Hirdetés
. Hirdetés

A GEOPIC biológiailag lebomló integrált áramköröket fejleszt

|

Élettartamuk végén biztonságosan ártalmatlaníthatók.

Hirdetés

Biológiailag lebomló integrált áramköröket fejleszt a Glasgow-i Egyetem egy csapata a GEOPIC projekt keretében, amelynek célja az elektronikai hulladék növekvő problémáját megfékezze.

Az egyetem mérnöki karának kutatóinak munkája segíthet az elektronikai cikkek - köztük a számítógépek, mobiltelefonok és fitneszkarkötők - gyártása és ártalmatlanítása során keletkező mérgező hulladék növekvő problémájának kezelésében.

Hirdetés

Az egyetem szerint 2019-ben a fogyasztók több mint 53 millió tonna elektronikai hulladékot dobtak ki, amelynek nagy része veszélyes hulladékot tartalmazott olyan alkatrészekben, mint az akkumulátorok és az áramköri lapok. Becslések szerint ennek kevesebb mint 20 százalékát hasznosítják újra megfelelően, és a probléma mértéke évente növekszik.

A glasgow-i csapat ipari és kormányzati partnerekkel együttműködve olyan nagy teljesítményű elektronikai anyagokat fog kifejleszteni, amelyek élettartamuk végén biztonságosan ártalmatlaníthatók. Ez magában foglalja olyan elektronikai eszközök tervezését, amelyek könnyebben újrahasznosíthatók új formában, vagy olyan alkatrészeket használnak fel hozzájuk, amelyek természetes úton teljesen lebomlanak és ártalmatlan mellékterméknek számítanak.

A GEOPIC projekt - zöld energiára optimalizált nyomtatott tranziens integrált áramkörök - az egyetem hajlítható elektronikai és érzékelő technológiák (BEST) csoportjának már meglévő szakértelmére épül.

A kutatók már kifejlesztettek új elektronikai formákat, többek között hajlítható és nyújtható nyomtatott áramköröket, amelyek teljesítménye hasonló a hagyományos szilíciumalapú elektronikáéhoz, valamint olyan viselhető rendszereket, amelyeket az emberi verejtékre épülő eszközökkel lehet működtetni. Olyan módszereket is kidolgoztak, amelyekkel nagyteljesítményű áramköröket nyomtathatnak rugalmas felületekre.

A hároméves projekt erre a szakértelemre építve szilícium nanomembrán alapú, nagy teljesítményű, rugalmas és nyomtatott integrált áramköröket hoz létre a biológiailag lebomló anyagok új formáin. Ha az áramkörökre már nincs szükség, a szilícium újrahasznosítható, az anyagok pedig természetes úton visszatérnek feldolgozatlan állapotukba.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.