Hirdetés
. Hirdetés

A Chrome átvette a Safari harmadik helyét

|

A Google böngészőjének erősödését a mac-es és a linuxos bétaverzió megjelenése okozhatja. A Firefox esett, a Safari és az Opera nőtt, az Internet Explorer gyengülése tovább folytatódik.

Hirdetés

A Net Applications adatai szerint 2009 decemberében a Chrome lett a harmadik legnépszerűbb böngésző - mindössze 16 hónappal a megjelenése után -, és ezzel a negyedik helyre taszította a minimálisan erősödő Safarit. A dobogó második fokán álló Firefox enyhén gyengült, az Opera erősödött, a piacvezető Internet Explorer pedig egy százalékpontot esett. A Net Applications közel 40 ezer weboldal forgalmát elemzi havonta, adatait körülbelül 160 millió egyedi felhasználó vizsgálatára alapozza.

A Chrome erősödött a legtöbbet

A Google böngészője 4,63 százalékon zárt decemberben, míg az Apple-é 4,46 százalékkal első alkalommal szorult a negyedik helyre. A számok alapján várható volt a helycsere, ám valamivel előbb következett be, mint várható volt. A Chrome eddigi legerősebb, 0,7 százalékos havi erősödésének hátterében részben az állhat, hogy a Google pár hete elérhetővé tette a Chrome régóta várt mac-es és linuxos bétaváltozatát. A Safari eközben enyhe, 0,1 százalékos növekedést könyvelhetett el. Az ötödik helyen lévő Opera szintén erősödött az év utolsó hónapjában, és 2,4 százalékos rekorderedménnyel zárt. Eközben a Firefox 0,1 százalékot esett, 24,6 százalékon végzett, így tovább kell várnia a 25 százalékos lélektani határ átlépésére.

Tovább esik az Internet Explorer

A Microsoft böngészője, amely egykor a piac 90 százalékát uralta, ennél jóval nagyobb mértékben, 0,92 százalékkal 62,7 százalékra esett, ami eddig az Internet Explorer leggyengébb eredménye. Komoly figyelmeztetés a Microsoftnak, hogy az elmúlt év első felében havonta átlagosan 0,36 százalékkal, az év második felében pedig már 0,94 százalékkal gyengült böngészőjük. Ráadásul a tendencián a 2009 márciusában megjelent Internet Explorer 8 sem tudott változtatni, bár a Microsoft komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy a szabványkezelési problémákkal küzdő IE6 (és IE7) felhasználói IE8-ra váltsanak, amelyben a kompatibilitási nézet (Compatibility View) biztosítja a korábbi böngészőkre optimalizált weboldalak "helyes" megjelenítését. Az Internet Explorer részesedése a böngésző 6-os, 7-es és 8-as verziójának piaci részesedéséből tevődik össze, ez 21, 15,5 és 23,7 százalék. Az Internet Explorer 8 a legnépszerűbb és a leggyakrabban használt változat, ám a webfejlesztők által már rég elfeledni kívánt 6-os verzió még mindig tartja magát. Az IE8 megjelenése óta leginkább elődeitől vesz el piaci részesedést, közel 10 százalékot az IE6-tól, az IE7-től viszont kétszer ennyit.

A Mozilla is sikeresen tereli át felhasználóit a Firefox 3.5-re, amiben annak is lehet szerepe, hogy a 3.0-ás verzió támogatása hamarosan megszűnik (nem lesznek új biztonsági frissítések).

A Chrome, a Safari és az Opera eközben rekorderedményeket könyvelhetett el. Ha az Internet Explorer kálváriája folytatódik, május közepére 50 százalékra csökkenhet a redmondiak böngészőjének piaci részesedése.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.