Hirdetés
. Hirdetés

A Cisco visszavonja ajánlatát a Tandbergre?

|

Majdnem pontosan egy hónappal azután, hogy a Cisco bejelentette, hogy felvásárolja a norvég Tandberget, úgy fest, hogy a cég visszavonja ajánlatát a videokonferencia megoldások piacán tevékenykedő cégre.

Hirdetés

Október elején adtunk hírt arról, hogy a Cisco Systems 3 milliárd dollár értékű felvásárlási megállapodást írt alá a videokonferencia-megoldásokat gyártó norvég Tandberg vállalattal. A hónap közepén azonban a SEB Enskilda brókerház, amely a Tandberg 24 százalékát birtokló részvényeseket képviseli, bejelentette, hogy a tulajdonosok nem kívánják elfogadni a Cisco ajánlatát, mivel szerintük a Tandberg önállóan is sikeres lehet. Ugyanakkor nyitottak egy nagyobb értékű ajánlatra.

Miért kell a Cisconak a Tandberg?
Egy hétfői blogbejegyzésében Ned Hooper a cég stratégiai igazgatója azokra a piaci elemzésekre reagál, amelyek szerint az üzlet talán nem jön majd létre végül, mivel a kockázat és a költségek olyan magasak, hogy talán értelmetlenné is válik az akvizíció. ?A lényeg, hogy a Cisco mindig alapos pénzügyi megfontolások után cselekszik" - írja Hooper.

Október elsején a Cisco 153,5 norvég koronás részvényegységenkénti ajánlatot tett a Tandbergre, ami nagyjából megfelelt a cég akkori részvényárfolyamának. A Tandberg igazgatótanácsa anonim szavazással úgy döntött, hogy javasolja az ajánlat elfogadását a részvényeseknek, de az üzlet nyélbe ütéséhez azok 90 százalékának beleegyezése kellett volna.

 
A múlt hét folyamán kapott szárnyra a híresztelés, hogy a Cisco inkább kihátrál az ajánlatból, mintsem megemelné azt. Ez valamelyest meglepően hat, hiszen az elmúlt három évben a Cisco egyre inkább hangsúlyozta a videó megoldások fontosságát a portfóliójában. Kibővítette a Telepresence termékvonalát nagy felbontású videokonferencia rendszereiben, automatikus videószerkesztő szoftvert fejlesztett ki, 2006-ban bekebelezte a Scientific-Atlanta set-top-box gyártót, idén pedig a mini-camkorder gyártó Pure Digital Technologies-t. A tervek szerint a Cisco a Tandberg eszközeit integrálta volna a portfóliójába.

Felkészültek a kihátrálásra?
Blogbejegyzésében Hooper úgy nyilatkozik, hogy a Tandberg bekebelezésének lehetséges gyümölcsei több figyelmet kaptak az elemzésekben, mint a rizikó és a járulékos költségek. A Cisconak kihívás, hogy a Tandberg lenne az első olyan európai részvénytársaság, amit felvásárol. A cég norvég és angliai egységeinek integrálása és a valutaváltással járó költségek legalább 100 millió dollárral emelnék meg a ?Tandberg árcéduláján" lévő összeget.

Hooper szerint a Cisco ajánlata igencsak méltányos volt és több mint 38 százalékkal kínáltak többet a cég részvényeiért, mint amennyibe azok július tizenötödike előtt kerültek - az előtt a dátum előtt, mikor az üzlet lehetősége először a nyilvánosságra került. ?Úgy hisszük, hogy ez a megfelelő időpont a Cisco és a Tandberg egyesüléséhez. Ugyanakkor semmilyen akvizíciót sem szabad erőltetni ha az ütközik a óvatosság és üzleti korrektség alapelveivel."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.