Hirdetés
. Hirdetés

A Facebookkal is elbír az Oracle bedobozolt felhője

|

Az OpenWorld alapján Hurd drámája kevés ahhoz, hogy megbontsa a HP-Oracle partnerséget. Itt az Exalogic Elastic Cloud.

Hirdetés

Mark Hurd szappanoperákat idéző átigazolása kapcsán meglehetősen pikánsnak ígérkezett az idei Oracle OpenWorld. Másfél héttel ezelőtt ugyanis a Hewlett-Packard (HP) bejelentette, hogy munkaügyi perrel igyekszik megakadályozni korábbi vezérigazgatójának a szerződtetését, amelyre később Larry Ellison, az Oracle első embere meglehetősen hevesen reagált, megvédve új közvetlen munkatársát.

"Hosszú ideje fontos partnerként tekintünk a HP-re. Ezen Oracle, és Mark Hurd ellenes bosszúszomjas perrel azonban a HP igazgatósága semmibe vette a viszonyunkat, vásárlóinkat, sőt a saját részvényeseit és dolgozóit is. A HP vezetése így virtuálisan teljesen ellehetetlenítette, hogy a jövőben a HP és az Oracle együtt dolgozzon " - írta közleményében Larry Ellsion.

 

 


A kép forrása: twitpic/hidetnk

Az egyébként jó partneri viszonyt ápoló két vállalat így mondhatjuk, hogy meglehetősen ellenséges légkörben hangolt a vasárnap megnyitott Oracle OpenWorld rendezvényre. Arra a konferenciára, amelyen a HP általában vezetői szinten képviselteti magát. Ez idén sem volt másként, azaz látszólag egyelőre még tart a két cég 25 éves barátsága. Ann Livermore, a HP nagyvállalati üzletágának az elnöke ugyanis elsőként tarthatta meg előadását az Oracle rendezvényén, közvetlenül Larry Ellison színpadra lépése előtt.

A béke érdekében beszédében ügyelt arra, hogy Hurd semmiféleképpen ne kerüljön elő, míg a két cég viszonyáról csak röviden emlékezett meg. "Elsőként szeretnék néhány megjegyzést fűzni a HP és az Oracle partneri kapcsolatához. Sok ügyfelünk ugyanis úgy gondolja, hogy a kialakult dráma kihatással lehet a viszonyunkra. A HP azonban komoly erőforrást fordított az Oracle szoftverek és ügyfelek támogatására" - mondta Ann Livermore, aki később fontosnak tartotta kiemelni, hogy a két cég körülbelül 140 ezer ügyfelet szolgál ki közösen, ami mellett az Oracle licencek 40 százaléka a HP gépein fut. Előadásához később Dave Donatelli, a HP nagyvállalati szervertermékek vezetője is csatlakozott nagyjából egy órán keresztül győzködve a jelenlévőket arról, hogy miért érdemes a HP termékeit használni.

Bemutatkozik az Exalogic Elastic Cloud

Ezt követően Larry Ellison foglalta el körülbelül két óráig a színpadot, aki szintén ügyelt arra, hogy Hurd szerződtetése ne kerülhessen szóba. Az Oracle vezérigazgatója helyette bejelentette a Fusion Applications 2011 elején megjelenő új generációját, valamint az Exalogic Elastic Cloud integrált megoldást. Utóbbi egyben tartalmazza mindazon hardver- és szoftvereszközöket, amelyek egy felhő alapú infrastruktúra kialakításához szükségesek. Azaz egy "kulcsrakész" megoldásról van szó, amely nem igényli a különböző gyártóktól beszerzett komponensek összehangolását, mivel Larry Ellison szavaival élve "a benne található hardver és a szoftver az együttműködésre lett tervezve". Ennek köszönhetően az integrált megoldás fenntartása és kezelése is egyszerű, és bevezetésével elkerülhetőek az inkompatibilitási problémák. Ez egyébként Larry Ellison elmondása alapján az Oracle új iránya, mármint az olyan rendszerek kialakítása, amelyek egyben tartalmazzák mindazt, amelyre egy vállalatnak szüksége lehet a szerver üzemeltetésénél. A megfelelő szoftverrel, hardverrel, felügyeleti eszközökkel ellátva és összehangolva azokat.

 

 

 



Az Exalogic Elastic Cloud a méreteit tekintve is impozáns. A "dobozban" többek között összesen 360 processzorral rendelkező 30 szerver, 40 terrabájt háttértár és az Oracle virtuális rendszere, valamint a Fusion köztessszoftvercsalád is helyett kapott. Az Oracle vezérigazgatójának az elmondása alapján két ilyen eszközzel kiszolgálható a Facebook, mivel az Exalogic 1,2 millió HTTP kérést is képes kiszolgálni másodpercenként. Ennek természetesen ára is van: 1,075 millió dollár. Ellison ennek kapcsán nem bírta ki, hogy ne szúrjon oda a versenytársuknak. Párhuzamba ugyanis a 4,4 millió dollárba kerülő IBM Power 795 gépét állította, amely szerinte "drágább és lassabb".

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.