Hirdetés
. Hirdetés

A Google szavatolja a fontos Motorola-szabványokat

|

A vállalat elkötelezte magát amellett, hogy a telefongyártó felvásárlását követően is támogatni fogja a Motorola iparági szempontból legfontosabb szabványainak FRAND-szempontok szerinti licencelését.

Hirdetés

Amerikai testvérlapunk, a Computerworld.com a Google egyik név nélkül nyilatkozó illetékesére hivatkozva azt írja, a cég kész garantálni, hogy a Motorola Mobility akvizícióját követően is lehetővé teszi a telefongyártó legfontosabb (standard-essential) szabványainak FRAND-szempontok szerinti licencelését.

A FRAND (fair, reasonable and non-discriminatory – korrekt, méltányos és megkülönböztetéstől mentes) licencek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy az információk és technológiák szabad megosztása révén nyílt sztenderdeket fejlesszenek ki. nem véletlen, hogy a szabványok kidolgozását és kezelését felügyelő testületek többsége elvárja az innovációban részt vevő cégektől, hogy a FRAND feltételeinek megfelelő módon licencelhetővé tegyék az iparági szempontból kiemelten fontos szabványokat.

A Computerworldnek nyilatkozó szakember szerint a Google a következő napokban levélben keresi majd meg a tizenkét legnagyobb szabadalmi szervezet illetékeseit, és kötelezettséget vállal arra nézvést, a Motorola-divízió felvásárlásának lezárását követően is támogatni fogja a FRAND-licencelést.

Az internetes óriásvállalat tavaly augusztusban jelentette be, hogy 12,5 milliárd dolláros ajánlatot tett a Motorola mobil üzletágának felvásárlására – részben azért, hogy az így megszerzett szabványok révén hatékonyabban védhesse magát az Android operációs rendszerrel kapcsolatban indított perekben. Az akvizíciót több szabályozó testület – így az Európai Bizottság (EB) – is vizsgálja: utóbbi várhatóan a jövő héten hozza nyilvánosságra, áldását adja-e az üzletre.

Florian Mueller, a világszerte ismert szabadalmi szakember szerint az, hogy a Google elkötelezi magát a FRAND-licencelés mellett, nem több, mint színtiszta tautológia, aminek önmagában semmi jelentősége sincsen. „Eddig sem volt kérdés, hogy bárkinek, aki felvásárolja a Motorola Mobility-t tiszteletben kell tartania a fennálló kötelezettségeket," - vélekedett Mueller. A szakember szerint a Google nem ússza meg ennyivel: a cégnek részletesen be kell számolnia arról, milyen feltételekkel hajlandó licencelni a kérdéses technológiákat, milyen díjakat számít fel, és pontosan milyen „visszaélések fennállása esetén” fordul majd bírósághoz a szabványok megsértése miatt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.