Hirdetés
. Hirdetés

8 magos Intel Xeon: kritikus alkalmazások olcsóbban

|

A gyártó 20 egymagos szerver teljesítményét zsúfolta egy CPU-ba.

Hirdetés

Ma jelentette be az Intel világszerte Xeon 7500 processzorcsaládját, amellyel a gyártó új Nehalem architektúrája most már nem csak laptop- és asztali PC-, hanem szerverprocesszorok formájában is rendelkezésre áll.

A szerverenként kettőtől egészen 256 foglalatig bővíthető új Intel Xeon processzor az elfogadott vállalati tesztekben átlagosan háromszoros teljesítményt kínál a jelenlegi Xeon 7400 sorozathoz képest, és több mint 20 olyan új szolgáltatással rendelkezik, amely fokozza a megbízhatóságot. A Xeon 7500 ezekkel a szolgáltatásokkal a kritikus alkalmazások (pl. folyamatos rendelkezésre állású tranzakciós vagy adatbázis kiszolgálók) területén is bevethető, így a kritikus alkalmazások egy része áttelepülhet az olcsóbb x86-os mainstream szerverekre.

A skálázódó teljesítmény, a fejlett megbízhatóság és teljes birtoklási költség (Total Cost of Ownership, TCO) terén mutatott előnyeinek köszönhetően a Xeon 7500 sorozat célja, hogy alternatívát biztosítson a hagyományos zárt szerverrendszerekkel szemben. Ezek az új képességek lehetővé teszik az IT-vezetők számára, hogy 20 régebbi, egymagos processzorokat alkalmazó négyfoglalatos szervert egyetlen gépre konszolidáljanak, miközben nem csökken a szolgáltatási színvonal. Ezáltal az Intel számításai szerint akár 92 százalékkal csökkenthetők az energiaköltségek, és akár 1 éven belüli megtérüléssel lehet kalkulálni.

Naqyobb teljesítmény és 2P változat

A Nehalem-EX architektúrájú új processzorok alkalmasak 256 processzoros rendszerekben való működésre, azaz szuperszámítógépek építésére is. A nyolc magos CPU 1,86 és 2,26 GHz közötti órajelen fut, és a Hyper-Threading technológia révén magonként két végrehajtási szálat futtat, ami javítja a processzormagok kihasználtságát és a végrehajtás folyamatosságát. A Nehalem-EX - hasonlóan a néhány napja bejelentett 12 magos Opteron 6100 CPU-khoz - négy memóriacsatornával rendelkezik, talán épp azért, hogy bírja a versenyt a 12 magos Opteronnal. Az InfoWorld benchmarkjai szerint egy összesen 16 magos, két Nehalem-EX X7560-as processzort tartalmazó Intel rendszer teljesítményben felülmúlta a négy darab hatmagos AMD Opteron 8435-ből álló versenytársát (ez természetesen nem a frissen megjelent Opteron 6100 sorozat). Részletes teljesítménytesztek itt olvashatók.


Elődeivel ellentétben a Xeon 7500 sorozatra alapozva kétchipes gépek is megjelennek a nagy memóriakapacitást igénylő alkalmazások kiszolgálásához, mint amilyen a virtualizáció vagy az adatbázis-kiszolgálás. A Xeon 7500 négy-, hat- és nyolcmagos és alacsony fogyasztású változatban is hozzáférhető a különféle igények kielégítése érdekében. A 6500 sorozat kifejezetten kétfoglalatos szerverekbe született, limitációi miatt kedvezőbb árfekvésben.

A Xeon 7500 sorozat akár 8 magot és 16 szálat integrál, ekkor névlegesen 2,26 GHz, Turbo Boosttal pedig 2,66 GHz órajelet ér el (X7560 modell), míg a leggyorsabb hatmagos változat névleges frekvenciája 2,66 GHz (X7542), Turbo Boosttal 2,8 GHz. Az L3 cache mérete 12, 18 vagy 24 MB lehet modelltől függően, a fogyasztás pedig 95, 105 vagy 130 watt. Hozzá kell tennünk, hogy azért nem ajdák olcsón a teljesítményt, a konkurens Opteron 6100-as CPU-knál legalább kétszer drágábban hozzáférhetők az Intel Nehalem-EX alapú processzorai. A Xeon 7500 és 6500 sorozatú processzorok nettó listaára 744 és 3692 dollár közt alakul ezer darabos rendelés esetén. A magasabb árszintet valószínűleg nemcsak a teljesítménnyel, hanem a kritikus alkalmazások futtatásának lehetőségével indokolja a gyártó.

Megbízhatóság és skálázhatóság - mainstream

Az olyan kritikus feladatok (pl. kórházak vagy a tőzsdei rendszerek) profitálhatnak a több mint 20 új fejlesztésből, amelyek mind a processzor megbízhatóságát, rendelkezésre állását és szervizelhetőségét (RAS) fokozzák. Az új Xeon processzor rendelkezik az úgynevezett Machine Check Architektúrával (MCA), amely lehetővé teszi a chip számára, hogy az operációs rendszerrel vagy hypervisorral együttműködve helyreálljon egy egyébként végzetes rendszerhibából. (Itanium- vagy RISC-platformokon állt eddig csak rendelkezésre ilyen szolgáltatás.)


A QPI (QuickPatch Interconnectnek) révén olyan alacsony költségű és jól skálázódó nyolcfoglalatos szerverek építhetők, amelyek nem igényelnek további rendszervezérlő chipet, hogy összekössék egymással a processzorokat vagy azokat a rendszer más részeivel. Az Intel továbbá dolgozik a szervergyártókkal, hogy még tovább bővíthető konfigurációk jöjjenek létre 16 foglalattal az üzleti célú kritikus alkalmazások számára, és akár 256 foglalattal a nagyteljesítményű számítástechnika területére, mint például a pénzügyi, mérnöki és tudományos modellezések - itt akár 16 terabájt is lehet az osztott memória mérete.

Itanium-hóhér?

Felmerülhet a gondolat, hogy bizony lehet, hogy a Nehalem-EX - mint az Itanium belső konkurenciája - kapta a feladatot, hogy vonzó alternatívát nyújtson, amire hivatkozva az Intel megszüntetheti az Itaniumot, és a szerverfronton felmerülő igényeket is egységes architektúrán és ezért gazdaságosabban (Nehalem és utódjai), kisebb fejlesztési költségekkel szolgálhassa ki.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.