Hirdetés
. Hirdetés

7 nanométeres adatközponti chip érkezik Kínából

|

Az újdonság 24 milliárd tranzisztort tartalmaz, teljesítménye pedig állítólag duplája az asztali gépekben használt megoldásoknak. Még idén megkezdik a forgalmazását.

Hirdetés

A shanghai Tianshu Zhixin Semiconductor Co., Ltd., röviden Tianshu Zhixin büszként jelentette be, hogy kifejlesztették Big Island (BI) névre hallgató GPGPU-t. A BI a távol-keleti ország első hazai GPGPU-ja, amelyet elsősorban mesterséges intelligencia és HPC (high-performance computing, azaz nagyteljesítményű számítástechnikai) alkalmazásokra terveztek, de az oktatásban, a biztonságban és a gyógyításban is használni lehet.

A CPU (tehát lényegében a számítógépek központi adatfeldolgozó egysége) és a GPU (a grafikus feldolgozó egység) mellett a GPGPU a General-Purpose Computing on Graphics Processing Units rövidítése, az ilyen lapkáknál az alapvetően grafikai célokra kifejlesztett processzor számítási teljesítményét általános felhasználásra is ki lehet aknázni.

Az első ilyen elven készített hardver az NVIDIA GeForce 3 volt, amely 2001-ben jelent meg, bár ekkor még nem igazán voltak elérhetőek olyan fejlesztőeszközök, amelyekkel ki lehetett volna használni ezt a képességet. Azóta viszont sokat fejlődött a világ ezen a téren is, mivel egyértelművé vált, hogy a grafikus processzorok kiválóan működnek nagy adatmennyiség feldolgozásában és párhuzamos feladatok ellátásában.

A BI 24 milliárd tranzisztort tartalmaz, házi fejlesztésű GPU architektúrán alapul, és 7 nanométeres gyártástechnológiával készül. A Tianshu Zhixin nem árulta el, hogy konkrétan ki fogja legyártani a lapkákat, de a leírás alapján gyanítható, hogy a TSMC-re bízzák a chipek előállítását.

A Tianshu Zhixin 2018-ban kezdte meg a BI lapka fejlesztését, és 2020. májusában véglegesítették a terveket. A BI állítólag kétszer akkora teljesítményt nyújt, mint a napjaink mainstream termékei, ráadásul a kiemelkedő tudást kedvező ár/érték aránnyal párosítja, magyarán elég olcsónak ígérkezik. A BI egy sor lebegőpontos formátumot támogat, köztük a FP32-t, az FP16-ot, a BF16-ot, az INT32-t, az INT16-ot és az INT8-at. A teljesítményről a gyártó viszonylag keveset árul el, de az FP16 teljesítményt 147 TFLOPS-ra lőtte be. Ez nem hangzik rosszul, hiszen az Nvidia A100 és az AMD Instinct MI100 FP16 teljesítménye 77,97, illetve 184,6 TFLOPS.

Kínában az elmúlt években felgyorsultak a chipek fejlesztésére és gyártására irányuló törekvések, mivel a Huawei-jel, a ZTE-vel és más gyártókkal szemben alkalmazott amerikai kereskedelmi embargók és egyéb szigorítások miatt egyértelművé vált, hogy függetlenedniük kell a nemzetközi beszállítóktól. A Tianshu Zhixin épp ezért első sorban belföldi adatközpontokba, kínai vállalatok számára ajánlja majd az újdonságra épülő hardvereit, de persze, amennyiben otthon sikerre viszik, sok más korábbi termékhez hasonlóan más országokban is terjedni kezdhetnek a kínai lapkák.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.