Hirdetés
. Hirdetés

A Google benyújtotta a számlát

|

A Google-t néhány hete gyakorlatilag minden vádpontban felmentették az Oracle által indított szabadalomsértési és szerzői jogi perben. A keresőóriás most rendezné az anyagiakat: négymillió dollárt kér az Oracle-től az adminisztratív költségekre.

Hirdetés

Larry Page, a Google vezérigazgatója
Larry Page, a Google vezérigazgatója

Az Oracle 2010-ben szabadalomsértés és szerzői jogokkal való visszaélés miatt beperelte a Google-t. Larry Ellison cége azzal vádolta a keresőóriást, hogy az Android mobil operációs rendszer kifejlesztésekor jogosulatlanul használtak fel egyes jogvédett Java-technológiákat, és a platform alkalmazásfejlesztői interfészeihez (API-k) fűződő szerzői jogokat is megsértették. A Java-jogok két évvel ezelőtt, a Sun Microsystems felvásárlását és beolvasztását követően kerültek a szoftvergyártóhoz.

Mikor a nyúl viszi

Sokáig úgy tűnt, hogy a közismerten peres kedvű Oracle-nek áll a zászló: olyannyira, hogy egyik jogtanácsosuk tavaly ilyenkor még hatmilliárd dolláros kártérítésről delirált a nemzetközi szaksajtóban.

Aztán fordult a kocka. Az Észak-Kaliforniai Kerületi Bíróság esküdtszéke egy kivételével minden vádpontban felmentette Larry Page és Sergei Brin vállalatát. A maratoni tárgyalássorozatot vezető William Alsup bíró végre megnyugodhatott (a törvény tapasztalt, Amerika-szerte közmegbecsülésnek örvendő szolgáját eléggé megviselte a peres felek szemérmetlen jogi csűrés-csavarása); az Oracle jogászai pedig június 20-án, az ügy utolsó meghallgatásán 0 dolláros kártérítés „megfizetését” kérték a Google-től a rangeCheck metódus kilenc kódsora és a kapcsolódó tesztfájlok jogosulatlan használata miatt.

Most jön a java (?)

Az Oracle tehát önként lemondott a törvényes kártérítésről; elsősorban azért, mert jogászaik szeretnék mihamarabb benyújtani fellebbezésüket, és újra kezdeni az egész jogi hacacárét.

Persze a Google-nak is voltak feltételei. A keresőcég jogi csapatát vezető Robert Van Nest a meghallgatáson kijelentette: elvárják, hogy az Oracle kifizesse a per során felmerült adminisztratív költségeket – de még az sem lehetetlen, hogy végül az ügyvédi óradíjakat is a vesztes felperes nyakába varrják.

Az Oracle milliárdos kártérítésre számított, de úgy fest, végül nekik kell állniuk a cechet. A Google ügyvédei pénteken nyújtották be keresetüket a bírósághoz, amelyben 4.030.669 dollárt kértek a szoftvergyártótól a per során keletkezett költségek fedezésére.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.