Hirdetés
. Hirdetés

A kék doboz

|

Egy kétes minőségű tápegység nehezen megfogható hibák forrása lehet. Tesztünk tárgya nem ilyen gyanús alak.

Hirdetés

Egykor - és reméljük, hogy erről már múlt időben írhatunk - az olcsó PC-házakban csapnivaló minőségű tápegységeket találhattunk. Gyakorlat volt az is, hogy a 125 wattos tápokra minden lelkiismeretfurdalás nélkül rátették a sokkal nagyobb teljesítményt jelző matricát. Mi több, egyes kereskedők már eleve ilyen "átverős" felirattal rendelték meg azokat a gyártóktól - akik sajnálatos módon lelkesen ki is szolgálták az igényt. Az ilyen házakba szerelt gépek azután furcsa hibákat produkáltak, lefagytak, újraindultak, és csak remélhetjük, hogy ennél nagyobb galibát nem okoztak.

fspepsilon.jpg
FSP Epsilon 80Plus 600

A Forton Source azonban nem ilyen. Az 1993-ban alapított cég patinás névnek számít a tápegységek terén, jelenleg ők a világ ötödik legnagyobb gyártója, és számos nagy házgyártónak - például AOpen, OCZ, Sharkoon, Sparkle, Zalman - és a legnagyobb PC-gyártóknak is beszállítója.

fsptablazat_k.jpg
Teljesítményadatok (A kép nagyítható)

cw_ajanlata2008.jpg
Az Epsilon sorozat darabjaival elég valószínűtlen, hogy a fenti probléma adódna. A típusjelzésből is sejthető a teljesítménye (600 watt); négy különálló, 12 voltos sínnel bír, hogy független és megbízható betáplálást nyújtson a CPU-nak, a grafikus kártyának és a rendszer többi egységének. A tápegység 100-tól 240 voltig bármilyen feszültséggel kompatibilis, ráadásul teljesen automatikusan - nem kell a hátulján a minden más tápegységről oly ismerős kicsi, piros kapcsolót beállítani egy csavarhúzóval.

A tápegységet egyetlen, a hőmérséklet és a terhelés függvényében változó sebességgel forgó, 12 centiméteres ventilátor hűti, méghozzá igen halkan és effektíven. Átlagos konfigurációkkal nem sikerült kihozni a sodrából, továbbra is csendesen dolgozott. A kábelezés fix, így jókora kábelkupac várja, hogy elhelyezzük a gépben - szemben azokkal a megoldásokkal, ahol a tápegység belső oldalán csatlakozókat alakítottak ki, hogy csak annyi kábelt kelljen beépíteni, amennyire szükségünk van. Segít a rendrakásban, hogy tépőzáras szalagokat mellékeltek erre a célra.

A "jókora kábelkupac" persze relatív dolog. Egy 20+4 tűs, hat SATA-, hat PATA-, egy floppy- és négy PCIe- (egy-egy 8, 4, 6+2, illetve 6 tűs) csatlakozót találunk a kábelmakaróni végén. A vezetékek hosszával nem lesz gond, mivel a SATA/PATA csatlakozók kábelei 75, az összes többi 50 centiméter hosszúak. Köszönhetően a kitűnő minőségű ventilátornak, a tápegység nagyon csendes. A bekapcsoláskor ugyan teljes fordulatszámon felpörög, de aztán azonnal elhalkul.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.