millióról 27 millió forintra növelte adózott eredményét. Az Axis üzletiintelligencia- és a bigdata-szolgáltatásokkal járul hozzá a felelős vezetői döntéshozatalhoz, míg a Banksoft az IFRS standard szerinti beszámoló-készítéshez nyújt áthidaló informatikai megoldásokat.

A cégcsoport árbevételének háromnegyed része üzleti ügyfelektől származik, de a 4iG természetesen az új uniós ciklusban is versenybe száll a profiljába illeszkedő uniós IT-projektek elnyeréséért. A vállalatcsoport menedzsmentje arra számít, hogy folytatódik a magyar piac konszolidációja. Ezenközben a német nyelvű területeken és a balkáni országokban keresik a terjeszkedés lehetőségeit. A cég jelenleg is számos nemzetközi nagyvállalatnak dolgozik a hazai és a külföldi piacokon egyaránt. A Humansoft Kft. több mint egy tucat K+F projektet valósított meg elsősorban a mezőgazdaság, az egészségügy, a mérnöki megoldások és az oktatás területén. A Mensor3D Kft. révén a cégcsoport 3D technológiával (például gépészeti és építészeti modellezéssel) lépett piacra. A technológia a kulturális örökség védelmét célzó projektekben is jól hasznosítható - hangsúlyozta Felső Gábor elnök-vezérigazgató.

A vállalatcsoport terve erre az évre 1 milliárd forint körüli, IT-szolgáltatásokból származó árbevétel. A cég középtávú célkitűzése, hogy a 4iG-részvények átkerüljenek a prémium kategóriába a Budapesti Értéktőzsdén. Az elnök-vezérigazgató hozzátette: szeretnének megkerülhetetlenné válni azokban a projektekben, amelyekhez értenek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.