Hirdetés
. Hirdetés

A Firefox legfrissebb verziójának újdonságai

|

A Mozilla közben beszüntette az OS X 2009-2012-es verzióinak támogatását.

Hirdetés

A Mozilla szeptember 20-án 49-es verzióra frissítette a Firefoxot, és bejelentette, hogy a több programfolyamatot támogató (multi-process) böngészőhöz - amelyet néhány ügyfél pár hete már használhat - mostantól a felhasználók szélesebb köre is hozzáférhet.

- Ebben a kiadásban a támogatást kiterjesztettük a kompatibilis add-onok egy kisebb körére, így újabb lépéssel kerültünk közelebb ahhoz, hogy a több programfolyamat támogatásából eredő élményt 2017-ben minden Firefox-felhasználóhoz eljuttassuk - írta Nick Nguyen, a Firefox-csapat vezetője a cég blogján.

A Mozilla eredetileg augusztus 3-ával kezdte meg egyes felhasználók böngészőjének frissítését a Firefox több programfolyamatot támogató, új verziójára.

Az Electrolysis (röviden e10s) kódnevű projekt eredményeként a Firefox új verziója több programfolyamatra bontja szét a böngésző működését. A fejlesztésnek köszönhetően a Firefox a nagyobb teljesítmény érdekében jobban ki tudja használni a többprocesszoros rendszerek adottságait, és elválasztja a böngésző kezelőfelületét a tartalomtól, így az nem fagy le, ha egy weboldal nem töltődik be vagy egy webalkalmazás összeomlik.

Más böngészők, többek között az Apple Safari és a Google Chrome - jóllehet más módon - már korábbról támogatják a több programfolyamatos működést. A Safari renderelő motorja egyetlen programfolyamatra támaszkodik, de minden lap (tab) tartalmának megjelenítéséhez újabb folyamatot indít. A Chrome minden laphoz új renderelő folyamatot rendel.

A Mozilla végül a Safariéhoz hasonló működési modellhez fog eljutni, de a nyílt forráskódú fejlesztés megfontoltan, lépésről lépésre halad ebbe az irányba. A most kibocsátott, 49-es verzió volt a második lépés ezen az úton, amelyet novemberben az 50-es verzió követ majd - ez fogja szélesebb körben elérhetővé tenni a multi-process támogatást.

Jelenleg azok a felhasználók érhetik el a Firefox 49 e10s kiadását, akik a harmadik féltől származó add-onok egy szűk, a Mozilla által kompatibilisnek minősített választékából csupán egyet vagy párat használnak. A Firefox 50 e10s már többeket el fog érni, ahogyan a Mozilla egyre több böngésző add-on használatához ad zöld fényt.

A Mozilla célja, hogy az e10s támogatást a Firefox 51-es verziójában minden felhasználó számára elérhetővé tegye, amely a tervek szerint 2017. január 24-én fog megjelenni.

Legutóbbi, szeptember 6-án közzétett jelentésében a Mozilla arról számolt be, hogy a Firefox e10s verziójával mintegy 20 millió felhasználó napi szinten böngész.

A Firefox 49 bejelentésével egy időben a Mozilla azt is közzétette, hogy beszüntette az OS X operációs rendszer 10.6, 10.7 és 10.8 (Snow Leopard, Lion és Mountain Lion néven ismert) verzióinak támogatását. A 2009 és 2012 között megjelent verziókhoz ugyanis az Apple sem ad ki többé biztonsági frissítéseket.

Windows, OS X és Linux operációs rendszerekre a Firefox 49 a Mozilla weboldaláról tölthető le.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.