Hirdetés
. Hirdetés

60 milliárd a naptárbejegyzésért

|

367,4 millió dollárra büntették a Microsoftot, mert két szabadalomsértést követett el az Alcatel-Lucent kárára.

Hirdetés

A cégek háborúja még 2003-ra nyúlik vissza, amikor is a Lucent Technologies beperelt három céget, a Microsofton kívül a Dellt és a Gatewayt. A keresetben a vállalat 15, szabadalmi jog által védett technológiájuk jogosulatlan felhasználását kifogásolta. A Lucentet azonban tavalyelőtt felvásárolta az Alcatel, így a mostani eljárásban már ő szerepel felperesként. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy időközben a Microsoft is visszaperelte a céget. A redmondiak kilenc szabadalomsértést akarnak az Alcatel nyakába varrni. Az óriási ügyet végül négy külön perben tárgyalják, ennek első fejezete volt a múlt heti döntés.

A mostani perben három témában hozott döntést a San Diegó-i bíróság, ebből egyben - a dvd-lejátszásnál alkalmazott videodekodoló eljárással kapcsolatban - nem látta megalapozottnak az Alcatel-Lucent beadványát. A másik két sérelmezett esetben azonban helyt adott a felperes igényének. Így kimondta, hogy a Tablet PC-k kézírásfelismerő megoldása és a menüből történő dátumkiválasztás az Outlookban az Alcatel bejegyzett technológiáján alapul. Ezért a bíróság 367,4 millió dollár, azaz több mint 60 milliárd forint nagyságú bírság megfizetésére kötelezte a Microsoftot.

Az alperes jogi képviselője sietett leszögezni, hogy nem fogadják el a döntést, és fellebbeznek az ügyben. Az Alcatel ugyanakkor sajnálkozásának adott hangot, mert a dekódolással kapcsolatos beadványukat elutasította a bíróság. Érdekes adalék: microsoftos források azt állítják, hogy az Alcatel 1,75 milliárd dollárnyi kártérítésben reménykedett. A jogi csatározás következő felvonására sem kell sokat várni, még ebben a hónapban újra összeül a San Diegó-i bíróság, hogy az ügy további részletei felett hozzon ítéletet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.