Hirdetés
. Hirdetés

A közszféra húzhatja fel a Linuxot

|

Lehet pályázni a 12 milliárdos Microsoft, 6 milliárdos Novell és 6 milliárdos nyílt forráskódú szoftverlicencek beszerzésére.

Hirdetés

A Közbeszerzési értesítő április 20-i számában megjelent a közigazgatási szoftverlicencek beszerzésére vonatkozó tender, amelyre a hazai költségvetési, valamint a köz- és felsőoktatási intézmények jelentkezhetnek. Mint korábban mi is beszámoltuk róla a mostani kiírás kuriózuma, hogy a közintézmények először pályázhatnak nyílt forráskódú szoftverek beszerzésére, míg eddig ezt szinte csak a Microsoft termékeire tehették.

 

 

linux.jpg
 

 

 

Az áttörést idén a Miniszterelnöki Hivatal elsőként kiírt 25 milliárd forintos közbeszerzése váltotta ki, amelyet nevesítettem a Microsoftra és a Novellre írtak ki. A közfelháborodás miatt azonban később a közbeszerzést megváltoztatta a Hivatal. Így a Közbeszerzési értesítőben most megjelentek szerint 12 milliárd értékű Microsoft, 6 milliárd értékű Novell és 6 milliárd értékű nyílt forráskódú szoftverekre lehet pályázni.

A tender hat részből áll. Az első a Microsoft vagy azzal egyenértékű közigazgatási intézményi szoftver beszerzése 10 milliárd forint keretösszegben. A második rész szintén Microsoft vagy azzal egyenértékű, de oktatási szoftver beszerzése 2 milliárd forintért.

A harmadik rész Novell vagy azzal egyenértékű közigazgatási szoftverre szól, 4 milliárd forintos keretösszeggel. A negyedik rész is Novell vagy azzal egyenértékű, de oktatási szoftver beszerzése 2 milliárdos kerettel. Az ötödik rész tartalma nyílt szabványokon keresztüli teljes együttműködést biztosító közigazgatási szoftver, 4 milliárd forint keretösszeggel. Végül a hatodik rész is nyílt szabványokon keresztüli teljes együttműködést biztosító, de oktatási szoftverlicencek keretszerződésére irányul, 2 milliárd forintért.

A szerződéseket a központosított közbeszerzési rendszer intézményeinek mindenkori igénye szerinti értékben, a keret-megállapodás 48 hónapos időszaka alatt, folyamatosan kötik meg.

Középmezőnyben vagyunk

A Red Hat és a Georgia Technológia Intézet legfrissebb kutatása szerint, amelyben a világ 75 országának nyílt forráskóddal kapcsolatos tevékenységét, és a nyílt forráskód elterjedésének lehetőségét vizsgálták, van hova fejlődnünk.

 

linuxterkep.jpg


A tanulmány alapján készült interaktív térkép szerint Franciaországban található a legnagyobb aktivitású nyílt forráskódú tevékenység. A második helyen Spanyolország, a harmadikon Németország áll. Negyedik helyezés jutott Ausztráliának, míg az Egyesült Államok kilencedik, Nagy-Britannia a hatodik, míg Kína a tizenötödik. Magyarország a középmezőnyben található, a harminckettedik helyen. Érdekesség, hogy míg a nyílt forráskód közösségének a tekintetében a tizenkilencedikek, üzleti felhasználásnál a huszonegyedikek vagyunk, addig a kormányzati Linux elterjedtségénél csak a negyvenötödik helyet sikerült elcsípnünk. E tekintetben egy szinten vagyunk Romániával, Algériával és Nigériával, míg például Bulgária megelőz minket, ami nagy valószínűleg jelentősen ront a bizonyítványunkon.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.