Hirdetés
. Hirdetés

A Dreamworks AMD-ről Intelre vált

|

Az animációs stúdió döntése nemcsak marketingüzenettel bír - a két gyártó termékeiről és stratégiájárol is sokat elárul.

Hirdetés

A Dreamworks SKG és az Intel pár napja bejelentette, hogy a filmstúdió, melynek nevéhez olyan sikeres animációs filmek fűződnek, mint a Shrek, a Madagaszkár, a Z a hangya vagy a Kung-Fu Panda, a nagyobbik CPU gyártót választja, mint megoldásszállítót. Az új megegyezés felváltja az előző, lejárt hároméves megállapodást az AMD-vel, melyet még 2005-ben írtak alá. Az nem világos, hogy a Dreamworks támogatásának elvesztése milyen hatással van az AMD-re, de az ilyen megállapodások alapvetően potens PR-lehetőség bármely cég számára, amely megpróbálja bizonyítani és fenntartani azt a képet, hogy termékei felveszik a versenyt a konkurensekkel.

dreamworkstitles.jpg
Dreamworks filmek VHS kiadásai

Sajnos az AMD Phenom/Barcelona termékei nem ilyenek. 2005-ben, amikor az AMD és a Dreamworks megállapodott egymással, az nem csupán az AMD-nek volt győzelem, hanem az akkor még éppen csak megszületett x86-64 technológiáról is jó bizonyítvány volt, hogy az valóban előnyös és használható. Mára a két cég helyet cserélt. Ma az AMD az a gyártó, aki kínlódik, hogy versenyképes termékeket szállítson, míg az Inteltől beszerezhető a négymagos Yorkfield processzor most, az év végén majd a Nehalem és a Larrabee a nem túl távoli jövőben. A Dreamworks mind a Nehalemet, mint a Larrabee-t említette, amikor a döntésük részleteivel kapcsolatban nyilatkoztak. Valamint azt is, hogy a filmstúdiónak úgy általában erősebb processzorokra van szüksége és úgy gondolták hogy az Intel képes ezeket szállítani nekik.

A bejelentés azonban nem jelenti azt, hogy az AMD és a Dreamworks teljesen szakított volna egymással. A Dreamworks több olyan szerverfarmmal is rendelkezik, ahol a 3D-s animációk renderelését végzik. Farmonként több mint 5000 processzormag dolgozik, úgyhogy nyilvánvaló, hogy a cég nem fogja kilapátolni minden AMD-alapú hardverét amikor az első Intel-alapú, HP rendszerei megérkeznek. Azok a rendszerek, amiket a Dreamworks jelenleg használ könnyedén fejleszthetőek. A jelenlegi Socket F (1207), kétmagos, 90 nanométeres gyártástechnológiával készült Opteron processzorral szerelt szerverek képesek Barcelona, vagy Shanghai CPU-kat fogadni. A Dreamworks nem jelentett be AMD-alapú fejlesztési terveket, de ha az AMD képes lesz a következő hat hónapban előrukkolni egy megbízhatóan működő, magasabb órajelű Shanghai CPU-val, akkor egy ilyen fejlesztés több mint logikus lépés lenne a Dreamworkstől.

A Dreamworks döntése, hogy CPU beszállítót vált, nem kizárólag az Intel hardverkínálatán alapul. A filmstúdiót a cég szoftverfejlesztés terén is segíteni fogja, a több processzormagot kihasználó szoftverek jobb skálázhatóságot tesznek lehetővé a karakter-animációs és renderelő eszközöknél is. Ez pedig olyan extra amivel az AMD csak nehezen képes versenyezni. Függetlenül attól, hogy milyen erős az AMD termékkínálata, az Intel képes olyan ösztönzőkkel előrukkolni, ami nagyon vonzó lehet az ügyfelek számára. A jelen esetben az ügynek további hardver vonatkozásai is vannak, mely a két CPU gyártó stratégiáját tekintve is érdekes.

Az Intel dolgozik a következő generációs SIMD (Single Instruction Multiple Data) vektor-utasításkészletén az AVX-en (Advanced Vector Extensions), melyet majd az új termékeiben láthatunk először - gyanítjuk a Nehalemben fog debütálni. AMD szintén fejleszti a maga hasonló utasításkészletét - SSE5 néven -, de a két SIMD utasításkészlet nem lesz kompatibilis egymással, így a Dreamworks döntése, hogy elfogadja az Intel segítségét a szoftveroptimalizációban is, óriási hátrányt jelent az AMD-nek. Az AMD egyszerűen nem veheti fel a versenyt az SSE5 segítsége nélkül az Intellel, hiszen ha a Dreamworks szoftverei nem támogatják az ő utasításkészletüket, akkor az AMD-termékekben lévő óriási potenciál marad kihasználatlanul.

A helyzet ahhoz válhat hasonlatossá, mint amikor sok évvel ezelőtt a két konkurens SIMD utasításkészlet, az SSE és a 3DNow! versenyzett egymással.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.