Hirdetés
. Hirdetés

A DOCX miatt leállhat a Word eladása

|

A Bíróság betiltotta a Microsoft Word forgalmazását, mivel ítéletük szerint az XML formátumok szabadalmat sértenek.

Hirdetés

A Texasi Kerületi Bíróság ítéletében arra kötelezte a Microsoftot, hogy az Egyesült Államok területén 60 napon belül hagyjon fel a Word szövegszerkesztő árusításával, mivel annak alapértelmezett formátuma a DOCX és a DOCM szabadalmat sért. Egyik legnépszerűbb termékük eladásának felfüggesztése mellett a felperes Infrastructures for Information Inc. (i4i) számára a redmondi szoftvercégnek 290 millió dollár kártérítést is kell fizetnie.

 

 

word_xml.jpg


A torontói székhelyű i4i cég beadványa szerint ugyanis a szoftveróriás megsértette az 1998 július 28-án bejegyzett szabadalmukat, amely lényege, hogy pontosan leírja: miként kell szükségtelenné tenni a konvertáló kódok kézi beágyazását. Álláspontjuk alapján az XML (Exstensible Markup Language) fájlformátumok pontosan ezt valósítják meg, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy olyan elemekkel gazdagítják állományaikat, amelyeket később más szövegszerkesztők is képesek értelmezni.

 


Nagyon fájhat


"Nagyon csalódottak vagyunk a Bíróság döntése miatt. Biztosak vagyunk abban, hogy a védelem egyértelműen bebizonyította, hogy nem sértettünk szabadalmat és az i4i beadványa sem jogos." - írta Kevin Kutz, a Microsoft szóvivője nyilatkozatában, akik később hozzátette: tovább fognak küzdeni az igazukért.

Az eset több szempontból is kínos lehet a Microsoft számára. Egyrészt azért mert a mostani ítélet nem csak a Word 2003 és 2007 termékeit érinti, hanem a készülő Word 2010-et, sőt még a Windows 7-et is. Az októberben megjelenő operációs rendszer Wordpad alkalmazásának ugyanis szintén a DOCX az alapértelmezett formátuma, így ha az ítélet érvénybe lép, akkor apró változtatás kell végrehajtaniuk a platformon is.

Másrészt az elmúlt években a redmondi szoftvercég minden követ megmozgatott, hogy széles körűen elfogadottá tegye az Office Open XML szabványát. Elsőként a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO), majd a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) adott helyet beadványuknak, végül a magyar hatóság is nyílt formátummá nyilvánította az Office Open XML-t, amely a nagy rivális OpenOffice (ODF) formátuma mellett így szintén gyártó-függetlenné vált.

 

 

texas_szabadalom.jpg


Mindenki Texasba megy


A Microsoft nagy valószínűséggel felebez az ítélet ellen, mivel érveik szerint az i4i követelése nem jogos. Ehhez érdemes újra elolvasni a szabvány leírását, majd mindenki döntse el maga, hogy az mennyire fedi az XML formátumot. Ráadásul a per a Texasi Kerületi Bíróságon zajlik, ami a szabadalmi ügyekben jártasaknak szintén beszédes lehet. Az Egyesült Államokon belül szinte minden hasonló ügy e törvényszéken köt ki, hiszen híres arról, hogy általában a beadvány megfogalmazói számára dönt kedvezően.

Jelenleg például a Microsoft egy másik texasi szabadalmi perben is érdekelt. Az amerikai Tsera LLC több nagy informatikai cég ellen keresetett nyújtott be, mivel azok szerinte ellopták az érintőképernyővel vezérelt készülékek ötletét. Az ügyben sok a gyanús körülmény, de Texasban még nekik is lehet esélyük.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.