Hirdetés
. Hirdetés

A fejlesztés mint mesterség

|

Craft: nyelvfüggetlen konferencia fejlesztőknek.

Hirdetés

"A Craft konferencia témája a fejlesztés mint mesterség, egy olyan eseményt szerveztünk, ahol a fejlesztők attól függetlenül rengeteget tanulhatnak, hogy napi munkájuk során éppen milyen nyelveken fejlesztenek. A Craft célja, hogy bemutassuk, hogy hol és hová tart ma a szakma, és mindehhez a olyan előadókat hívtunk meg, akik az adott területnek világ szinten elismert művelői" - mondta Hodicska Gergely, a konferencia főszervezője, a Ustream vezető fejlesztőmérnöke.

Ezek az előadók többnyire olyan konferenciákon adnak elő, amik a hazai fejlesztők többsége számára nem elérhetőek (anyagi okokból), ezért döntöttek úgy a Ustreamnél és a Prezinnél, hogy Budapestre hozzák ezeket az előadókat, és a külföldi konferenciákhoz képest lényegesen alacsonyabb áron teszik őket elérhetővé.

"Ez fontos része a konferenciáink mögötti koncepciónak, ezért például diákok részére komoly kedvezményeket fogunk nyújtani. Ezenkívül hiszünk abban, hogy diverzitás komoly érték, ezért fontos volt számunkra, hogy minél több női előadó legyen, de ugyanez a törekvés köszön vissza a témák sokszínűségében is, valamint abban is, hogy igyekeztünk akadémia témákat is terítékre keríteni" - mondta Hodicska.

Hirdetés

Az esemény 3 fő pillére épül. Az első azok a nyelv független megoldások, eszközök és jól bevált gyakorlatok, amelyeket minden fejlesztő sikerrel kamatoztathat a napi munkája során, ebbe a körbe tartoznak olyan témák, mint például a Test Driven Development, Behaviour Driven Development, Continuous Integration, Continuous Delivery, Domain Driven Design, biztonság, teljesítmény, különböző architektúrák és elvek bemutatása. Olyan témák is górcső alá fognak kerülni, hogy hogyan alakítsunk ki egy szolgáltatás orientált rendszert, hogyan tudunk olyan kódot fenntartani, ami könnyen karban tartható, és hosszú távon kezelhető, hogyan tudunk fejlesztőként a leginkább hasznosak lenni üzleti szempontból is, ami manapság nagyon fontos, legyen szó akár a legszebb kódról, fabatkát sem ér, hogy ha nem hordoz valós értéket a cégünk számára.

A második pillért a csapatot és a szervezetet érintő témák alkotják, ide tartoznak például különböző agilis praktikák, a devops témaköre, hogyan segíthet a diverzitás egy céget abban, hogy sikeresebb legyen, és még olyan érdekességekről is hallhatnak, hogy miképpen lehet a neuró biológia az ember segítségére annak érdekében, hogy hatékonyabb csapatot építésen. Sokan járnak abban a cipőben, hogy egy szakmai vezetőből kell csapatvezetővé válniuk, ami nem egyszerű, ezzel kapcsolatban is nagyon hasznos tippeket kaphatnak majd a résztvevők.

A harmadik pillér pedig csupa olyan érdekesség, amivel érdemes lehet a fejlesztőknek és cégeknek megismerkedni, úgy tekintenek erre mint egyfajta iránytűre a mai technológiák és újdonságok világában. Ilyen témák például a funkcionális programozás, a NewSQL, az Erlang tervezési minták, a Raft protokoll, ami elosztott rendszerek építésekor lehet nagyon hasznos.

"Az előadók között találjuk például Douglas Crockfordot, aki utálja, hogy ha a JavaScript atyjának hívják (de kicsit az :)), Bruce Eckel, aki a mai napig az egyik legnépszerűbb Java és C++ könyv szerzője, Dan North, aki világ szinten elismert agilis szakértő, Gojko Adzic, aki a minőségi fejlesztés egyik fő szószólója, Jeff Hodges, aki a Twitter berkein belül épít eloszott rendszereket, és ennek a fortélyaira meg fog tanítani minket, John Willis, akinek a neve egyet jelent a Devops-szal, és arról is beszélni fog, hogy mi következő komoly kihívás ezen a téren, Michael Feathers, aki a szakmát szerető fejlesztők egyik alap bibliáját írta, Mitchell Hashimoto, aki olyan népszerű fejlesztő eszközök megalkotója, mint a Vagrant, Packer és a SERF vagy például Michael Nygard, aki szintén az egyik legelismertebb előadó a világon architektúrális kérdésekben" - mondta Hodicska Gergely.

"Rajtuk kívül is még nagyon sok szuper előadó lesz, megtudhatjuk például hogyan fejleszti a Facebook az Android alkalmazását, miért éri meg foglalkoznunk a funkcionális programozással, miért éli az Erlang virágkorát, miért fontosak számunkra az olyan platformok, mint például a Typesafe vagy a Pivotal, hogyan építhetünk egy a böngészőben futó CDN szolgáltatást, és még nagyon sok érdekesség" - tette hozzá a főszervező. "A konferenciát érdemes követni a Twitter oldalunkon, valamint a weboldalunkon napokon belül kint lesz az előadók listája, illetve szép lassan felkerülnek az előadások témái is."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.