Hirdetés
. Hirdetés

A Google ellen kampányolnak

|

Az Ecosia, a WWF „független” keresője a Google keresőjét teszi felelőssé a növekvő széndioxid kibocsátásért.

Hirdetés

A keresőháború egyre érdekesebb fordulatokat vett utóbbi időben. A Microsoft úgy tűnik nem adja fel céljait, s ezért egyre több fronton indít támadást a Google dominancia ellen. A pletykák szerint még a Mozilla berkeiben is hatalmas vita folyik a Firefox főoldalon terpeszkedő keresővel kapcsolatban. Az egyértelmű, hogy ha sikerül a Bingnek beverekedni magát, azzal újabb komoly lépéseket tesz a Google hatalom megtörésére.

Ebbe a furcsa akcióba kapcsolódott be a WWF a napokban elindított Ecosia nevű kereső segítségével. A természet és környezetvédő szervezett esőerdők támogatását ígérő bemutatkozó videójában a Google keresőbirodalmat kritizálja, s a divatos zöld gondolatisággal a „saját” környezetbarát keresőjét ajánlgatja. Az Ecosia állítólag a bevételeinek 80 százalékát a környezetvédelemre, a fenntartható fejlődésre, illetve az esőerdők megmentésére költi. Az Ecosia kampányfilmjét természetesen - a Google tulajdonában levő - YouTube-on már több ezren megnézték.



Persze a keresők működése technológiailag nem nagyon tud környezetbarátabb lenni, de az tény, hogy a sok kereséshez, sok adatparknyi kapacitásra van szükség, amely CO2 kibocsátása egyáltalán nem elhanyagolható környezeti terhelést okoz. A piacvezető Google így valóban a keresőipar legnagyobb szennyezője, annak ellenére, hogy az informatikai ágazat ezen vonulata viszonylag környezetbarát.  

Az Ecosia mögött meghúzódó technológia persze hasonló alapokra épül, hiszen minden valószínűség szerint Bing motor hajtja, a WWF mégis mondhatja, hogy a cél nemes, hiszen nem egy multi bevételeit növeli. Kérdés, hogy a felhasználók hogy gondolják? Érdekel-e valakit a környezettudatos kereső, vagy marad a megszokott Google?
 
Az elindulása óta már egy millió felhasználót elért Ecosia látogatottsága persze csak töredéke a Google-t mindennap használó internetezőknek, s így az esőerdőknek sem jut túl sok a bevételekből. Az azonban mindenképpen érdekes, hogy a Google-t erősen támadó keresőt a Bing és a Yahoo támogatja.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.