Hirdetés
. Hirdetés

A holtnyelvek és a .NET

|

Szubjektív elmerülés a .Net mélységeibe, avagy mi történik, amikor egy indián találkozik a sápadtarcúval.

Hirdetés

Nem kis fába vágtam a fejszémet, amikor jelentkeztem az IT Factory .Net programozói képzésére. S nem azért, mert távol állna tőlem a programozás és az algoritmikus gondolkodás. Gyerekkoromban már javában programoztam C64-es gépeken, amit később a mindenki számára jól ismert Pascal követett. Utóbbival sokat dolgoztam, rengeteg programot gyártottam. S a mai napig is bármikor képes vagyok a segítségével megfabrikálni egy bonyolultabb alkalmazást is. Igen ám, de minek. Ez az érzés már régóta kavargott bennem, de leginkább a Visual Studio-val való ismerkedés közben csúcsosodott ki. Mintha eddig csak latinul tanultam volna, s most kezdenék bele egy világnyelvbe.

Másként, szimbolikusan fogalmazva az első óra alatt úgy éreztem magam, mint egy indián, aki életében először találkozik a sápadtarcúakkal. Az én kis vidékemen jól elboldogulok, de a világ el haladott a tudásom mellett, s most itt van valaki, aki sokkal gyorsabban, ügyesebben és hatékonyabban old meg minden előtte tornyosuló problémát. Én azt tanultam: ha gyógyteát akarsz inni, akkor menj, s keress egy bokrot, tépd le a leveleit, őröld meg őket, forralj fel vizet, keverd el benne, majd már ihatod is. Erre ő levesz egy dobozt és a forralt vízbe elkeverve már ihatja is. Én apró leíró lépésekben gondolkodok, ő eszközökben. Nem is kérdés, hogy melyik hatékonyabb: minden egyes algoritmus megírni, vagy megkeresni azt a korábban megírt meghívható függvények között.

code.jpg


Példának okáért adva volt a feladat: vegyünk egy szöveges változót, s nézzük meg, hogy egy adott karakter megtalálható-e benne, s ha igen, akkor melyik pozíción. Az én tudásommal már felrejlett az algoritmusa is, amit programoztam volna, miközben ő csak egyetlen szóval elintézte a dolgot, meghívva a megfelelő eljárást.

Igazából ma már nem is értem, hogy miért küzdöttem sok társammal együtt a Pascallal, mikor alapból ezeket kellett volna tanulni. Persze mondták a tanáraim, hogy ez jó tanulónyelv, s ezen az érvelésükön még a harmadik év végén sem változtattak. Igaz, én ezt csak hallomásból tudom, miután a gimnáziumban elsőként a fizikatanárom, majd a főiskolán a matematikatanárom döntött a pályaválasztásomról. Így maradtam kibic a programozást illetően. Illetve próbálkoztam utólag a PHP-vel, és Java-val, de mivel nem használtam őket, így el is felejtődtek. Hasonlóan a többiekhez, akik mehettek tanfolyamokra, hogy hasznos tudást szerezzenek. Kíváncsiságból be is írtam a keresőbe a „programozás" kulcsszót, mire az első 10 találat közül több olyan oldal is felbukkant, ami vagy a Pascalról szólt, vagy jelentős terjedelemben foglalkozott vele, miközben az álláshirdetések között egy szakembert sem keresnek eme programozási nyelvből...

Végeztem is vele. Nem azért, mert kiábrándultam volna belőle. Nosztalgiával gondolok rá, sokkal inkább azért, mert beleszerettem a .Net-be. A Visual Studio-ba belépve úgy érzem magam, mint egy gyerek a süteményes boltban, ami tele van olyan finomságokkal, amiket mind meg lehet kóstolni. S az első óra tanulsága szerint jó néhányba bele is fogunk. Míg a tanítási nap első felében gyorsítottam volna a tempón, addig később már javában nyomtam volna a féket, mikor már a harmadik projektünkbe kezdtünk vele.

Szerencsére az IT Factory segített ezen, mivel a virtuális gépemen itthon bármikor korrigálhatom a lemaradásomat, visszanézve az órán készült felvétel utasításait. Így nem kis örömmel konstatáltam, amikor az első kis Windowsos alkalmazásom életre kelt. Folyamatosan vissza is térek minden nap hozzá, hogy finomítsam annak a működését. A sápadtarcú pedig jó tanítómester, nem nehéz megérteni a logikáját még egy ilyen primitív technológián felnőtt indiánnak sem. S igyekeznem is kell, hiszen a mostani apró kis játék után legközelebb már maszek iWiW-et fogunk gyártani. Mi lesz itt a tízedik hét végén?  Csak jó lehet, mert a fa törzsén már megjelentek az első repedések.

Ha érdekli a képzés, katt ide bővebb információkért>>>

A sorozat többi része:

1:  Nem hackereket képez a NetAcadémia
2:  Bekopogtam Obamához
3:  Feltörhetelen kód márpedig van
4:  Hackerek lopták el az álmaim
5:  Saját iWiW és maszek Google
6:  A holtnyelvek és .NET
7:  Egy kóstolás az e-learningből
8:  Kész a maszek iWiW
9:  Programozzunk baktériumokat
10: Maszek iWiW után LINQ
11. Nem könnyű a webről lopni

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.