Hirdetés
. Hirdetés

A félvezető-ellátási válság további 3-5 évig tarthat

|

A félvezetőiparban 3-5 évig tartó ellátási válság várható, mivel a globális félvezető-ellátási lánc romlani fog, miután az amerikai kormány úgy döntött, hogy korlátozza a chipgyártási technológia Kínába irányuló exportját.

Hirdetés

A chiptechnológiai versenyfutás mára túllépett azon a határon, hogy pusztán üzleti kérdésként tekintsenek rá. A politikai dominanciáért folytatott harc fontos része lett, hogy melyik ország képes a legfejlettebb chipeket, és ezáltal a legfejlettebb termelő-, tudományos és védelmi technológiákat kialakítani. Többek között ez nagyítja még nagyobbra Tajvan és a szárazföldi Kína ellentétének kérdését is.

A CNBCTV18 beszámolója szakértőkre hivatkozva azt állította, hogy az eszkalálódó árak és a súlyosabb ellátási szűkösség a nemkívánatos következménye annak, hogy az amerikai szövetségi kormányzat úgy döntött, korlátozza a chipgyártó berendezések Kínába irányuló exportját.

A jelentés idézte John Sicardot, a kanadai székhelyű Kinaxis, egy ellátási láncot menedzselő cég vezérigazgatóját, aki szerint a dolgok jelenlegi állása szerint a korábban 5 dollárba kerülő chipek ára egészen 85 dollárig emelkedik, ami valódi problémának bizonyul.

Hirdetés

"Még ha a vásárlók hajlandóak is fizetni, a gyártók egyszerűen nem tudnak mindenkinek eleget gyártani. Véleményem szerint a félvezetőellátás szűkössége még három-öt évig itt marad" - mondta Sicard.

Október elején az Egyesült Államok példátlan és egyes értékelések szerint ellentmondásos szabályrendszert vezetett be a chipgyártó berendezések amerikai beszállítóira vonatkozóan. A szabályozás előírja, hogy minden amerikai székhelyű vállalatnak be kell szüntetnie a kínai chipgyártóknak szánt chipgyártó berendezések szállítását, hacsak nem szereznek előzetesen engedélyt. Ezek a szabályok főként a viszonylag fejlett chipekre vonatkoznak, beleértve az NVIDIA A100/H100 és az Intel GPU-it.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.